In het noorden van Guatemala ligt één van de mooiste Mayasteden ter wereld. Waar Mexico bekendstaat om alle archeologische zones, zijn veel van de steden in Guatemala veel beter bewaard gebleven. Mede omdat ze vrijwel allemaal in het tropisch regenwoud liggen. De bekendste en mooiste is Tikal, vlakbij het eilanddorp Flores.Flores van boven

Verblijf in Flores voor goedkoper transfers naar Tikal en Yaxhá

Wil je naar Tikal, dan is het zaak om een strategische locatie te vinden voor je hostel of hotel. Rond het Lago Petén zijn er twee mogelijkheden: Flores of El Remate. Vanuit beide plaatsen gaan er volop shuttles richting Tikal. Kies je voor een andere locatie, dan moet je altijd eerst een busje nemen naar deze twee plaatsen. Of je betaalt de hoofdprijs voor een privétransfer. Ik kies ervoor om te verblijven in Flores, omdat daar net wat meer te doen is dan in El Remate.

Je kunt kiezen uit dorms met of zonder airco. De temperatuur loopt in Flores geregeld op tot 30-35 graden, airco is dus geen overbodige luxe.

Ik verblijf in Hostel Los Amigos. Ik ben normaal gesproken niet zo van de feesthostels, wat Los Amigos toch wel is, maar maak deze keer een uitzondering. Niet dat ik nu opeens heel erg wil feesten, maar Los Amigos heeft een goed reisbureau inhouse. Voor slechts Q 100,- heb je een retourtje richting Tikal, een stuk goedkoper dan andere aanbieders in Flores. Ook heb je de mogelijkheid om op verschillende tijdstippen richting Tikal te gaan en terug te keren. Daarnaast biedt Los Amigos ook tours aan naar andere bezienswaardigheden in de omgeving, waaronder Yaxhá. Twee nachten in het hostel in een 6-persoons dorm kost me Q 220,-. Overigens is de decoratie van het hostel prachtig. Volop planten en bloemen en her en der lopen ook nog wat dieren los.

Hostel Los Amigos Flores

Op verkenningstocht door Flores

De tuctucs kosten hier altijd Q 5,-, ook in het weekend. Stelt de chauffeur een hogere prijs voor, onderhandel dan.

Aangekomen in het hostel, gooi ik mijn bagage op het bed en ga het stadje in. Flores ligt op een schiereiland in het Lago Petén. Aan de andere kant van de brug vind je Santa Elena. Het verschil tussen Flores en Santa Elena is groot, iets wat je zeker merkt wanneer je een langeafstandsbus neemt. Die vertrekken namelijk vanaf de busterminal in Santa Elena. Flores zelf is klein en de straten liggen vol met kinderkopjes. Geen probleem als je het eiland te voet verkent, iets minder als je een tuctuc neemt.

Centrale park Flores

Vanuit het hostel loop ik richting het centrale plein, waar een prachtige witte kerk staat. De kerk is vrij toegankelijk en heeft dezelfde stijl als vele andere kerken in Guatemala. Van binnen is het gebouw versierd met gekleurde linten. Maar wat vooral opvalt is de hoeveelheid licht. Geen donker gebouw met glas in lood, maar lichte stenen. Natuurlijk helpt ook de witte buitenmuur mee aan de uitstraling van de kerk. Vanaf het centrale plein loop ik in westelijke richting. Binnen een minuut of vijf sta ik aan de kade, al is die niet helemaal vrij toegankelijk. Het heeft de nacht voor mijn aankomst flink geregend. Met als gevolg dat de kades rondom Flores behoorlijk zijn overstroomd. Een aantal restaurants hebben loopplanken neergelegd, maar andere delen hebben meer weg van een verlengstuk van het meer.

Kerk Flores Flores overstroming

Lekker eten bij La Villa del Chef

De westkant van Flores is de plek waar je een aantal leuke en goede restaurants vindt. ’s Avonds ga ik eten bij La Villa del Chef. Terwijl ik op de veranda zit te eten, begint er een tropische regenbui die ik nog niet eerder heb meegemaakt. Gedurende 20 minuten valt er een gigantische hoeveelheid water uit de lucht. Ik weet wel dat tropische regenbuien hier mogelijk zijn, maar zo heftig had ik het niet verwacht. Gelukkig stroomt het meeste water direct het meer in, zodat ik na mijn diner zonder natte voeten rond kan lopen. Wat me opvalt aan Flores, is de enorme hoeveelheid vogels. Loop je ’s nachts rond het centrale plein, dan zitten de stroomkabels helemaal vol. Samen maken ze een aardig kabaal, maar dat wordt overstemd door de muziekbarretjes rondom het plein.

Flores 's avonds Flores avond

De brug over naar Santa Elena

Net voor het busstation vind je een aantal zeer goedkope eettentjes, waar locals lunchen. Hoe de kwaliteit is weet ik niet, maar het ruikt heerlijk.

De volgende dag ga ik vroeg naar Tikal. Rond een uur of 14.00 ben ik terug in Flores en besluit ik de andere kant van de brug te verkennen. Hier geen kinderkopjes, maar straten van betonplaten. Ik waag de tocht lopend en dat is, ondanks de hitte, prima te doen. Ik ga langs bij de markt, waar straatverkopers hun best doen om hun waar aan de man te brengen. Daarna loop ik door naar het busstation, om alvast mijn busticket voor de volgende dag te regelen.

Een ticket kopen in het busstation van Flores/Santa Elena is eenvoudig. Ga naar één van de loketten van de busmaatschappijen en kijk wat de opties zijn. Overigens heeft niet elke maatschappij zijn kantoor in de centrale hal. De bus die ik nodig heb, van maatschappij Transportes Maria Elena, heeft het kantoor aan de buitenzijde (de kant van de bussen zelf). Nadat ik mijn ticket heb gekocht, loop ik weer terug naar Flores. Je doet hier ongeveer 20 minuten over, al zullen de tuctuc-chauffeurs je proberen te overtuigen om met hen mee te gaan. De kans is groot dat ze Q 10,- vragen, al is het tarief eigenlijk 5 Quetzales. Aan jou de keus of je instapt.

Flores Guatemala

Maak het jezelf gemakkelijk, verblijf in Flores

Flores is niet de plek waar je heen gaat voor de vele bezienswaardigheden. Het is echt een uitvalsbasis voor attracties als Tikal en Yaxhá. Tijdens mijn reis in Guatemala heb ik niet veel plekken gezien die nog internationaler zijn dan hier. Wil je gemakkelijk naar Tikal en Yaxhá, verblijf dan in Flores. Wil je iets minder toerisme, maar nog steeds eenvoudig naar de genoemde plaatsen, dan is El Remate een optie. Al zijn daar de verbindingen wel iets minder frequent.

Boot in Flores

Guatemala

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in