Zuid-Amerika is een prachtig continent. Je vindt hier eeuwenoude culturen, prachtige archeologische vindplaatsen, regenwoud, geweldige dieren en tropische stranden. En daarbij is het continent ook nog eens lekker goedkoop. Dan schiet het afdingen er al snel bij in, maar het is heel normaal in Zuid-Amerika. Sterker nog, je moet het eigenlijk doen. Ik vertel je waarom je in Zuid-Amerika wel moet afdingen!Zuid-Amerika afdingen

Reden 1: omdat de locals het zeggen

Vraag aan een local of je altijd een eerlijke prijs betaalt voor een buskaartje of een souvenir en hij begint te lachen. De verkoper hoort en ziet direct of je uit de regio komt en als dat niet het geval is, betaal je een hogere prijs. Dit gebeurt niet alleen met buitenlanders, maar ook met bijvoorbeeld Argentijnen, Colombianen of Peruanen zelf. Zodra je niet uit de regio komt, betaal je meer. En dus zeggen de locals: betaal niet direct wat de verkoper je vraagt. Dat is sowieso te veel.

Reden 2: de prijs is niet altijd de echte prijs

In landen als Colombia en Ecuador is de prijs niet altijd de officiële prijs. Kom je in het busstation en zie je dat een ticket bijvoorbeeld COP 10000,- kost, wie ben jij dan om daaraan te twijfelen? Totdat je zegt dat je maar COP 7000,- bij je hebt. Dan kan het ineens ook voor die prijs. Het voelt misschien wat gek om voor iets als een buskaartje af te dingen, maar in veel landen in Zuid-Amerika is het heel normaal.

Reden 3: ‘het kost al niets’

Niet afdingen want ‘het kost al niets’ is de slechtste reden die je kunt bedenken. Natuurlijk weet ik ook wel dat een souvenir voor € 3,- al heel goedkoop is. Maar wat nou als dat eigenlijk € 1,50 zou moeten zijn? Dan kun je inderdaad denken, ach, wat maakt mij die € 1,50 nou uit? Maar dat is precies het probleem. Het geld dat je teveel betaalt, komt namelijk niet terecht bij de mensen die het nodig hebben. Betaal liever de juiste prijs voor je souvenir en geef iemand op straat eens een stuk brood of pizza.

Afdingen op de markt

Reden 4: je bent de rijke westerling

Ik ging in Bogotá een souvenirwinkel in en moest COP 6000,- betalen voor mijn souvenir. Vervolgens liet ik een vriendin uit Bogotá vragen naar hetzelfde souvenir en bij haar was de prijs COP 3000,-. Huh? Verkopers zien je als de rijke buitenlander en passen hun prijzen daarop aan. Met als gevolg dat je in veel gevallen tot wel het dubbele betaalt voor jouw spullen. En alles bij elkaar telt dat aardig op.

Reden 5: zo blijft een land gastvrij

Lang niet alle landen hebben op dit moment al een florerende toeristische sector. Dat kan alleen veranderen als je positief bent over jouw ervaringen in een land. En dat is dus niet keer op keer teveel betalen voor alles. Door af te dingen geef je de verkoper ook direct een signaal af. Wil hij toeristen blijven trekken, dan kan hij maar beter een eerlijke prijs rekenen.

Geef af en toe eens wat extra’s

Afdingen is natuurlijk niet verplicht en zeker ook niet overal mogelijk. Maar waar het wel kan, zou ik het zeker aanraden. Dan houd je vervolgens geld over voor de mensen die echt wat extra’s verdienen!

Ik houd van Zuid-Amerika en weet ook wel dat de meeste verkopers jou niet per se willen oplichten. Ze willen eerder een extra zakcentje verdienen om zo wat beter rond te komen. Dat begrijp ik heel goed, maar ik vind dat het uitgangspunt niet moet zijn dat je meer betaalt vanwege je afkomst. Ik ben veel eerder bereid om je wat extra’s te geven als je een eerlijke verkoper bent. Omdat het dan zo goedkoop is, is de kans veel groter dat ik er wat bovenop doe en zo zou het ook moeten zijn.

Afdingen latijns-amerika

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in