Wie naar Guatemala reist, volgt waarschijnlijk de Gringotrail. Dit is de route die je van de hoofdstad naar Antigua brengt en van daaruit verder gaat naar het Lago Atitlán. Daarmee sla je de zuidkust van het land over en dat is zonde. Daarom besloot ik naar Monterrico te gaan, gewoon met een dagtrip vanuit Antigua.Monterrico boulevard

Op weg naar Monterrico

Het laatste uur rijd je over een hobbelig weggetje langs de kust. Deels onverhard en overal drempels. Links en rechts van me zie ik veel armoede en omdat het de nacht ervoor flink geregend heeft, staan grote delen van de weg onder water.

Om 8.00 werd ik verwacht bij het Bigfoot Hostel, een van de partyhostels van Antigua. Slechts tien minuten later dan afgesproken kwam het shuttlebusje voorrijden. Vanuit Antigua rijd je de eerste twee uur in een rechte lijn naar het zuiden. Over een prima snelweg.

Na iets meer dan drie uur doemt Monterrico op. Als laatst overgeblevene in het busje, vraagt de chauffeur wat ik van plan ben te gaan doen. Hij weet wel een gids die me naar het Tortugario kan brengen en wellicht nog een andere tour kan regelen. Ik ben eerst wat terughoudend, maar ik wilde toch al naar de schildpaddenopvang. En juist de biotoop net achter Monterrico is prachtig, dus die tour klonk ook prima. Vijf minuten later kwam mijn gids aangefietst. Eerste stop: het Tortugario. Voor Q 40,- mag je naar binnen. Fijn was dat het personeel daar mijn gids goed kende, dat gaf toch iets meer vertrouwen.

Monterrico Tortugario

De trekpleisters van Monterrico

Het Tortugario is opgericht om de zeeschildpadden, die ieder jaar komen broeden in Monterrico, te beschermen. In het najaar is het ook mogelijk om een schildpad te ‘adopteren’ en terug te brengen naar de zee voor een klein bedrag. Als ik er ben, zijn de eieren nog niet uitgekomen. We lopen een rondje over het terrein, waar ze ook leguanen, kaaimannen en bijzondere snuitvissen houden. In een half uurtje hebben we het Tortugario wel gezien. Tijd voor deel twee van mijn gidsavontuur: een tour door de biotoop per boot. Of nou ja, kayak. Samen met mijn gids loop ik in 15 minuten naar de steiger, waar een jongen van een jaar of 16 me opwacht. Met hem ga ik anderhalf uur door de biotoop varen voor Q 150,-. Lijkt me een prima deal.

Zo nu en dan wordt de rust op het water bruut verstuurd door de autoferry. Een door een motor aangedreven ponton om auto’s mee te vervoeren. Hier zijn namelijk geen wegen.

Ik neem plaats in de kayak en mijn nieuwe gids kayakt me door de biotoop. Ik zie schitterende vogels en al snel doemen de mangroves op. In Monterrico hebben ze zowel witte als rode mangroven en de gids legt me uit wat het verschil is. De gids vertelt me tevens dat de biotoop nu een beschermd natuurgebied is, vooral omdat er vroeger gejaagd werd op de kaaimannen in dit gebied. Die kaaimannen zijn nu een stuk minder te vinden, maar de gemeente probeert de flora en fauna te herstellen.

Biotoop MonterricoVaren Monterrico

Sla het strand niet over

Na anderhalf uur in de natuur keren we terug bij de steiger van Monterrico. Ik loop zelf terug naar het centrum van het dorpje. Ook al word ik wel nagekeken, ik voel me geen seconde onveilig. Iedereen die ik spreek geeft ook aan dat de criminaliteit minimaal is. Juist omdat de mensen leven van het toerisme en dus zeker de toeristen niet willen lastig vallen. In Monterrico eet ik een heerlijk stuk vlees, net voor het toeristische gedeelte. Voor € 7,- heb je een heerlijk bord vol.

Na de lunch ga ik richting het strand en geniet ik van de wilde zee. Overigens is het zand gloeiend heet, vanwege de metaaldeeltjes in het zand. Het gaat hier namelijk om vulkanisch materiaal dat met het zand is vermengd. Het is sowieso flink zweten in Monterrico. Een constante warme lucht zorgt voor flink zweten en goed insmeren. Houd hier rekening mee als je naar Monterrico gaat. Ik maak nog wat opnamen met m’n drone, drink nog een biertje bij een van de vele beach bars en neem om 16.00 de bus terug naar Antigua.

Monterrico strandstrand monterricoHoe kom je in Monterrico?

De meest eenvoudige manier om in Monterrico te komen is met een shuttle bus vanuit Antigua. Hier zijn diverse aanbieders voor, met verschillende prijzen. Ik nam de shuttle van het Bigfoot Hostel en betaalde 30 Dollar voor een retour op dezelfde dag. De shuttle doet er 3 uur over enkele reis. Terug kan het iets langer duren vanwege files op weg naar Antigua.

Guatemala

Gerelateerd

Galerij

Video Monterrico

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in