Het Parque Nacional Natural Tayrona is volgens vele Colombianen het mooiste nationale park van het land. Het park ligt vlakbij Santa Marta, aan de Caribische Zee. Tayrona is een afwisseling van prachtige witte zandstranden, weelderige palmbomen en ruige rotsen. Maar, je kunt hier alleen lopend doorheen. En de meeste stranden bereik je alleen per boot of het kost veel tijd om er te komen. Heb je die tijd niet, dan is er gelukkig een mooi alternatief voor het Parque Tayrona: Casa Grande Surf in La Poza.Casa Grande Surf La Poza

Een geweldig alternatief voor Parque Tayrona

Een vriendin uit Barranquilla raadde mij aan om hierheen te gaan als ik toch wilde genieten van de prachtige streek, maar niet de tijd had om het park daadwerkelijk in te gaan. En dus ga ik op weg vanuit Santa Marta richting Palomino. Ik vertel de chauffeur dat ik naar Casa Grande Surf wil en hij knikt vriendelijk. Dat moet goed komen. Na een klein uurtje stop de bus bij een verlaten restaurantje, Restaurante Donde Quini. In vloeiend Spaans vertelt de chauffeur me dat het linksaf is, richting de zee en ik zou Casa Grande Surf vanzelf zien.

Na een uur keer ik terug bij de receptie, maar mijn cabaña is nog niet klaar. Nog maar een rondje over het strand dan. Uiteindelijk 2,5 later mag ik mijn hutje eindelijk in. Colombia.

Een tikkeltje verlaten stap ik uit, met mijn trolley en kijk om me heen. Ik zie inderdaad een bordje Casa Grande Surf staan en besluit maar gewoon te gaan lopen. Inderdaad, na 500 meter kom ik bij een modern rieten hutje, wat de receptie blijkt te zijn. Er is nog een cabaña beschikbaar, alleen moet ik nog even wachten op de schoonmaak. Prima hoor! Casa Grande Surf ligt in La Poza, net rechts naast het Parque Tayrona. De natuur is hier minstens net zo mooi, maar het is wat sneller te bereiken. Desondanks is het hier heerlijk rustig, omdat de accommodatie ver genoeg van de weg af ligt.

Casa GrandeCasa Grande Surf

Niet goedkoop, basis cabañas, maar absoluut de moeite waard

De bungalow had geen toilet, daarvoor moest ik naar het toiletgebouw. Alwaar het water alleen koud is, maar dat is geen probleem in dit gedeelte van Colombia. Alles is prima verlicht, dus ook ’s avonds kun je gemakkelijk de weg vinden.

Casa Grande Surf is een verzameling van bungalows en campingplaatsen, aangevuld met een prachtig strand, een strandhut en een eenvoudig restaurant. Ik kies voor een bungalow voor een nacht. Dat is overigens niet goedkoop, reken op iets meer dan COP 100.000,- voor een nacht. Daarvoor krijg je een nette bungalow, maar er is niet veel meer dan een bed, een stoel en een kastje. En een ventilator, want het wordt hier heet!

De eerste indruk van Casa Grande Surf is geweldig. Het is hier werkelijk prachtig en tropisch zoals je dat alleen uit de film kent. Er is geen WiFi, je telefoon heeft geen signaal en je bent er dus even helemaal tussenuit. Ik geniet van de schitterende natuur en verken eerst het park. Ook al zit je niet in Parque Tayrona, het is hier minstens net zo mooi. Ik loop voortdurend met een glimlach op mijn gezicht en geniet van het ruisen van de zee. Wat een rust!

Toiletgebouw Casa Grande Surf

Ga zwemmen in de rivier, niet in de zee!

Net als bij veel standen in het Nationale Park, kun je ook hier de zee niet in vanwege de sterke stroming. Er hangt dan ook een rode vlag. Desondanks ga ik toch de zee in en ik moet eerlijk zeggen, de stroming is inderdaad erg sterk. Een beter alternatief is de rivier een paar honderd meter rechts van Casa Grande Surf. Daar is het water kalm, heerlijk warm en heb je direct een prachtig uitzicht op de achterliggende heuvels.

Het eten was meer dan voortreffelijk en ook het verfrissende biertje was welkom. Bij het afrekenen stond de kokosnoot niet op de rekening want ‘je moet toch goed drinken’, aldus de bediende. Erg aardig.

Het zwemmen en zonnen maakt me hongerig en ik besluit om op een van de provisorische restaurantjes op het strand af te stappen. De meest vriendelijke mensen wachten me op om een hapje eten klaar te maken. Een plastic stoeltje en een plastic tafel worden voor mij rechtgezet en ik kies een visgerecht. Vers gevangen dezelfde morgen. De lieve gastvrouw vraagt me wat ik wil drinken en ik bestel een lokaal biertje en wat kokoswater, dat is namelijk dorstlessend. Staat niet op de kaart. Maar geen probleem, verzekert de gastvrouw me. Een paar tellen later zie ik een kind de boom in klimmen om een kokosnoot te plukken. Deze wordt opengehakt en aan mij geserveerd. Tja, zo kan het ook!

Omgeving La PozaRestaurant La Poza

Wauw, zonsondergang in La Poza

Inmiddels begint het te schemeren en keer ik langzaam terug naar mijn cabaña. Wat een bijzondere plek! Voor het avondeten ben je bij Casa Grande Surf aangewezen op het eenvoudige menu van het restaurant. Op zich prima en samen met de andere aanwezigen zit  ik nog tot diep in de nacht te kletsen. Het koelt nauwelijks af en iedereen die hier overnacht, komt hier voor de prachtige natuur en de rust.

De volgende ochtend sta ik vroeg op, om de zon op te zien komen op deze magische plek. De zonsopgang is schitterend en maakt het verblijf in Casa Grande Surf compleet. Ik kies ervoor om nog even te zwemmen in de rivier, alvorens weer terug te keren naar Santa Marta.

Zonsondergang parque tayronaCasa Grande 's avonds

Casa Grande Surf, ga hier heen!

Casa Grande Surf is een schitterende locatie, vlakbij het Parque Tayrona. Zeker als je weinig tijd hebt, is dit een goed alternatief voor het nationale park. Houd er rekening mee dat je jezelf moet vermaken hier, er is geen internet en ook geen entertainment. Maar als jij eens op een tropisch strand wilt slapen, tussen de palmbomen met kokosnoten, dan moet je zeker hier naartoe.

Hoe kom je bij Casa Grande Surf?

Vanaf het busstation van Santa Marta (Central Terminal de Transporte), gaan er regelmatig bussen naar Palomino. Neem een van deze bussen en vertel de chauffeur dat je naar Casa Grande Surf in La Poza wilt. De chauffeur zet je dan af op het juiste punt. De bus doet er ongeveer een uur over en je betaalt COP 10000,-.

Website: Casa Grande Surf (Booking.com)

Tropische vogels La Poza

Colombia land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in