Denk je aan Brazilië, dan denk je waarschijnlijk niet direct aan São Paulo, maar eerder aan Rio de Janeiro, Iguazú, de Amazone en ga zo maar door. São Paulo wordt gezien als een werkstad en veel toeristen slaan deze plek dan ook over. Maar als er zoveel mensen wonen, 12 miljoen in 2016, dan moet er toch wel iets te doen zijn? En dus ging ik een paar dagen naar São Paulo.Centrum Sao Paulo

Direct naar het hoogtepunt: Catedral da Sé

Kom je met een internationale vlucht aan, dan land je waarschijnlijk op Gaurulhos Airport, een vliegveld dat aan de noordoostkant van de stad ligt. Ikzelf kom aan op Congonhas Airport, midden in de stad en vlakbij het grote busstation Jabaquara. Vanaf hier kun je gemakkelijk alle kanten op in de stad. Kom je met de bus naar São Paulo, dan is de kans groot dat je via de Terminal Rodoviário Tietê reist, direct naast metrostation Portuguesa Tietê gelegen.

Voor de kerk ligt het Marco Zero de São Paulo, het punt van waaruit alle verbindingen naar andere Braziliaanse staten beginnen. Vooral leuk voor op de foto.

Goed, waar moet je dan heen in deze immense stad? Dat was ook mijn vraag. Een goed beginpunt lijkt me de Catedral da Sé, ook bekend als Catedral Metropolitana. Deze kerk behoort tot de vijf grootste gotische kathedralen van de wereld. Maar voor zo’n grote kerk, vind ik de gevel eigenlijk helemaal niet zo mooi. Gelukkig maakt de binnenkant veel goed. Prachtig!

Catedral da SéCatedral da Sé Sao paulo

Mortadella eten op de Mercado Municipal

Vanaf het Praça da Sé is het een klein stukje lopen richting naar het Praça da República, het plein van de republiek. Vooral het Ministerie van Onderwijs springt in het oog aan dit plein, met zijn mooie gele steen. Onderweg loop ik langs het Praça Ramos de Azevedo, waar je het Theatro Municipal vindt. Mooi van buiten, zeker ook de moeite van binnen.

Ik loop verder langs de Avenida de Estado en kom bij de Mercado Municipal. Ik hou van de chaos van markthallen in Zuid-Amerika en de markt van São Paulo vormt daarop geen uitzondering. Je kunt hier heerlijk eten. Ik probeer de lokale specialiteit: een broodje Mortadella. Deze van oorsprong Italiaanse worst, wordt hier volop gegeten. En je krijgt ook niet zo’n klein beetje worst op je broodje, het is een flinke hap! Ik begin vol enthousiasme, maar al snel wordt het een worsteling. Heerlijke lunch, maar wel veel. Het is het broodje of ik, maar uiteindelijk weet ik als winnaar het strijdtoneel te verlaten. Toch trots.

Mercado MunicipalMercado Municipal Sao Paulo

De drukte uit in het Parque Ibirapuera

Wil je even ontsnappen aan de hectiek van deze immense stad? ‘Vlucht’ dan net als ik naar het Parque Ibirapuera. Je vindt hier onder andere het indrukwekkende Monumento às Bandeiras, gewijd aan de Portugese ontdekkingsreizigers die hier Braziliaans grondgebied stichtten. Het park herbergt verder een planetarium, een muziekgebouw en een openluchtmuseum. Genoeg te doen dus om even een paar uur door te brengen. Ik vind het vooral fijn om even uit de chaos van São Paulo te ontsnappen. Het vele verkeer en getoeter werkt behoorlijk op je zenuwen.

’s Avonds trek ik naar de boheemse wijk van São Paulo: Vila Madalena. Hier vind je in het vierkant tussen de Rua Wisard, Rua Aspicuelta, Rua Mourato Coelho en de Rua Harmonia volop restaurants, bars en andere uitgaansgelegenheden. Ik geniet hier van een welverdiende caipirinha en meng me tussen de locals. Ik waag me zelfs aan een enkel pasje samba, maar trek me al gauw terug van de dansvloer bij het zien van de soepele bewegingen van mijn medebargenoten.

Sao Paulo stad

Niet typisch toeristisch, wel absoluut de moeite waard

Het openbaar vervoer van São Paulo, en dan met name de metro, is goed geregeld. Je zult vrij snel merken dat het verkeer boven de grond voortdurend vaststaat. Ondergronds is dan een goed alternatief. Het is ook niet voor niets dat je voortdurend helikopters boven je hoofd ziet vliegen. Zo verplaatsen de rijkeren van deze stad zich. Maar goed, de metro dus. Prima te gebruiken en de meeste bezienswaardigheden zijn eenvoudig met de metro te bereiken. Doen dus.

São Paulo is wellicht niet de typische toeristenstad, waar je van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid loopt. En de stad ligt ook niet aan het strand, dus daarvoor hoef je ook niet te gaan. Maar juist het gegeven dat dit veel meer een werkstad is, maakt het interessant. Waar Rio de Janeiro overspoelt wordt door toeristen, is dat in São Paulo veel minder het geval. Oké, er is minder te zien en een dag of 2, 3 is voldoende, maar ik had deze stad echt niet willen missen!


Transfer São Paulo

Rond São Paulo liggen drie vliegvelden vanwaar je naar de stad kunt reizen. Voor internationale vluchten wordt voornamelijk Guarulhos gebruikt. Voor binnenlandse vluchten kun je terecht op Congonhas of Campinas. Lees in de artikelen hieronder hoe je vanaf deze vliegvelden naar São Paulo reist.

Sao Paulo brazilie

Brazilie land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in