De Mexicaanse keuken is ontzettend gevarieerd. Iedereen kent natuurlijk wel de taco’s en burrito’s, maar er is nog veel meer. Ik ben gek op Mexicaans eten en had daarom zomaar de 100 lekkerste gerechten van Mexico kunnen beschrijven. Maar goed, ik beperk me nu tot de vijf lekkerste snelle happen van Mexico. Wat moet je echt geproefd hebben als je naar dit prachtige land gaat?Mexico snelle happen

1. Tacos al pastor

Tacos kent iedereen wel, in alle soorten en maten. En dan heb ik het niet over de TexMex harde tacoschelpen die je in Nederland vaak ziet, maar over echte taco’s. Met kleine, ronde tortilla’s. Verreweg de lekkerste variant zijn de tacos al pastor. Varkensvlees, fijngesneden ui, koriander, ananas, limoensap en natuurlijk een hete saus. Heerlijk! In veel steden, waaronder Mexico-Stad, Oaxaca en Puebla vind je volop ‘puestos’ op straat waar ze deze taco’s verkopen. Kijk vooral waar de locals staan en zitten.

2. Tlayudas

De van oorsprong Oaxacaanse Tlayuda is een heerlijk snel gerecht uit de Mexicaanse keuken. Een Tlayuda is een grote tortilla, getoast en wel, gevuld met een spread van frijoles, varkensvlees, gehakt of kip, sla, avocado, queso oaxaqueño en een salsa. Oké, het is misschien wat groot om even op straat naar binnen te schuiven, maar o zo lekker. In de regio Oaxaca vind je vanzelfsprekend de beste uitvoeringen!

3. Quesadillas

Soms kan lekker eten heel eenvoudig zijn. Niets zo fijn als een paar quesadillas voor tussendoor. Een quesadilla is niets anders dan een dubbelgevouwen tortilla met daar tussenin queso oaxaqueño. Uiteraard kun je ook andere soorten kaas tegenkomen, bijvoorbeeld manchego. Op sommige verkooppunten kun je quesadillas met kip, sla en nog meer ingrediënten krijgen. Ook kun je soms kiezen tussen meel- of maïstortilla’s. Probeer het vooral allemaal!

Eten Mexico

4. Tamales

Ga je naar Mexico, dan moet je zeker ook tamales proberen. tamales, of tamales Oaxaqueños, zijn heerlijke snelle happen die ook gelijk goed vullen omdat ze zo machtig zijn. Een tamal is maïsdeeg, opgevouwen in een maïs- of bananenblad. Vaak zitten er nog wat extra ingrediënten door het maïsdeeg verwerkt, waardoor de tamal nog lekkerder wordt. Ook heb je bij sommige eettentjes de mogelijkheid om zoete tamales te kopen, bijvoorbeeld met aardbeiensmaak.

5. Sope

Sope klinkt als het Spaanse woord voor soep (sopa), maar een Mexicaanse sope is wat heel anders. Zie het als een kleine taco. De basis voor een sope is een kleine, dikke tortilla, gemaakt van gefrituurd maïsdeeg met limoen. Traditioneel komt er vervolgens kip bovenop, met frijoles, geraspte kaas, sla, uien en rode of groene saus, afgetopt met crema. Steeds vaker vind je ook sopes met ander soort vlees, bijvoorbeeld tinga of carne picada. Sopes kosten bijna niets, dus probeer vooral verschillende soorten!

Dit zijn mijn persoonlijk favoriete snelle happen van Mexico. Ik raad je wel aan om enigszins te variëren in je eetgewoonte in het Mexicaanse land. Alles is vrij vet en de grote hoeveelheid maïs zijn wij niet gewend. Daardoor kan het eten wat zwaar op de maag liggen. De hoeveelheid vet is overigens niet overdreven, Mexico is het land met het grootste aantal patiënten met maag- en darmklachten. Het een heeft ongetwijfeld wat met het ander te maken.

Eten in Mexico

Mexico logo

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in