Een reis door Bolivia is niet compleet zonder La Paz te bezoeken. Velen denken dat dit de hoogstgelegen hoofdstad ter wereld is, maar dat is niet waar. De regering zetelt weliswaar in La Paz, maar de hoofdstad van Bolivia is Sucre. Desondanks is La Paz een bijzondere plek waar ik graag eens naar toe wilde. En dus ging ik op weg naar deze stad die op 3600 meter hoogte ligt.La Paz

La Paz krabbelt langzaam op

Nog steeds waarschuwen de locals wel voor kleine criminaliteit die vooral ’s avonds laat voorkomt, maar over het algemeen kun je prima alleen rondlopen door deze stad.

Jarenlang was La Paz een no-go area waar criminaliteit veel voorkwam. Die tijd is gelukkig voorbij. Mijn hotel (Hotel Milton) ligt dicht bij het Plaza San Francisco, een centrale locatie in het centrum van La Paz. Hier begin ik mijn tocht door de stad. De Iglesia San Francisco is een prachtige kerk, die je zeker ook even van binnen moet bekijken.

Direct aan het Plaza San Francisco ligt ook de Mercado Lanza. Een grote overdekte markt, waar je werkelijk van alles kunt kopen. Ik heb soms moeite om de weg te vinden omdat de markt verdeeld is over diverse verdiepingen die met ingewikkelde looproutes aan elkaar verbonden zijn. Het kan zomaar zijn dat je een verdieping hoger of lager naar buiten stapt dan waar je naar binnen bent gekomen, maar ach. Uiteindelijk vind ik de uitgang en vervolg ik mijn weg door de stad.

San Francisco kerk

Proef de cultuur van La Paz

Ik steek de brede verkeersader over aan de achterkant van Mercado Lanza, om richting Calle Jaen te lopen. Op de brug over de centrale boulevard van La Paz zie je pas hoeveel verkeer hier eigenlijk rijdt. Indrukwekkend. Een paar minuten verder loop ik Calle Jaen in, één van de best bewaarde koloniale straten van de stad. De kleurrijke huizen maken van deze straat een vrolijk geheel. En de vele musea maken Calle Jaen zeker de moeite waard. Ik besluit om de musea hier links te laten liggen, want ik ben op weg naar een ander museum.

Ik wilde namelijk naar het Museo de la Etnografía. Bolivia heeft een rijke cultuur en het is een land met een enorme diversiteit aan inheemse volkeren. In het Museo de la Etnografía krijg ik in een uurtje een goede indruk van de veelzijdigheid van de Boliviaanse cultuur. Uniek is de galerij met maskers, waar je ziet dat elk volk een eigen masker heeft. Het ziet er misschien wat angstwekkend uit, maar de meeste maskers zijn bedoeld voor feestdagen.

Calle Jaen - Museo Etnografia

Het centrum van La Paz: Plaza Murillo

Vanaf het Museo de la Etnografía loop ik verder naar het centrale plein van de stad: Plaza Murillo. Aan dit plein staan drie van de mooiste gebouwen van La Paz. De  kathedraal, het Palacio del Gobierno en het Nationale Congres. Tijdens mijn bezoek zijn er politieke ontwikkelingen, waardoor er een peloton journalisten staat te posten bij het Nationale Congres. Maar de mensen op het plein zelf trekken zich daar weinig van aan. Bolivianen komen hier samen om wat te eten, te drinken of gewoon even om uit te rusten. En dat doe ik dus ook maar.

Plaza Murillo La PazPlaza Murillo

Puffend naar Mirador Killi Killi

Voor een mooi uitzicht over de stad moet je naar een van de uitzichtpunten in de stad, aldus de locals. In mijn hotel hadden ze Mirador Killi Killi aangeraden vanwege de ligging dicht bij het centrum. En volgens Google Maps was dit uitzichtpunt inderdaad maar een kilometer lopen vanaf het Plaza Murillo. In het hotel hadden ze er echter niet bij gezegd dat het een steile weg omhoog is. En dat op een hoogte van 3600 meter in combinatie met een warme zonnige dag maakte het een zware tocht. Puffend klauter ik omhoog, elke meter hopend dat ik er ben.

Al zwetende kom ik boven, maar waar is waar, het uitzicht is inderdaad fenomenaal. In de verte zie ik besneeuwde bergen, zie ik hoe uitgestrekt La Paz is en voel ik me een kort moment intens gelukkig dat ik hier mag zijn. Maar al snel verdwijnt die gedachte, want mijn lichaam vraagt om water. Bij het uitzichtpunt zelf is niets te koop, maar gelukkig wel in de omliggende winkeltjes.

