Denk je aan Salento in Colombia, dan denk je aan de Valle de Cocora. Deze vallei staat namelijk vol met de indrukwekkende Waxpalm, de nationale boom van Colombia. Vanuit Salento betaal je 6000 Pesos om met een Willy jeep naar de ingang te worden gebracht. De jeeps vertrekken ’s ochtends ongeveer elk uur, maar gaan vaak ook wanneer de jeep vol is. Zijn er geen zitplaatsen meer? Achterop kunnen nog drie mensen staand plaatsnemen!Willy in Salento

Loop linksom door de vallei

De rit naar de Valle de Cocora duurt ongeveer 15 minuten en je wordt afgezet bij een klein restaurant. Vervolgens heb je twee keuzes voor de trekking: rechtsom of linksom. In beide gevallen duurt de tocht ongeveer 4-6 uur, afhankelijk van je conditie en fitheid. Maar … het grote verschil is wat je eerst krijgt te zien. Ga je rechtsom, dan zie je de Waxpalmen in het begin van een afstand, dan lange tijd niet en op het einde loop je tussen de bomen door. Ga je linksom, dan begin je met de Waxpalmen, ga je vervolgens het bos in en zie je de bomen op het einde van een afstand.

De jeep zet me af en ik sta direct voor een keuze: linksaf of rechtsaf. Ik kies voor rechts, omdat je dan op het einde beloond wordt met de palmen. Echter, bij slecht weer, zoals bij mij, zou ik linksom beginnen. Loop dan vanaf waar de jeep je afzet rechtdoor tot aan het blauwe hek en ga daar het veld in. Je ziet dan als eerste de waxpalmen en kunt zelf beslissen hoe ver je wilt gaan. Maar goed, ik begin rechtsom. Gedurende ongeveer een half uur loop ik door open veld met aan mijn linkerhand in de verte de Waxpalmen. Mooi natuurlijk, maar te ver om echt door te hebben hoe hoog deze bomen zijn.

Na een half uur verandert het landschap drastisch. Ik kom terecht in dichte begroeiing. Het pad is goed toegankelijk, zolang het niet regent. Dan verandert de weg in een modderpoel. Aangezien het vaak regent in de Valle de Cocora, is het absoluut aan te raden laarzen en een regenjas mee te nemen. Ik moet meerdere keren de beek oversteken, vaak via wiebelende touwbruggen en een enkele keer zelfs via alleen een boomstam.

Jungle Valle de CocoraValle de cocora salenoJungletocht Valle de Cocora

Warme chocolademelk met kaas

Loop je de route rechtsom, dan is La Casa de Colibri (Acaime) het verste punt van de tocht. Voor 5000 pesos krijg ik daar een kop warme chocolademelk (al dan niet met kaas!), koffie of thee. Ook bewonder ik hier de kolibries. Een fijn rustpunt in de door regen zwaar geworden tocht door de Valle de Cocora. Dit is ook het punt waar je een belangrijke keuze moet maken. Ga je door naar Estrella de Agua of loop je aan de andere kant van de beek terug, totdat je rechtsaf slaat naar La Montaña, het gebied met alle palmbomen?

Casa de Colibri

Verder omhoog naar Estrella de Agua

Er is maar één weg naar Estrella de Agua dus de afdaling is dezelfde als de weg omhoog. Uiteindelijk kom je weer op het doorgaande pad en ga je rechtsaf, richting La Montaña. Kom je vanaf Acaime/Estrella de Agua, dan moet je naar rechts NADAT je voor de tweede keer over het water heen bent gegaan. Hier staan ook bordjes, maar je zult niet de eerste zijn die de bordjes mist.

Ik kies voor Estrella de Agua, maar pas op. Estrella de Agua ligt op bijna 3200 meter hoogte en de klim vanaf Acaime is slopend. Is jouw conditie niet zo goed, dan zou ik deze tocht niet maken. Ik was vanaf Acaime (Casa de Colibri) ongeveer 1,5 uur heen en 1,5 uur terug aan het lopen.

Terwijl ik steeds hoger klim, wordt het weer steeds slechter. Het wandelpad verandert langzaam in een modderstroom en het wordt steeds zwaarder. Ik kom op een punt waarop ik eigenlijk wil omkeren, maar dat eigenlijk net zo ver weg is als doorgaan. Ik kom terecht in een mysterieuze mist, maar eindelijk zie ik dan Estrella de Agua voor me verschijnen. Een lieve mevrouw biedt me een lunch aan: een bord soep en wat kaas. Ook mag ik hier naar het toilet. Of nouja, een gat in de grond. Doorspoelen? Neem een emmer water om er achteraan te gooien.

De tocht naar beneden boezemt me angst in. Het wandelpad is inmiddels veranderd in een modderstroom en ik ben bang om uit te glijden. Een misstap en wie weet wat je allemaal breekt. En aangezien er niemand in de buurt is, wil je dat koste wat het kost voorkomen. Uiteindelijk bereik ik na anderhalf uur het kruispunt richting La Montaña. Nogmaals: doe de tocht naar Estrella de Agua alleen bij goed weer!

Mistige bossen Valle de CocoraEstrella de Agua

Eindelijk waxpalmen vanaf La Montaña

De tocht naar La Montaña is nog niet zo eenvoudig, maar het zwaarste zit er dan gelukkig op. Bij La Montaña neem ik wat te drinken, cola, want iets anders is er niet. Even bijtanken en dan de vallei in met de gigantische waxpalmen, de echte Valle de Cocora. Deze bomen worden tot wel 60 (!) meter hoog. Eerst bewonder ik de bomen van een afstandje, maar vervolgens loop ik tussen de bomen door en krijg een nog beter idee van de hoogte van deze palmen. Indrukwekkend! Ik loop door naar het blauwe hek, sla linksaf en vervolg m’n weg tot het punt waar de Willy me heeft afgezet om terug te keren naar Salento.

Al met al een prachtige tocht die je absoluut moet doen als je in Salento bent. Wees goed voorbereid op slecht weer en zorg ervoor dat je schoenen met stevige grip aantrekt. Zelfs als het droog is, kan de hoge vochtigheid zorgen voor gladde wegen. Zoals gezegd, de gewone tocht duurt 4 tot 6 uur. Ga je ook naar Estrella de Agua, reken dan op ongeveer 8 uur in totaal.

Waxpalmen Valle de CocoraWaxpalmen SalentoValle de Cocora palmen

Colombia land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in