De regio Petén in Guatemala is het absolute hart van het voormalige Mayarijk. Hier vind je talloze steden en archeologische zones. Tikal is natuurlijk de absolute topattractie in de regio, maar Yaxhá is een goede tweede. En het grootste voordeel van Yaxhá is dat het nog niet wordt overstelpt door massatoerisme. Reden genoeg voor mij om de tocht te wagen.

yaxhá park

Ga met een tour naar Yaxhá

Yaxhá is moeilijk te bereiken op eigen gelegenheid. Je moet een bus nemen, uitstappen langs de snelweg en hopen op vervoer voor het laatste stuk. En dan moet je ook nog terug. Ik hou van avontuur, maar gezien de goedkope optie voor Q 100,- vanuit Flores, boek ik toch vervoer en een gids bij Hostal Los Amigos. Om 12.00 word ik samen met nog acht toeristen opgepikt en rijden we richting Yaxhá. Ruim 2,5 uur later arriveren we, waarvan het laatste deel over een hobbelige onverharde weg gaat. Het weer is slecht, maar dat mag de pret niet drukken.

Bij aankomst in het nationale park moeten we eerst langs de kassa. Een entreeticket voor Yaxhá kost Q 80,- voor buitenlanders. Daarna krijgen we uitgebreide uitleg van de gids over het ontstaan van de stad en de betekenis ervan. We zien eerst wat kleine bouwwerken, maar komen al snel bij de imposante Templo 216. Het mooie van Yaxhá is dat je alle piramides mag beklimmen. Direct krijg ik een idee van de omvang van deze stad, die lange tijd veel belangrijker was dan Tikal.

Jungle yaxha Yaxhá uitzicht

Indrukwekkende Acropolis Norte

Net als in Tikal, leven hier voornamelijk apen, neusberen, insecten (ook vogelspinnen) en reptielen.

De regen neemt toe terwijl we naar de Acropolis Norte lopen. Onderweg wijst de gids ons op de bijzondere flora en fauna die je hier ziet. De meeste dieren laten zich op deze regenachtige dag niet zien, op een enorme pad na. Na een minuut of 10 wandelen zien we een paar imposante bouwwerken opdoemen: Acropolis Norte.

Drie haast identieke piramides staan hier in een halve cirkel. De treden zijn steil en met de regen is het niet eenvoudig om ze te beklimmen, maar met wat inspanning lukt het toch. Boven op de middelste piramide is het uitzicht fenomenaal. Ik zie de Laguna Yaxhá, waar de gids over zegt dat het vol zit met krokodillen. Een duik nemen wordt daarom afgeraden. In het meer zie je het eiland Topoxté liggen, waar ook een archeologische zone ligt. Helaas gaan we daar vandaag niet heen, maar het kan wel.

Dieren yaxhá Yaxhá centraal plein

Zeer goed geconserveerd

Van de Acropolis Norte lopen we verder naar het Juego de Pelota en de Plaza de las Columnas. Ook hier weer twee indrukwekkende complexen. Steeds opnieuw vraag ik me af hoe de Maya’s dit hebben kunnen bouwen zonder gereedschap. De gebouwen zien er zo puntgaaf uit en over elk detail is nagedacht. Zeker als de gids begint te vertellen over de rekenmethoden van de Maya’s valt ieders mond open van verbazing. Bijzonder!

De gids leidt ons nog langs een aantal begroeide heuvels, waar piramides onder liggen. Net als bij Tikal is ook in Yaxhá het grootste deel van het terrein nog niet opgegraven. De Mayasteden zijn immens groot en het regenwoud maakt het niet eenvoudig om alle tempels bloot te leggen. Ik ben benieuwd hoe het er hier bijligt over een jaar of 20. Langzaam lopen we richting de uitgang, waar de bus ons staat op te wachten om terug te rijden naar Flores.

Acropolis Norte Yaxhá park yaxhá

Sla Yaxhá zeker niet over

Als je weinig tijd hebt in Flores of de regio Petén in het algemeen, is het een logische keus om Tikal te bezoeken. Maar als je iets meer tijd hebt, moet je zeker ook naar Yaxhá. Deze onbekendere Mayastad is nog niet zo toeristisch als zijn grotere broer Tikal. Tijdens mijn tocht door Yaxhá ben ik geen andere toeristen tegengekomen. Het ligt weliswaar wat meer afgelegen, maar is absoluut niet minder dan Tikal. Zeker doen!

Niet vergeten:

  • Zonnebrand
  • Anti-muggenspul
  • Dichte schoenen
  • Regenkleding of een poncho
  • Een petje voor als de zon flink schijnt
  • Voldoende water en snacks, er is in het park niets te krijgen

Laguna yaxhá Hoogste piramide yaxha

Guatemala

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in