De mooiste route richting Machu Picchu is natuurlijk de bekende Incatrail. Vier dagen wandelen langs allerlei prachtige vindplaatsen van de Inca’s en eindigen in het walhalla van de Incacultuur: Machu Picchu. Maar ik had niet zoveel tijd en koos voor de trein. Dat kan direct vanuit Cuzco, maar als je echt wilt genieten van Machu Picchu kun je beter opstappen in Ollantaytambo.

Met de trein naar Machu Picchu

Rond het middaguur vertrek ik met de bus vanuit Cusco naar Ollantaymbo, om van daaruit de trein te nemen richting Aguascalientes, het dorpje aan de voet van Machu Picchu. De chauffeur had nog nooit van remmen in de bochten gehoord en na ruim een uur schudden in het busje, komen we aan bij het treinstation.

Aguascalietes is volledig gericht op toeristen die Machu Picchu willen bezoeken. Dat merk je aan de prijzen voor de accommodaties en restaurants, maar ach, bijna ben ik op de mythische Incaberg.

Vanaf hier doet de trein naar Aguascalientes er nog een paar uur over. De trein is modern, je krijgt wat te drinken en een snack en je kunt ondertussen met medepassagiers praten. Maar, een treinticket is erg duur en de trein rijdt erg langzaam. Aan het eind van de middag kom ik aan in Aguascalientes.

Ik ga vroeg slapen, want ik wil morgen vroeg naar Machu Picchu. Je kunt vanaf 6.00 naar binnen en het eerste busje rijdt om 5.30 naar boven. Overigens ben je niet de enige, vrijwel het hele dorp wil de eerste bus hebben. De rij is enorm naar de bus en het blijkt dat je van tevoren een kaartje had moeten kopen. Dat wist ik niet, totdat ik bijna bij de bus ben. Gelukkig is de man achter mij zo vriendelijk om mijn plek vast te houden en kan ik nog even een kaartje kopen.

Trein naar Machu Picchu
Machu Picchu Pueblo

Beklimming van de Montaña Machu Picchu

Kies voor het vroegste tijdslot voor de beklimming van de Montaña. Dan is het nog niet te warm en is Machu Picchu redelijk leeg.

De bus slingert zijn weg naar boven en dan sta ik voor de ingang van Machu Picchu. Ik heb een kaartje gekocht met beklimming van de Montaña Machu Picchu. Je kunt ook kiezen voor Huayna Picchu, maar het uitzicht vanaf de Montaña is mooier, aldus de Peruanen zelf. Mijn tijdslot zegt dat ik voor 7.30 moet beginnen met m’n beklimming. Dat is geen probleem en na anderhalf uur klimmen, inclusief het maken van foto’s, bereik ik de top. Hier heb ik een adembenemend uitzicht over Machu Picchu, maar ook de prachtige bergtoppen in de omgeving. Spectaculair!

Ik heb geluk met het weer. Er hangen wel wat wolken boven Machu Picchu, maar die trekken gauw weg. Vervolgens is het de hele dag stralend weer. Machu Picchu ligt op 2,5 kilometer hoogte, maar als het zonnig is, warmt het hier goed op. Dat maakt het kiezen van de juiste kleding een stuk ingewikkelder, zeker wanneer je een van de twee bergen gaat beklimmen.

Montana Machu PicchuBeklimming Montaña Machu Picchu

Machu Picchu verkennen

Na het maken van foto’s en een praatje met andere toeristen, begin ik aan de afdaling. Je kunt alleen via dezelfde weg terug. Aangezien ik op de heenweg al foto’s heb gemaakt, ben ik in een uurtje beneden. Tijd voor Machu Picchu zelf!

Het is lastig om je voor te stellen dat Machu Picchu nog helemaal niet zo lang bekend is bij het grote publiek. Pas in 1911 legde de archeoloog Hiran Bingham Machu Picchu bloot. Daarvoor lag de Incastad bedekt onder bomen en gras.

Op naar het Casa de Guardian. Vanaf dit punt heb je uitstekend zicht op Machu Picchu en het is tevens de plek waar alle bekende foto’s van deze Incastad zijn gemaakt. Het voelt als een magisch moment dat ik eindelijk op de plek ben die ik al zo vaak op internet en op televisie heb gezien. Overigens is het maken van een foto nog best een opgave, je bent niet de enige.

Vanaf hier loop ik naar de stad zelf. Wanneer je tussen de gebouwen doorloopt, merk je pas hoe bijzonder het hier is. De huizen en andere bouwwerken staan er al duizenden jaren. En sommige muren of huizen lijken onaangetast. Indrukwekkend.

Machu Picchu peruMachu Picchu dorp

Hoogtepunten Machu Picchu

Hoogtepunten in Machu Picchu zijn La Puerta de la Ciudad, La Tumba Real, El Templo de las Tres Ventanas, El Grupo de las Tres Puertas en La Roca Sagrada. Voor de Inca’s was de zon erg belangrijk. Wanneer de zon precies door het middelste raam van de tempel van de drie ramen scheen, wisten de Inca’s dat het midzomernacht of midwinternacht was. Midwinternacht staat ook wel bekend als het zonnefeest, Inti Raymi.

De looproute van Machu Picchu is vanaf de Puerta de la Ciudad linksom langs alle hoogtepunten. Maar als je andersom wilt lopen is dat geen probleem. Ik kijk vooral waar het het minst druk is, en ga daarheen. Overigens word je direct teruggefloten door een van de vele guards als je buiten de gebaande paden stapt. Duidelijk in ieder geval!

Machu Picchu dorp zij

Lama’s in Machu Picchu

Onderweg kom ik diverse lama’s tegen. De lama’s laten zich niet sturen en lopen overal en nergens tussendoor. De beesten zijn gewend aan mensen, maar kunnen toch onverwachts reageren. Een foto is dus leuk, maar houd wel altijd rekening met eventuele onverwachte bewegingen van de lama.

Vanaf het lage gedeelte van Machu Picchu, zie je ook goed hoe de Montaña bestaat uit terrassen. Het is niet precies bekend wat de Inca’s met deze terrassen deden, maar veronderstelt wordt dat de terrassen goed waren voor landbouw. Daarmee was dit volk zijn tijd ver vooruit. Interessant is ook dat het gras er hier extreem groen uitziet. Volgens de locals komt dit door de mest van de lama’s, die erg voedzaam zou zijn voor planten en gras.

Lama's in Machu PicchuLama Machu Picchu

De trein terug naar Cuzco

Ik heb uiteindelijk van 6.30 tot 14.00 rondgelopen in Machu Picchu, toen had ik alles wel gezien. Lekker op m’n gemak. Als je kiest voor de rechtstreekse trein vanuit Cuzco, heb je veel minder tijd om alles rustig te ontdekken. Overigens was teruggaan naar Aguascalientes nog best een opgave. Er stonden wederom lange rijen voor de bus. Moet je dus een trein halen, ga op tijd naar de bushalte, want anders haal je het niet.

Machu Picchu was zeker een hoogtepunt. Ondanks dat ik natuurlijk de plaatjes van deze Incastad al honderden keren had gezien, is er zelf staan toch anders. Alles bij elkaar is het wel een dure trip, maar dan heb je wel een wereldwonder gezien. Weten wat een dagje naar dit wereldwonder kost? Lees het in het artikel ‘Wat kost een bezoek aan Machu Picchu?

Wil jij jouw bezoek aan het hoogtepunt van Peru zo optimaal mogelijk maken? Ik geef je vijf gouden tips die jouw Machu Picchu-ervaring nog beter maken!

Zijaanzicht Machu Picchu

Peru land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in