Mexico is het land van prachtige witte stranden, kraakhelder water en rustig wuivende palmbomen. Zeker waar, maar een aantal badplaatsen wordt ook overspoeld door (Amerikaanse) toeristen. Daarom wilde ik liever niet naar Cancún of Playa del Carmen, maar naar een badplaats waar vooral Mexicanen komen. En dus ging ik naar het zuiden van de provincie Oaxaca. Om precies te zijn: Huatulco.

Volg Ayway op Facebook >>

Huatulco

Santa María Huatulco / Crucecita

Santa María Huatalco is de volledige naam van het dorp, dat eigenlijk helemaal niet aan het water ligt. De echte badplaats, rechts van het Parque Nacional Huatalco, heet namelijk Crucecita. Maar desondanks noemt iedereen het Huatulco.

Ik verblijf in het Marina Resort, een prachtig complex met centrale zwembaden en mooie witte steen. Er is veel zorg besteed aan inrichting en voor Nederlandse begrippen is dit hotel uitstekend betaalbaar. Houd er wel rekening mee dat er af en toe een minihagedisje in je kamer kan zitten. Dit is overigens niet iets van alleen dit hotel, in de hele regio Oaxaca kom je deze beestjes geregeld tegen.

Marina Resort Huatulco

Playa Santa Cruz

Marina Resort ligt aan de kleine jachthaven van Huatulco en vanaf hier is het een klein stukje lopen naar de Capilla de la Santa Cruz. Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel eens kerken heb gezien die bijzonderder zijn, maar het is leuk om er even te kijken. Vanaf de kerk loop ik een stukje verder, richting Playa Santa Cruz. Dit is één van de weinig stranden in de omgeving waar je veilig het water in kunt. Daarover later meer. Iets verderop vind je ook nog een traditionele muziektent, met daarin een klein winkeltje.

Het centrum van Huatulco verkennen

In Huatulco kan het behoorlijk warm worden. Dan biedt het park Rufino Tamayo uitkomst, net boven de Boulevard de Chahue. Dit grote park staat vol met bijzondere bomen en planten. Heerlijk om even de warmte te ontvluchten.

Ik ben nog niet toe aan zon, zee en strand, want ik wil eerst wat meer van het dorpje zien. Dus ik besluit richting het centrum te lopen. Vanaf Marina Resort doe ik er ongeveer 20 minuten over. Een taxi voor slechts een paar Euro klinkt aantrekkelijk, maar ik neem toch de benenwagen. In het centrum van Huatulco stuit ik op het Museo de Artesanias Oaxaqueñas. Dit kleine museum gaat over het handwerk in de regio Oaxaca. Erg leuk! Na een half uurtje rondkijken, loop ik verder naar het centrale plein. Hier staat de indrukwekkende, roodgeverfde, Iglesia de la Crucecita. Helaas kan ik niet naar binnen, maar van buiten is de kerk al mooi.

Huatulco badplaatsHaven Huatulco

Bahia Chahue Huatulco

Het grootste en bekendste strand van Huatalco is Bahia Chahue. Een prachtig groot strand aan de Golfo de Tehuantepec. Er is echter een groot nadeel, het is hier niet toegestaan om het water in te gaan. De stroming is sterk, waardoor de kans op verdrinking aanwezig is. Wil je naar het strand in Huatalco en ook daadwerkelijk het water in, ga dan naar Playa Santa Cruz.

Zonnen bij Playa la Entrega

Huatulco is een heerlijke strandbestemming, waar je een paar dagen kunt bijkomen of genieten. Ben je op zoek naar zon, zee en strand, maar dan zonder de feestende toeristen, dan zit je hier uitstekend. Ga je voor cultuur, dan hoef je hier niet naar toe.

Maar verreweg het mooiste strand van Huatalco is voor mij Playa la Entrega. In mijn hotel hoor ik louter positieve verhalen over dit strand en dus regel ik een taxi voor slechts een paar Euro. Je kunt ook gaan lopen, dan doe je er ongeveer een uur over. Maar dat lijkt me met deze warmte geen goed idee. Playa La Entrega ligt in een prachtige baai. Het strand is wit, het water kleurt in alle tinten blauw en de palmbomen maken het geheel af. Schitterend! Let op: het is verstandig om met de taxichauffeur van de heenrit af te spreken hoe laat je terug wilt. Taxi’s zijn hier niet altijd voor handen namelijk.

Playa la Entrega

Jetskiën in Huatulco

Terwijl ik in het water lig, hoor ik om me heen de ronkende geluiden van een jetski. Nu heb ik wel eerder op een jetski gezeten, maar de snelheden die ik de machines hier zie halen, zijn nieuw voor me. Ik besluit eens te vragen hoeveel een kwartiertje kost. Omgerekend € 20,-. Geen geld! En dus zit ik een paar minuten later op de jetski. Vertrek is gewoon tussen alle mensen. ‘Kijk een beetje uit alsjeblieft,’ is de enige veiligheidsinstructie die ik meekrijg. Ik zie de teller oplopen naar 60, 65, 70 … gaat die jetski nog stoppen dan? De teller blijft steken op 82. Dat is toch behoorlijk snel. Begrenzen doen ze hier blijkbaar niet aan. Hou je wel van een avontuur en vind je jetskiën gaaf? Huatulco is je plek!


Hoe kom je in Huatulco?

Huatulco is goed verbonden met de omgeving. De stad beschikt over een eigen busterminal en is prima te bereiken vanaf plaatsen als Puerto Escondido (2,5 uur), Oaxaca (8 uur) of Juchitan (5,5 uur). De gerenommeerde busmaatschappij ADO rijdt hier met luxe bussen heen. Je kunt ook voor goedkopere lokale bussen kiezen, maar dan ben je nog langer onderweg. Van de busterminal naar je hotel in Huatulco kun je het best een taxi nemen. Voor een paar Euro kom je praktisch overal in het dorp.

Transfer Huatulco

Liever vanuit bijvoorbeeld Mexico-Stad naar Huatulco vliegen? Dan kom je aan op het vliegveld Bahias de Huatulco. Hoe kom je vanaf hier naar het stadje? Transfer Huatulco.

Jetski Huatulco

Mexico logo

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in