In de hoofdstad van Mexico vind je een gigantische hoeveelheid musea. En veel van die musea zijn ook behoorlijk groot. Daarom zet ik voor jou mijn vijf favoriete musea in Mexico-Stad op een rijtje. Deze musea moet je in ieder geval gezien hebben als je naar de hoofdstad van Mexico reist.

1. Museo de la Antropología

Het Museo de la Antropología staat met stip op 1. Dit museum gaat over alle (inheemse) volkeren die in Mexico hebben gewoond of nog steeds wonen. Het museum heeft twee verdiepingen en elke zaal gaat over een ander volk. In een paar uur tijd krijg je een uitgebreide geschiedenisles over de historie van dit indrukwekkende land. Bijzonder is dat veel bouwwerken, bijvoorbeeld toegangspoorten en tempels, zijn nagebouwd. Je waant je echt even in de tijd van de Maya’s, de Azteken of de Tolteken. Niet alleen de twee verdiepingen zijn interessant, ook de tuin van het museum staat vol met interessante bouwwerken.

Antropologiemuseum MexicoMuseum Antropologie Mexicodf

2. Casa Estudio Diego Rivera & Frida Kahlo

Veel toeristen gaan alleen naar het Museo Frida Kahlo (zie hieronder), maar dat is eigenlijk zonde. Het Casa Estudio Diego Rivera & Frida Kahlo laat goed zien hoe kunstenaar Diego Rivera te werk ging, terwijl zijn vrouw nauwelijks kon bewegen. Diego en Frida hadden aparte ruimten, die met een loopbrug aan elkaar verbonden waren. Ook het derde gebouw op dit terrein is bijzonder: de werkplaats van architect Juan O’Gorman. Overigens is dit derde gebouw niet altijd te bezoeken. Desondanks is de Casa Estudio een aanrader om meer te weten te komen over het kunstenaarsleven van Diego Rivera en Frida Kahlo. En het ligt ook nog eens in de mooie San Angelbuurt.

Casa Estudio Diego RiveraCasa Estudio Rivera en Kahlo

3. Museo Frida Kahlo

Midden in Coyoacán vind je het blauwgeschilderde Museo Frida Kahlo. Dit was de plek waar Frida woonde en werkte. Het huis is omgebouwd tot museum, zodat je een goede indruk krijgt van het werk van Frida. Het is een mooie combinatie van kunst en het verhaal van de Mexicaanse kunstenares. Ook de patio is erg mooi en zeker ’s avonds, wanneer alles verlicht is. Rond Allerzielen en Allerheiligen (Dia de los Muertos) wordt hier een prachtige ofrenda opgebouwd.

Museo Frida KahloMuseo Frida Kahlo dfMuseo Frida Kahlo Mexico

4. Museo Anahuacalli

Het Museo Anahuacalli ligt in het zuiden van de stad en is gewijd aan precolumbiaanse kunst. Kunstenaar Diego Rivera was een fervent verzamelaar van precolumbiaanse voorwerpen en wilde deze graag tentoonstellen. Het museum is gemaakt van vulkanisch gesteente en opgebouwd uit drie niveaus. Het laagste niveau representeert de Inframundo. Hier is weinig licht en vind je vooral kunst van kwaadaardige goden. Vervolgens ga je naar het hier en nu, waar al meer licht binnenkomt. Je eindigt in het bovennormale, waar veel licht het museum binnenkomt. In totaal worden er hier meer dan 2000 precolumbiaanse voorwerpen van allerlei windstreken van Mexico tentoongesteld. Erg de moeite waard.

Museo Anuahucalli mexicoMuseo Anahuacalli Mexico

5. Museo Nacional de Arte (MUNAL)

Midden in het historisch centrum ligt het MUNAL, het Museo Nacional de Arte. Het museum is volledig gewijd aan de Mexicaanse kunst en van alle grote kunstenaars uit het verleden wordt hier kunst tentoongesteld. Maar eigenlijk is het gebouw zelf nog veel indrukwekkender dan de collectie. Het imposante paleis heeft een roemrucht verleden, maar is tegenwoordig een favoriete locatie van veel inwoners van Mexico-Stad. Ook is hier veel te doen voor kinderen.

MUNAL mexicoMuseo Anahuacalli Mexico

Mexico logo

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in