A ls je naar Peru gaat, dan is de kans groot dat je ook Machu Picchu bezoekt. Dit stuk werelderfgoed is een fantastische plek, waar de Inca’s meer dan 500 jaar geleden rondliepen. En dankzij de ligging is Machu Picchu uitstekend bewaard gebleven. Hoe geniet je nu het best van deze bijzondere plaats? Vijf tips voor een optimaal bezoek aan Machu Picchu.

Tip 1: maak geen dagtrip vanuit Cuzco

Maak geen dagtrip vanuit Cuzco naar de Incastad. Je krijgt dan een zware dag, ziet lang niet alles van de ruïnes en hebt geen tijd voor het beklimmen van één van de bergen.

De meeste bezoekers van Machu Picchu, bezoeken eerst Cuzco. Vanuit hier is het mogelijk om een dagtrip te maken met de trein en de bus. Echter, dit is een lange dag en wanneer je Machu Picchu bereikt, is het al overvol met andere toeristen. Daarnaast heb je geen tijd om een van de twee bergen te beklimmen en hou je maar weinig tijd over voor de schatten zelf. Loop daarom de Incatrail, waarmee je ’s ochtends aankomt, of neem aan het begin van de middag de bus van Cuzco naar Ollantaytambo. Vanaf hier neem je de trein naar Aguas Calientes waar je aan het begin van de avond aankomt. Hier overnacht je en de volgende ochtend vroeg ga je naar Machu Picchu. Aan het eind van de middag neem je vervolgens de rechtstreekse trein terug naar Cuzco.

Aguascalientes Machu Picchu

Tip 2: ga niet op de bonnefooi, maar koop je ticket online

In het dorp Aguas Calientes, aan de voet van Machu Picchu is het vaak nog mogelijk om last-minute tickets te halen voor de Incastad. Echter, dit is niet altijd het geval. Ook is het soms niet meer mogelijk om een van de twee bergen te beklimmen of krijg je een tijdslot veel later dan gewild. Dat zou natuurlijk zonde zijn. Koop daarom je ticket vooraf, gewoon online, op de site van Machu Picchu zelf. Zo weet je zeker dat je de juiste prijs betaalt en je kunt al tijden van tevoren zien hoe druk het zal zijn op de dag dat jij naar Machu Picchu wilt gaan.

Machu Picchu

Tip 3: koop je busticket naar Machu Picchu vooraf

Je vindt het loket voor de bus naar Machu Picchu vlakbij het treinstation van Aguas Calientes, waar de houten brug over de rivier kruist.

Het overkwam mij. Was ik netjes om 4.45 opgestaan, snel even ontbijt naar binnen gewerkt en hop, in de rij. Maar zonder busticket. Ik wist simpelweg niet dat je dat van tevoren moest kopen. Ik ging er vanuit dat je gewoon in de bus zelf zou moeten betalen. Dat is NIET het geval. Heb je geen zin om vanuit Aguas Calientes een uur omhoog te klimmen naar Machu Picchu, dan is de bus de enige optie. Koop een dag eerder de kaartjes voor de bus, deze gaan niet op datum. Zo hoef je daar in ieder geval niet meer over te stressen, mocht je alleen zijn. En het scheelt je een extra keer aansluiten in de enorme rij.

Bus naar Machu Picchu

Tip 4: neem voldoende water mee

Je mag gewoon eten en drinken meenemen in een rugzak. Gooi wel al je afval in de prullenbak of beter nog, neem het weer mee terug!

Wanneer je Machu Picchu binnenkomt, heb je nog één mogelijkheid om drinken te kopen. Helemaal aan het begin van de wandelroute. Daarna is er niets meer te krijgen. Zorg er dus voor dat je zelf water meeneemt, dat mag gewoon, of dat je nog water koopt aan het begin van de wandelroute (let op: wel duur). Machu Picchu ligt weliswaar op hoogte, maar een gebrek aan schaduw maakt het er toch goed warm als de zon schijnt. Zeker als je een van de twee bergen gaat beklimmen, kun je maar beter wat te drinken bij je hebben.

Machu Picchu vlaktenOpen vlaktes Machu Picchu

Tip 5: kies het vroegste tijdslot voor het beklimmen van een berg

Of je nu de Montaña Machu Picchu beklimt of de Huayna Picchu, ga zo vroeg mogelijk. Ten eerste is het dan nog een stuk rustiger in de Incastad, waardoor jouw foto’s niet overspoeld worden door toeristen. Ten tweede, het is dan een stuk frisser, zodat de zon nog niet in je nek brandt. En ten derde, vaak hangen er ’s ochtend nog wat wolken over Machu Picchu. Vanaf de top van de twee bergen zie je die wolken prachtig heen en weer schuiven, waarbij er flinke schaduwen over de stad worden geworpen. Een schitterend gezicht.

Montana Machupicchu

Souvenirs Machu Picchu kopen?

Wil je souvenirs kopen van Machu Picchu? Doe dat dan zeker niet bij de ruïnes zelf en het liefst ook niet in Aguas calientes. Natuurlijk heeft het meer charme om ‘dicht bij het vuur’ souvenirs te kopen, maar je betaalt de absolute hoofdprijs. Ga eens naar de Mercado San Pedro in Cuzco en scoor daar je souvenirs. Zeker voor de helft van het geld. Fijn, want een dagje Machu Picchu kost al genoeg.

Wat kost een dagje Machu Picchu?

Benieuwd wat een dagje Machu Picchu eigenlijk kost? Ik heb alle kosten voor mijn trip naar deze magische Incastad op een rij gezet. Lees verder in het artikel Wat kost een bezoek aan Machu Picchu?

Machu Picchu ochtend

Peru land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in