Ik kwam twee dagen voor mijn verjaardag aan in La Paz, de onofficiële hoofdstad van Bolivia, en wilde iets speciaals doen op mijn verjaardag. Een korte rondvraag aan locals leverde de optie El Valle de la Luna op, de Maanvallei. Volgens locals een surrealistisch landschap, op slechts 10 kilometer van La Paz. Dat klonk interessant en dus besloot ik op mijn verjaardag die kant op te gaan.

Goed, het plan was er, nu de uitvoering nog. Om bij El Valle de Luna te komen, moet je vanuit La Paz een colectivo nemen richting Mallasa. En dat is een hele opgave.

Vol goede moed loop ik naar de Avenida Mariscal Santa Cruz, die overgaat in de Avenida 16 de Julio. Echter, er rijdt daar zoveel verkeer dat het erg lastig is om te bordjes, die voor de voorruit geplaatst zijn, te herkennen van een afstandje. Tel daarbij op dat de busjes niet allemaal netjes langs de stoeprand rijden, dat deze weg vijfbaans breed is, en je begrijpt hoe ingewikkeld het kan zijn. Overigens kun je gewoon je hand opsteken als het busje op de middelste baan rijdt, hij stopt en je mag jezelf met gevaar voor eigen leven door het verkeer heen manoeuvreren. Het kost me een minuut of 20, maar dan ben ik wel op weg naar El Valle de la Luna.Bus naar Valle de la Luna

Langzaam hobbelend naar de vallei

Je hebt bij de vallei de keuze uit twee routes: linksom of rechtsom. Het linkercircuit duurt ongeveer 45 minuten, het rechter rondje duurt niet langer dan 15 minuten. Met het maken van foto’s meegerekend heb je in anderhalf uur echt alles wel gezien.

De busrit kost een paar Bolivianos en duurt ongeveer een uur. Het zou veel sneller kunnen, ware het niet dat het verkeer in La Paz hopeloos is en dat de bus zelf ook niet echt een lekker tempo haalt. Uiteindelijk kom ik aan bij el Valle de la Luna, waar je normaal gesproken een klein entreebedrag moet betalen, maar nu is het kassahokje leeg. Als je de vallei inloopt, zie je direct het surrealistische landschap voor je. Het lijkt net alsof je op de maan bent, vandaar ook de naam. Echt een vallei is het niet, maar het ziet er wel spectaculair uit.

Maanvallei La PazValle de la Luna La Paz

Prachtige zandsteenformaties

De Valle de la Luna bestaat volledig uit zandsteen, waarbij sommige stenen meer beige zijn en sommige meer rood of paars kleuren. Deze kleurverschillen zijn ontstaan door de verschillende samenstellingen in mineralen. De vallei bestaat namelijk uit diverse heuvels en bergen die volledig weg geërodeerd zijn.

El Valle de la Luna is absoluut de moeite waard. De spectaculaire steenformaties zijn ontstaan door erosie door wind en regen. Ik raad je aan om beide routes te doen, omdat ze allebei hun eigen hoogtepunten hebben. De paden zijn goed aangegeven, maar er zijn op veel plaatsen geen hekjes langs de afgrond. Kijk dus wel uit waar je je voeten neerzet. Sommige doorgangen zijn ook bijzonder smal, zonder dat het gevaarlijk wordt overigens.

Onderweg kun je interessante flora en fauna zien. De San Pedro cactussen zijn niet te missen. Deze cactus zou een hallucinerende werking hebben als je erop kauwt, maar dat heb ik maar niet geprobeerd. Ook zit El Valle de la Luna bij La Paz vol met hagedissen. Klein, dus wees niet bang. Daarnaast zou je de Viscacha kunnen spotten. Ik heb dit dier niet gezien, maar het lijkt op een kruising tussen een vos en een konijn.

Uitzicht Valle de la LunaVallei van de maan

Even weg uit druk La Paz

El Valle de la Luna is vooral leuk als je even de drukte van La Paz wilt ontvluchten. Het is een prachtige attractie, die niet veel door toeristen wordt bezocht. Dat komt omdat de busrit er naar toe niet de meest comfortabele is. Het kost enige moeite om de juiste bus te vinden, en vaak zit deze ook stampvol. Desondanks mag je deze spectaculaire vallei niet overslaan. Het is er werkelijk prachtig.

Valle de la Luna Bolivia

Heb je alles gezien in El Valle de la Luna, de Maanvallei, dan pak je de bus terug aan de overkant van de weg bij het bushokje. Elke 15 minuten komt er een bus langs, die je terugbrengt naar het centrum van La Paz. Wederom gaat het hier om een lokale bus, die net zo vaak stopt als dat er mensen in of uit willen. Reken dus op ongeveer een uur reistijd tussen Boliviaanse locals.

Hoe kom je bij de Valle de la Luna?

Neem vanaf de Avenida Mariscal Santa Cruz in het centrum van La Paz een colectivo richting Mallasa. Het maakt niet uit welke, elke colectivo die naar Mallasa rijdt, komt langs de Valle de la Luna. Geef bij de chauffeur aan dat je hier naartoe wilt en hij roept netjes om wanneer je er bent. De rit duurt vanuit het centrum ongeveer een uurtje en je betaalt slechts een paar Bolivianos. Vanaf het bushokje schuin tegenover de vallei ga je terug naar La Paz. Vrijwel elke bus die hier langskomt, rijdt over de Avenida 16 de Julio die overgaat in de Avenida Mariscal Santa Cruz.

Maanvallei boliviaBoliviaanse klederdracht

Bolivia land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in