Zon, zee en strand, dat is waar je aan denkt bij Rio de Janeiro. En dat is ook zeker hier te vinden. Maar de bekendste Braziliaanse stad heeft nog veel meer te bieden. En om dat te ontdekken, ging ik naar de hoofdstad van de Samba: Rio de Janeiro.

Ik kom aan op de internationale luchthaven Tom Jobim – Galeão en verblijf in de wijk Copacabana, ja, de wijk van het bekende strand. Ik zeg er meteen bij dat dit niet de meest interessante plek is van de stad, maar daarover later meer. Vanaf het vliegveld naar Copacabana is niet ver, maar in mijn geval staat de hele stad vast qua verkeer. Ik deed er meer dan een uur over, maar bereik dan eindelijk mijn verblijfplaats: Boulevard Bed & Breakfast. Ik heb een kleine eenpersoonskamer geboekt, meer dan genoeg, want in Rio de Janeiro ben je vrijwel nooit in je hotel of appartement.

CopacabanaRio de Janeiro

Twee highlights: Copacabana en de Pão de Azucar

Uiteraard ga ik direct naar het beroemde strand van Copacabana met de kenmerkende Suikerbroodberg aan de linkerkant en het Fort Copacabana aan de rechterkant. Op het strand zijn allerlei verkopers actief voor zonnebrillen, strandlakens en andere gadgets. Ook staan er diverse kleine kioskjes, waar je voor bijna niets een heerlijke caipirinha kunt krijgen. Absoluut een aanrader, al zit er flink veel meer alcohol in de cocktail dan in Nederland. Mijn eerste caipirinha slaat dan ook aardig in, maar ach, dat hoort erbij op Copacabana.

Tip: ga aan het eind van de middag. De schemering en vervolgens alle lichtjes in de stad zijn waanzinnig mooi om te zien vanaf hier.

Vanuit Copacabana neem ik de bus naar de Pão de Azucar, de Suikerbroodberg. Je kunt via een lang pad naar boven lopen, waarbij je onderweg apen kunt zien, of je neemt de kabelbaan zoals ik. In twee etappes ga je naar de top van de berg, alwaar je een schitterend uitzicht hebt over Rio de Janeiro. Als je goed kijkt, ontwaar je in de verte ook Cristo.

Pao de AzucarRio de janeiro brazilie

Onbeperkt (zoete) pizza eten bij Faenza

Bijzonder: bij Faenza hebben ze ook zoete pizza’s met aardbeien en chocola!

Eenmaal terug in Copacabana ga ik naar een van de vele churrascerias, waar het vlees aan je tafel wordt gesneden. Verser kan het bijna niet. Houd er rekening mee dat in standaard restaurants de prijzen op de kaart vaak gelden voor twee personen. Het is hier heel normaal dat je gerechten met elkaar deelt. Ook een aanrader om te eten is het restaurant Faenza. Voor een vast bedrag eet je hier onbeperkt pizzapunten, die aan je tafel worden gebracht. De ober komt langs met een nieuwe pizza en je kunt ja of nee zeggen.

Zoete pizza Rio de Janeiro

Op zoek naar het andere Rio de Janeiro

De volgende dag verken ik het zuidelijke gedeelte van de stad: Ipanema en Leblon. Deze wijken zijn trendy en een stuk populairder bij de Cariocas, de inwoners van Rio, dan Copacabana. Het strand van Ipanema is minstens net zo mooi, je vindt hier veel beachclubs en het is allemaal net iets verzorgder dan even verderop. Ook leuk om te zien is het meer van Rio de Janeiro: Lagoa Rodrigo de Freitas. Dit was de locatie van het Olympisch roeien in 2016.

Kies voor Favela Experience. Zij werken met lokale gidsen, uit Rocinha. Al het geld van de tour wordt geïnvesteerd in een verbetering van de omstandigheden in deze sloppenwijk.

Vanuit Leblon neem ik de metro naar São Conrado. Dit is het metrostation naast de sloppenwijk Rocinha, de grootste favela van Rio de Janeiro. Hier heb ik een bijzondere tour geregeld met locals die in het kader van een sociaal project uit de sloppenwijken zijn gehaald. Nu gaan ze met jou terug de favela in, om te laten zien hoe het er hier aan toe gaat. Met het geld voor de tour, wordt educatie geboden aan kansarme kinderen. Rocinha is in alle opzichten indrukwekkend. Uiteraard kom je niet in de allergevaarlijkste gedeelten, maar ook lager in de sloppenwijk zie je de armoede.

