In het westen van Argentinië, tegen het Andesgebergte aan, ligt een prachtige Argentijnse stad: Mendoza. De stad (en regio) waar veel prijswinnende wijnen vandaan komen vanwege het unieke microklimaat. En ook de plaats van waaruit je eenvoudig de bergen in kunt. Dus met mijn paar dagen in Mendoza zou het wel goed komen.Andes Mendoza

De stad zelf verkennen

Het Parque General San Martin is ideaal voor een rustige middag. In het weekend komen veel inwoners van Mendoza hier om lekker te picknicken of te sporten.

Mijn uitvalsbasis is het Damajuana Hostel aan de Avenida Arístides Villanueva. Dit is een levendige straat met veel restaurants en bars die je direct naar het grootste park van Mendoza brengt: Parque General San Martín. Het immense park omvat onder andere een roeibaan en het Estadio Malvinas Argentinas. Dit stadion werd gebouwd voor het WK 1978 en Nederland heeft hier drie wedstrijden gespeeld. Tegenwoordig is Godoy Cruz de vaste bespeler van het stadion.

Natuurlijk heeft Mendoza de standaard bezienswaardigheden als een kathedraal, een Plaza de la Independencia en vele monumenten. Maar waar de meeste mensen voor naar Mendoza komen zijn twee dingen: wijn en de bergen. Dit bewaar ik tot de volgende dag, ik doe namelijk eerst een drankje op de Avenida Arístides Villanueva. Hier zitten veel hostels, waardoor er altijd wat te doen is op de vele terrassen. Zowel overdag als ’s avonds.

Parque General San Martin

Wijn proeven bij de bodega’s

De volgende dag staat in het teken van de bodega’s: de beroemde wijnbedrijven in het achterland van Mendoza. Van klein tot groot (Norton), je vindt hier allerlei wijnboerderijen. Het voordeel is, je hebt ontzettend veel keus. Het nadeel is, welke moet je dan in hemelsnaam kiezen? Na een kort onderzoekje op internet, besluit ik naar Vistandes te gaan. Ik huur een fiets en ga op pad. De meeste bodega’s liggen buiten de stad, waar het relatief vlak is. Ideaal dus om te fietsen.

Het leuke aan deze rondleiding is dat je in elk stadium van de tour wat mag proeven. En natuurlijk helpt het proeven van wijn bij de onderlinge interactie met mijn mede-tourgenoten.

Na een klein half uur fietsen, kom ik bij Bodega Vistandes aan. Ik word vriendelijk begroet en ik krijg te horen dat de rondleiding over een minuut of 15 zou beginnen. Prima. De rondleiding is erg interessant. Een enthousiaste gids vertelt in het Spaans en Engels over het proces van wijn maken. Je krijgt de druivenvelden te zien, de wijnvaten en natuurlijk de opslagkelders.

Wijnvelden Mendoza

Fietsen gaat prima in de omgeving. Het is relatief vlak en je kunt op deze manier meerdere bodega’s op een dag bezoeken. Bussen rijden onregelmatig en het kost veel tijd om van A naar B te komen.

Uiteraard wordt de rondleiding afgesloten met een echte proeverij. Ik krijg drie wijnen te proeven, waarbij de duurste wijn € 80,- per fles kost. Nou ben ik geen wijnspecialist, maar ik vind de duurste zeker niet de lekkerste. Kwestie van smaak waarschijnlijk. Op de terugweg richting Mendoza ga ik spontaan nog langs bij een kleine, organische bodega. Hier wordt de wijn nog volledig met de hand geproduceerd. Een echte rondleiding krijg ik niet, meer een korte uitleg en daarna de mogelijkheid om wijn te proeven. Op zich ook prima.

Vistandes BodegaBodega Mendoza

De mythische Andes in

Houd de weerberichten goed in de gaten, want het kan flink sneeuwen in de Argentijnse winter (onze zomer).