Mirador Kili Kili

Mercado de Brujas: vooral toeristisch

Terug in het centrum ga ik naar de Mercado de las Brujas in Calle Melchor Jimenez. Ik verwacht een interessante markt, maar in de praktijk zie ik vooral een rits souvenirwinkels. Leuk voor even, maar niet meer dan dat. Interessanter vind ik het Museo de la Coca even verderop. In dit museum wordt uitgelegd hoe belangrijk coca is voor Bolivia. Een groot misverstand is dat coca alleen gebruikt wordt voor cocaïne. Het zit bijvoorbeeld ook in coca cola, wordt gebruikt als medicijn en helpt tegen hoogteziekte.

Heb je geen zin om terug te lopen naar het andere centrum? Neem dan een minibusje op de brede boulevard en voor een paar Bolivianos rij je terug naar het Plaza San Francisco.

Het centrum van La Paz bestaat uit twee delen: het gedeelte rond Plaza Murillo en Sopocachi. Het is een stukje lopen tussen beide, maar zeker de moeite waard. Sopocachi is wat ruimer opgezet en ziet er luxer uit. Dit gedeelte heeft niet één groot hoogtepunt, maar ik vond het toch een fijn gedeelte van de stad om even rond te wandelen. Vergeet zeker niet het Plaza de España en het Plaza Avaroa te bezoeken.

Kathedraal La Paz

Een must: de kabelbanen van La Paz

Voor een paar Bolivianos kun je heen en weer. Tijdens de tocht omhoog heb je al een prachtig uitzicht over La Paz.

Een bezoek aan La Paz is niet compleet zonder een tocht in een van de kabelbanen. Dit systeem werd in 2014 aangelegd, met behulp van Zwitsers en Oostenrijkers. De kabelbanen zorgen ervoor dat mensen uit hoger gelegen gebieden in enkele minuten van en naar de stad kunnen komen. Een gouden greep van de lokale overheid, want daardoor werd werken, winkelen en uitgaan in een keer mogelijk voor een veel grotere groep.

Ik kies voor de rode lijn naar El Alto, vanaf het Estación Central, een prachtig gebouw trouwens. Zeker de begraafplaats is een kunstwerk om te zien van bovenaf. Heel anders dan een begraafplaats in Nederland. Eenmaal boven zie je direct het grote naammonument van El Alto staan met de hoogte: 4150 meter.

Teleferico La PazTeleferico El Alto

El Alto is waar de mensen wonen en werken

Ik loop langs het busstation over de Avenida Panorámica. Aan de rechterkant valt mijn blik op de de schitterende kerk Amor de Dios (liefde van God). Een foto waard! Toch is El Alto is niet de plek waar je naar toe gaat voor alle mooie bezienswaardigheden. Hier wordt vooral gewoond en gewerkt. Dat zie je vooral rond lunchtijd. Tussen 14.00 en 16.00 zitten alle lunchlocaties vol. Ikzelf kies voor een kleine overdekte markt waar ik voor minder dan € 2,- een complete driegangenlunch krijg aangeboden. Erg lekker en voedzaam. En waar vind je dat nou voor zo weinig geld?

Amor de Dios El Alto

Uit eten in La Paz

Wil je ’s avonds lekker eten, ga dan naar het gebied rond Calle Tarija en Calle Sagarnaga. Hier vind je restaurants met voedsel uit alle windstreken van de wereld. Ook zit hier een bar met een Nederlandse eigenaar: Sol y Luna. Heel gek om in La Paz, ver weg uit Nederland, Guus Meeuwis uit de speakers te horen komen. Overigens komen hier ook volop Bolivianen, dus je komt zeker niet in een Nederlandse enclave terecht. Het lekkerste restaurant hier in de buurt vond ik La Cueva, een restaurant met Mexicaanse specialiteiten. Heerlijk eten. Oh ja, Calle Tarija is niet vlak. Wel zo goed voor de spijsvertering.


Transfer La Paz

De kans is groot dat je met het vliegtuig aankomt in La Paz. Hoe kom je zo goedkoop mogelijk van het Aeropuerto Internacional El Alto naar het centrum van La Paz? Lees verder in het artikel Transfer La Paz.

Bus La Paz

Bolivia land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in