Favela RocinhaRocinha Rio

Vliegen over Rio de Janeiro vanaf Pedra da Gávea

Na deze bijzondere ervaring, stond de volgende op het programma: deltavliegen vanaf de heuvel Pedra da Gávea! Het is geen goedkope excursie, maar absoluut de moeite waard. Na ongeveer drie uur gewacht te hebben op de juiste wind, vlieg ik in ongeveer 10 minuten naar beneden. Onderweg geniet ik van een overweldigend uitzicht en zie ik onder andere Cristo, Barra en Ipanema. Ontzettend gaaf!

’s Avonds zoek ik een vriend op in de wijk Botafogo. Hier wordt in het weekend het feest gewoon op straat gevierd. Biertje in de hand, iemand speelt spontaan muziek en de rest van de aanwezigen danst in de tropische temperaturen. Veel authentieker gaat het niet worden.

Rio de Janeiro 's avonds

Een must om te bezoeken: Cristo Redentor

De derde dag sta ik vroeg op om naar Cristo Redentor te gaan, toch wel een hoogtepunt. Letterlijk en figuurlijk. Het standbeeld is 38 meter hoog en staat op de Corcovadoberg, die zelf al meer dan 700 meter meet. Je kunt naar boven klimmen of je laten brengen met de taxi, maar ik kies voor de Trem do Corcovado. Eenmaal boven op de berg neem je de roltrap omhoog en dan sta je in een keer oog in oog met de immense Cristo. Voor het beeld zie je iedereen op z’n rug liggen om foto’s te maken. Dat moet ook wel, omdat de ruimte te klein is om het hele beeld op de foto te krijgen onder de juiste hoek. Cristo is zeer indrukwekkend. Absoluut een hoogtepunt. En het uitzicht is ook nog eens fantastisch!

Cristo RedentorUitzicht Cristo

Een tocht door het historisch centrum

De uitgaansavonden in Lapa zijn een aanrader. Feest mee op de sambamuziek en drink caipirinhas. Let wel op je eigendommen. Zakkenrollers zijn hier zeker actief.

Eenmaal weer terug beneden, kom ik langs het beroemde Maracaña-stadion. Helaas gesloten omdat het verbouwd werd voor de Olympische Spelen, maar van buiten is het al indrukwekkend. Maar goed, niet naar binnen en dus snel door naar het centrum van de stad. Twee hoogtepunten vlak bij elkaar zijn de Catedral Metropolitana en het Aquaduct van Lapa. De kathedraal is zeer bijzonder uitgevoerd in kegelvorm, met prachtig glas in lood aan de binnenzijde. Het Aquaduct van Lapa (in de volksmond bekend als Arcos do Lapa) is een ontmoetingsplek voor de Cariocas. Op vrijdag en zaterdag ontspinnen zich hier complete volksfeesten met veel drank en samba, zeker leuk om naar toe te gaan. Sowieso is Lapa ’s avonds de uitgaanswijk van Rio, voor als je samba wilt dansen.

Net achter de Arcos do Lapa liggen de trappen van Selaron (Escadaria Selarón). Deze bijzondere trappen zijn in felle kleuren geschilderd en voorzien van duizenden tegeltjes uit alle windstreken. Het kleurrijke geheel is zeer fotogeniek en mag je zeker niet missen in Rio. Vervolgens ga ik naar het Praça Alagoas, waar je de nationale bibliotheek en het Teatro Municipal vindt. Ga zeker de bibliotheek in, deze is prachtig van binnen. Het Teatro Municipal heb ik alleen van buiten gezien, maar zal vast ook indrukwekkend zijn.

Catedral MetropolitanaEscadaria SelarónCentrum Rio de Janeiro

Sambódromo zonder carnaval is als bier zonder alcohol

Overigens ben ik ook langs het fameuze Sambódromo geweest. Het stadion waar altijd de grote carnavalsoptocht van Rio wordt gehouden. Althans stadion, dat was wat ik dacht. Het Sambódromo bestaat uit twee enorme tribunes langs een lange rechtdoorgaande straat. Tijdens carnaval is het hier een drukte van jewelste, maar buiten carnaval om is er niets te doen. Leuk om even een foto te maken, maar dat was het dan ook.

Rio de Janeiro is een miljoenenstad waar nog zoveel meer te doen is, maar mijn paar dagen zaten er helaas op. Nog even snel langs het prachtige Confitería Colombo en op naar het vliegveld. Tijdens mijn verblijf was de stad hard op weg om de infrastructuur te verbeteren voor de Olympische Spelen. Ook wel nodig, want het verkeer kan nog wel eens overweldigend overkomen.


Transfer Rio de Janeiro

Vlieg je naar Rio de Janeiro vanuit het buitenland, dan kom je aan op het vliegveld Galeão. Lees hoe je vanaf hier in de stad komt. Met een binnenlandse vlucht kom je waarschijnlijk aan op Aeroporto Santos Dumont. Lees hoe je vanaf dit vliegveld naar het centrum reist.

Cafe Rio de JaneiroRio centrum

Brazilie land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in