Mijn derde dag in Mendoza staat in het teken van het mythische Andesgebergte. Al van kleins af aan wilde ik hier naar toe, dus ik ben behoorlijk opgewonden. Vanuit Mendoza zie ik voortdurend de besneeuwde bergtoppen liggen en nu ga ik daar eindelijk heen! Ik word al vroeg bij m´n hostel opgehaald en we rijden eerst zover mogelijk naar de grens met Chili. Let op dat deze weg niet altijd berijdbaar is, vanwege de hoogte en het klimaat.

Vanuit Mendoza rijden we in ongeveer 3 uur naar het plaatsje Las Cuevas. Vanaf hier zie ik in de verte de Aconcagua liggen, de hoogste berg van het Amerikaanse continent. En met 6962 meter is dit de hoogste berg buiten Azië. Las Cuevas ligt weliswaar niet zo hoog, maar je hebt het toch over 4000 meter. Ik merk direct dat ademhalen een stuk moeilijker is. Ik probeer, eigenwijs als ik ben, voor de lol een stukje te rennen, maar kom al snel van een koude kermis thuis.

Aconcagua MendozaVerlaten spoorlijn Mendoza

Puente del Inca

Vanaf Las Cuevas rijden we bergafwaarts richting het volgende hoogtepunt: La Puente del Inca. Deze op natuurlijke wijze gevormde brug lag ooit op de Camino de los Incas en heeft vandaar de naam Puente del Inca gekregen. Gedacht wordt dat gletsjers voor deze bijzondere stenenformatie hebben gezorgd. De nabijgelegen warmwaterbronnen zorgen voor het kleurrijke spektakel bij de Puente del Inca.

Uiteraard maak ik hier volop foto’s en ook het kerkje achter de Puente del Inca trekt mijn aandacht. Deze kerk is volledig verlaten en het is gek om voor te stellen dat hier vroeger mensen bijeen kwamen om te bidden. Maar het schijnt echt zo geweest te zijn. Bijzonder!

Puente del IncaPuente del Inca Mendoza

Schitterend natuurschoon in de Andes

Langs de enige weg die van Mendoza naar Chili loopt, is het absoluut de moeite waard om nog vaker te stoppen. De uitzichten zijn fenomenaal en als je geluk heb, spot je zelfs de Condor van de Andes. Deze mythische vogel heeft een spanwijdte van meer dan 2 meter. Helaas zie ik het bijzondere beest niet, maar volgens de locals zijn ze hier volop aanwezig.

Een tour vanuit Mendoza naar het Andesgebergte, met de bijbehorende hoogtepunten, begint erg vroeg. Reken op ongeveer 6 of 7 uur ’s ochtends. Omdat het vervolgens drie uur rijden is naar Las Cuevas, wordt de excursie vanzelf erg lang. Immers, je moet dezelfde route weer terug. Een dag naar de Andes is vermoeiend, maar absoluut de moeite waard. Je wordt beloond met prachtige uitzichten, de Puente del Inca is spectaculair en je kijkt schitterend uit over Mendoza en het achterland. Zeker doen dus!

Mendoza AndesMendoza andesgebergte

Een heerlijke combi van rust, wijn en bergen

Mendoza is wellicht niet de stad waar je heen gaat voor talloze bezienswaardigheden, maar juist de rust in combinatie met de wijn en de bergen, maakten dit voor mij een heerlijke bestemming. Dus hou jij van bergen, een lekker rood wijntje op z’n tijd en een stad waar niemand echt overspannen lijkt te worden? Ga dan absoluut naar Mendoza.

Ik nam zelf de bus vanaf het busstation Retiro in Buenos Aires. Je bent dan ongeveer 20 uur onderweg. Tip: neem een nachtbus rond een uur of 19.00. Je kunt dan prima slapen, terwijl je bij het ontwaken nog maar een klein stukje hebt te gaan. Bekijk alle bussen tussen Buenos Aires en Mendoza.

Mythische andes

Argentinie land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in