Buenos Aires is een enorme metropool, waar van alles te doen is. Ontzettend gaaf als je hier voor de eerste keer bent, maar als je zoals ik, hier langere tijd hebt gewoond, wil je wel eens wat anders. Leuke opties zijn La Plata, Tigre, Chascomus of Luján. Maar daar was ik al geweest. En dus ging ik op zoek naar iets nieuws. Een goede optie is dan San Antonio de Areco. Een echt gauchodorp op ongeveer 2 uur van Buenos Aires.San Antonio de Areco gaucho

In San Antonio de Areco heeft de tijd stilgestaan

Ik neem de bus vanaf busstation Retiro en wordt langs de snelweg afgezet in San Antonio de Areco. Ik sta wat verdwaasd om me heen te kijken als er iemand op me af stapt en me vraagt waar ik heen wil. ‘Het dorp,’ breng ik uit. ‘Loop maar mee,’ aldus de Argentijn en zo komen we een minuut of 5 later aan in het centrum van San Antonio de Areco. Niet dat de weg moeilijk is, maar het is toch aardig.

San Antonio de Areco is zo’n dorpje waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. De mensen voeren hun taken uit, werken wat en lijken geen stress te kennen. Ik knipper twee keer met m’n ogen en ik zie opeens een gaucho op een paard voorbij komen. Dat kan hier gewoon en niemand kijkt er van op, behalve ik dan.

San Antonio de Areco kerk

Spot een capibara

Wat is er dan te doen in San Antonio de Areco? Genoeg voor een middagje. Vanuit het centrale plein loop ik richting de rivier. Daarbij moet je wel wat geluk hebben, want het overstroomt hier nog wel eens. Gelukkig is dat nu niet het geval. Ik wandel naar de karakteristieke Puente Viejo, een fraaie rode brug. Tot mijn geluk zie ik ook een Capibara, een soort kruising tussen een cavia en een miereneter. Gaaf!

Capibara San Antonio de ArecoSan Antonio Buenos Aires

Museo Gauchesco Ricardo Güiraldes

Ik steek de brug over en loop vijf minuten rechtdoor, omdat ik weet dat daar het Museo Guachesco Ricardo Güiraldes zit. Veel woorden voor wat het eigenlijk is: het gauchomuseum. Een klein museum, waar je een goede indruk krijgt van het leven op het platteland. Je ziet de instrumenten die de gauchos gebruiken bij het hoeden van hun vee, je leest over de dagelijkse activiteiten en het personeel vertelt je graag over het leven in San Antonio de Areco. In een krap uurtje zie ik allerlei werktuigen die de gaucho’s nog steeds gebruiken op het platteland. Een gaucho is namelijk niets anders dan een cowboy, die op het land actief is. En dat gebeurt nog vrij veel in Argentinië.

Museo Gauchesco Ricardo Güiraldes

Proef zeker Bife de Lomo bij een parilla!

Zit je in tijdnood tijdens je reis door Argentinië, sla dan San Antonio de Areco lekker over. Heb je een dagje extra, dan moet je zeker even gaan kijken. Toch weer een andere ervaring middenin de pampa’s van de provincie Buenos Aires.

Alles ten zuiden van de Calle Alvear is minder interessant, dus dat stuk van San Antonio de Areco kun je overslaan. Wat je absoluut wel moet doen, is eten bij één van de vele parillas aan de zuidkant van de rivier (Calle Zerboni). Je krijgt hier echt grote stukken vlees en je ziet zelf hoe het op de gigantische barbecues wordt gegrild. Argentinië staat natuurlijk bekend om heerlijk mals vlees en als je hier eet, weet je ook dat dit terecht is. Ik geloof niet dat ik ooit een lekkerder stuk ossenhaas (Bife de Lomo) heb geproefd.

Nadat ik heb gegeten, loop ik nog wat rond door het dorp om vervolgens langzaam terug te lopen richting het busstation. Een uurtje of 3 á 4, inclusief lunch, is meer dan voldoende in dit dorp. Het is leuk om even het drukke Buenos Aires achter je te laten en een echt gauchodorp te zien, maar er is niet onwijs veel te doen.


Hoe kom je in San Antonio de Areco?

Vanaf busstation Retiro gaan er meerdere bussen per dag richting San Antonio de Areco. Zoek naar de maatschappij Chevallier. Deze luxe bussen brengen je in iets minder dan 2 uur naar het gauchodorp. Check wel even hoe laat de laatste bus terug gaat en koop eventueel alvast een retourtje.

Asado San AntonioSluis San Antonio de Areco

Argentinie land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in