In het zuiden van Mexico ligt de provincie Oaxaca, met als hoofdstad Oaxaca-stad. Deze stad staat bekend om zijn koloniale karakter en is een stuk minder druk dan andere grote steden in Mexico. Daarnaast is het de ideale uitvalsbasis om bijvoorbeeld Monte Alban, Mitla en Hierve el Agua te bezoeken. Tijd dus voor een citytrip naar Oaxaca.Kleurrijk Oaxaca

Vrolijk Oaxaca

Zoals in veel andere steden in Mexico, is ook Oaxaca gebouwd rond het Zócalo, het centrale plein van de stad. Dit is dan ook de eerste plek waar ik naar toe ga. En zoals in net zoveel andere Mexicaanse steden, vind je aan dit plein twee bijzondere gebouwen: het Palacio de Gobierno en de kathedraal. Beide gebouwen zijn erg mooi en zeker van binnen de moeite waard. Waarbij het Palacio alleen in de weekenden is te bezoeken.

Wat me direct opvalt in Oaxaca, is de laagbouw. Je hebt daardoor voortdurend het idee dat je gewoon in een dorpje rondloopt. De vrolijke geschilderde huizen en het warme klimaat staan garant voor een perfecte citytrip.

Kathedraal Oaxaca

Insecten eten op de markt

Oaxaca is een stad stad van tradities. De poppen hieronder dansen vrolijk in het rond op traditionele muziek. In de buurt van de markt vind je ook vaak dansoptredens van vrouwen in kleurrijke jurken. Als dank voor de geslaagde oogst.

Vanaf het Zócalo loop ik naar de Mercado Benito Juárez. Een grote overdekte markthal waar marktkooplui met een luid stemvolume hun waar aan de man proberen te brengen. Van groente tot vis en van vlees tot insecten. Insecten? Jazeker. In deze regio worden insecten, waaronder sprinkhanen, gezien als een lekkernij. Je kunt zowel grote als kleine sprinkhanen kopen, gebakken of gefrituurd. Ik probeer de kleine gefrituurde exemplaren en ik moet eerlijk zeggen, niet slecht.

Kleurrijk Oaxaca centrum

Het hoogtepunt: Templo de Santo Domingo

Vervolgens ga ik naar de Calle Bustamente om vanaf hier in noordelijke richting de Calle Macedonia Alcalá te nemen. Dit is verreweg de mooiste straat van Oaxaca met vele kleuren, kinderkopjes en koloniale gebouwen. Vanaf het Zócalo brengt deze straat je tevens naar het meest bijzondere bouwwerk van Oaxaca: de Templo de Santo Domingo. Als je in deze stad bent, moet je verplicht deze kerk bezoeken. Wat een pracht en praal!

Naast de kerk ligt het Convento de Santo Domingo, waar het Museo de las Culturas in is gehuisvest. Ga zeker kijken in dit museum om wat te leren over de cultuur van de regio. Daarnaast is het klooster zelf ook zeer bijzonder. Trek wel meerdere uren uit voor het Convento de Santo Domingo, het is immens groot.

OaxacaConvento de Santo Domingo

Een andere kerk die niet mag ontbreken op je lijstje is de Basílica de Nuestra Señora de la Soledad. Deze prachtige basiliek is opgetrokken uit witte kalksteen en heeft een zeer fraai gedecoreerde gevel. Binnen kijken is leuk, maar het mooie zit vooral van buiten bij deze kerk.

Convent Santo DomingoOaxaca mexico

Het heerlijke eten van Oaxaca

Het centrum van Oaxaca is niet zo groot, waardoor je te voet snel van het ene punt naar het andere kan lopen. Ik vind dat zelf heerlijk en dankzij de vele straatverkopers heb je ook nooit honger of dorst. Over eten en drinken gesproken, Oaxaca heeft een paar typische dingen die je moet proberen.

  1. Ten eerste de Tamales Oaxaqueños. Tamales zijn gestoomde maïsdeegrollen ingevouwen in maïs- of bananenbladeren. De deegrollen kunnen worden gevuld met zoete of hartige vulling. Begin met een hartige tamal en als je nog honger hebt, kun je een zoete nemen. Heerlijk!
  2. Ten tweede Queso Oaxaqueño. Vraag iemand in Mexico welke kaas ze het lekkerst vinden, en ze zullen altijd de kaas uit Oaxaca zeggen. Deze kaas is namelijk uitstekend geschikt voor het maken van quesadillas. De kaas is boterzacht, smelt gemakkelijk en is lekker uit elkaar te trekken.
  3. Ten derde Mezcal. Mexico staat in de hele wereld bekend om zijn tequila, maar mezcal is de andere nationale sterke drank, vooral uit de regio van Oaxaca. Het maakproces is vergelijkbaar met tequila, ook voor mezcal wordt de agaveplant gebruikt. Soms zie je in een fles mezcal een rups zitten, dat is om te laten zien dat het drankje sterk genoeg is om dieren in te conserveren. Het is overigens een fabel dat de Oaxaqueños de rups ook opeten en het is ook niet waar dat in elke fles een rups zit.

De omgeving van Oaxaca

Als je in Oaxaca bent, moet je eigenlijk ook naar de omliggende bezienswaardigheden. De archeologische vindplaats Monte Alban ligt bijvoorbeeld op minder dan 10 kilometer. En vanaf hier heb je een mooi uitzicht op Oaxaca.

Daarnaast heb je mooie plaatsen als Tule (met de grootste boom ter wereld), Mitla (met een bijzondere archeologische zone) en Hierve el Agua (versteende watervallen). Vanuit Oaxaca kun je gemakkelijk een dagtour boeken, waarmee je alle drie de bezienswaardigheden langsgaat. Wel zo leuk, zeker omdat het centrum van Oaxaca te klein is om vier dagen lang nieuwe dingen te ontdekken.


Transfer Oaxaca

Vlieg je naar Oaxaca, dan kom je aan op Aeropuerto Xoxocotlan. Hoe kom je vanaf hier naar de stad? Je leest het in het artikel Transfer Oaxaca.

Monte Alban tempelsHierve el Agua

Mexico logo

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in