Google een middagje op ‘Openbaar vervoer in Latijns-Amerika’ en je zou spontaan thuisblijven. Zo zou de kans enorm zijn dat je op z’n minst een keer beroofd wordt, bussen zitten vol met criminelen en je kunt beter een taxi nemen. Ik ben vaak genoeg in Midden- en Zuid-Amerika geweest om te kunnen zeggen dat het best wel meevalt. Mits je je natuurlijk niet al te opzichtig als toerist gedraagt. Hoe? Vijf tips voor veilig reizen met het openbaar vervoer in Latijns-Amerika.Bus Latijns-Amerika

Tip 1: zorg altijd voor kleingeld in je zak

In Nederland is het heel normaal om je portemonnee te trekken als je wilt inchecken of een kaartje wilt kopen in de bus. In Midden- en Zuid-Amerika is dit niet verstandig. Immers, niet iedereen hoeft te weten waar jij je portemonnee hebt zitten. Zorg altijd voor wat kleingeld in je zak. Een ritje met de bus kost vaak niet meer dan een Euro, dus een paar muntjes of kleine briefjes zijn voldoende. Ook het eventuele wisselgeld stop je gewoon terug in je zak.

Tip 2: draag je rugzak op je borst

In landen als Argentinië en Mexico zie je zowel mannen als vrouwen hun rugzak op hun buik dragen. Dit is nadrukkelijk geen fashion statement, maar eerder een manier om de kans te verkleinen bestolen te worden. Draag je rugzak op je buik en je hebt niemand die in een drukke bus of metro bij de ingangen kan. Immers, in het openbaar vervoer in Latijns-Amerika is het vaak een stuk drukker dan hier en dan lukt het niet altijd om zicht te houden op wat er achter je gebeurt.

Tip 3: draag geen waardevolle spullen in je achterzak

In Nederland bewaren veel mensen waardevolle spullen in hun achterzak. Bij mannen is dit vaak de portemonnee en bij vrouwen de telefoon. Doe dit niet in Latijns-Amerika. Zeker in de spits sta je dicht op elkaar in de bus en metro en zul je het waarschijnlijk niet merken als iemand je probeert te bestelen. Dus spullen sowieso in je voorste zakken en het liefst in de binnenzak van je jas.

ov zuid-amerika

Tip 4: houd je vast aan een stoel of paal aan de zijkant

Deze tip is wellicht een open deur, maar het helpt om de kans op diefstal te verkleinen. Sta je in een drukke bus of metro, probeer je dan vast te houden aan een stoel of paal naast je. Voorkom dat je beiden handen in de lucht hebt om je vast te houden. Dan is het immers erg gemakkelijk om jouw zakken te rollen en je bent altijd te laat als iemand er wat uit haalt.

Tip 5: gedraag je als de locals

Tip 5 voor veilig reizen in het openbaar vervoer in Latijns-Amerika is de meest zinvolle: gedraag je als de locals. Je zult zien dat je echt niet gespannen in de bus of metro hoeft te zitten. Ook in Zuid-Amerika zitten de locals voortdurend op hun smartphone in het OV. Dat kan dus gewoon! Zie je om je heen niemand z’n telefoon gebruiken, dan doe jij dat dus ook niet. Draagt iedereen zijn rugzak op z’n rug, dan is dat blijkbaar geen probleem. Hetzelfde geldt voor het laten zien van je portemonnee. Juist als je opvalt, ben je een mogelijk doelwit.

Wees niet naïef

Elke keer als ik in Zuid- of Midden-Amerika ben, kost het even tijd om me aan te passen. Niet dat je in het openbaar vervoer voortdurend in opperste staat van paraatheid moet zijn, maar wees ook niet naïef. Even je telefoon op de stoel naast je leggen omdat je iets in je tas aan het zoeken bent is niet verstandig. Wees zorgvuldig en voorzichtig, zonder daarbij te overdrijven. En dan kun je prima met het openbaar vervoer reizen.

Zuid-Amerika openbaar vervoer

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in