Je kent ongetwijfeld de Galápagos Eilanden in Ecuador, waar je het ene bijzondere dier na het andere kunt zien. Uniek in de wereld. Of toch niet helemaal? Wist je dat er in Argentinië ook een plek is vol wildlife? Zeehonden, zeeleeuwen, zeeolifanten, dolfijnen, orka’s, bultrugwalvissen, gordeldieren en pinguïns op één locatie. Echt? Jazeker, en wel bij het schiereiland Península Valdés in Patagonië.

Op weg naar Península Valdés

Ik vertrek met de bus vanuit Buenos Aires voor een busrit van ongeveer 20 uur. Een behoorlijke tocht dus, die gelukkig nog even wordt onderbroken op het strand van Las Grutas. Even uitwaaien en met de voeten in het zand. Er zijn ook binnenlandse vluchten op Trelew, net onder het schiereiland, maar die vluchten zijn vaak duur. En de bussen in Argentinië zijn behoorlijk comfortabel, dus waarom niet. Ik slaap overigens niet in Trelew, maar in Puerto Madryn. Deze plaats ligt dicht bij het schiereiland, waardoor je niet eerst een uur in de bus hoeft te zitten om naar de wilde dieren te gaan.

De beste tijd om naar Península Valdés te gaan, is tussen begin juli en half december. Dan vindt namelijk de walvismigratie plaats van Antarctica naar het noorden. De kans om walvissen te spotten is dan het grootst.

Het schiereiland is één groot natuurgebied en je vindt er om die reden nauwelijks bebouwing. Alleen in Puerto Pirámides staan wat huizen en restaurants, mede omdat hier vrijwel alle walvistours vertrekken. En dat was dan ook de eerste trip die ik besluit te doen. Met ongeveer 20 anderen ga ik de zee op en varen we een behoorlijk stuk uit de kust. We horen al vrij snel dat er orka’s aan de noordkant van het schiereiland zwemmen. Dat klinkt als goed nieuws, maar dat is het niet als je op zoek bent naar bultrugwalvissen. Die zijn namelijk bang voor orka’s en blijven flink uit de buurt.Kaart Peninsula Valdes

Spot de bultrug!

We dobberen urenlang op zee, op zoek naar de walvissen, waarbij de moed langzaam in de schoenen zakt. Totdat ik ineens de kapitein driftig zie wijzen. In de verte beweegt er langzaam iets door het water. We vaaren erop af en daar zwemmen ze: twee bultrugwalvissen. Het blijkt een moeder te zijn met een jong. Tergend langzaam golven ze door het water, waarbij ze regelmatig naar adem komen happen. Wat zijn die beesten ontzettend groot! Al dat wachten gelukkig niet voor niets, sterker nog, de walvissen zwemmen zelf naar onze boot toe. Een magisch moment! Dag geslaagd.

Walvis spotten Puerto Madryn

Op zoek naar zeehonden en zeeleeuwen

Maar walvissen zijn niet de enige wilde dieren rond het Península Valdés. De volgende dag ga ik daarom op zoek naar de andere zeedieren die rond het schiereiland aanwezig zijn. Samen met een paar studenten rijden we eerst naar Punto Pardelas, waar we zeehonden en zeeleeuwen zien zonnen. Ook zwemt er een verdwaalde pinguïn tussen de beesten door, die moet vluchten voor z’n leven. Vervolgens rijden we via Punta Delgada omhoog langs de kust, richting de Mirador Elefantes Marinos. Helaas zijn de zeeolifanten afwezig, maar wel zie ik wederom grote hoeveelheden zeehonden en zeeleeuwen. Bijzonder om deze beesten in hun natuurlijke habitat te zien, in plaats van in de dierentuin.

Zeehonden Peninsula ValdesZeehonden spotten Peninsula Valdes

De pinguïninvasie van Punto Tombo

Dag drie staat in het teken van pinguïns. Op ongeveer drie uur rijden van Puerto Madryn ligt namelijk Punto Tombo. Punto Tombo is de plek waar de grootste kolonie landpinguïns ter wereld ‘woont’. Het gaat hier om de zogenaamde Magelhaenpinguïns. Het natuurreservaat Punto Tombo herbergt tijdens het paringsseizoen maar liefst 1 miljoen pinguïns. Het gebied is drie kilometer lang en 600 meter breed en je loopt over een netjes aangelegd pad door het reservaat heen.

Daarbij is er één obstakel: de pinguïns. Natuurlijk is het fantastisch om al deze beesten om je heen te zien waggelen, maar het zorgt ook voor onhandige situaties. Overal in het reservaat staan rangers die erop toezien dat de bezoekers de regels naleven. En één van die regels is: als er een pinguïn op het pad ligt, mag je niet passeren.

Punta Tombo blokkadePunta Tombo pinguins

En toen ik er was had een pinguïn net besloten om eens lekker van de zon te genieten. Met als gevolg dat ik toch zeker 20 minuten heb moeten wachten totdat meneer de pinguïn weer verder ging met zijn tocht. Uiteindelijk ook wel prima, want ik heb daardoor fantastische foto’s kunnen maken. Het stikt hier werkelijk van de pinguïns, die ook regelmatig hun partner roepen met hun schelle stem. Als je in Punto Tombo bent geweest, heb je voor de rest van je leven genoeg pinguïns gezien!

Pinguins punta tombo

Orka’s of walvissen?

Helaas zaten mijn dagen in Península Valdés er op, zonder dat ik orka’s heb gezien. De orka’s komen in het najaar aan de noordkant van het eiland om daar op zeehonden te jagen. Daarbij springen ze uit het water het strand op, uniek in de wereld. Echter, als je op zoek gaat naar walvissen kun je beter geen orka’s in de buurt hebben. Daarom is het verstandig om in Puerto Madryn aan de touroperators te vragen welke dieren de afgelopen week te zien waren. Zijn er veel orka’s geweest, dan is de kans op walvissen kleiner. Veel walvissen? Dan zijn er waarschijnlijk geen orka’s. Maar één van de twee ga je vrijwel zeker zien.


Transfer Puerto Madryn

Kom je met het vliegtuig naar Península Valdes, dan heb je twee opties. Vliegen op Trelew of vliegen op Puerto Madryn. Beide steden zijn prima verbonden met het OV. Lees in onderstaande artikelen hoe je in het centrum van de steden komt.

Argentinie land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in