Verreweg de meeste toeristen bezoeken alleen het noordoosten van Mexico. In de regio Yucatán liggen onder andere de badplaatsen Cancún en Playa del Carmen. De stranden zijn hier prachtig, je vindt de nodige cultuur en het barst van de grote resorts. Maar er is nog veel meer te zien in dit Midden-Amerikaanse land. Dit is mijn favoriete reisroute door midden- en zuid-Mexico voor twee weken.

Puebla

Welkom in Mexico-Stad

Deze reis begint in Mexico-Stad. De stad kan ik het begin wat overweldigend overkomen. Met alle voorsteden erbij opgeteld, wonen hier ongeveer 15 miljoen mensen. Dat is bijna net zoveel als in heel Nederland. Toch voelt deze stad niet zo immens druk, mits je het verkeer mijdt. Trek voor Mexico-Stad ongeveer drie dagen uit. Er is ontzettend veel te zien, waardoor je wat tijd nodig hebt. Het Zócalo met de gigantische kathedraal mag natuurlijk niet ontbreken. Loop langs de Alameda en het Palacio de las Bellas Artes. Volg Avenida Insurgentes richting het Bosque Chapultepec, waar je onder andere het Museo Nacional de la Antropología vindt. Een aanrader.

Museo Nacional de Antropologia Antropologiemuseum Mexico

Coyoacán: dorp in de stad

Trajineras zijn kleurrijke bootjes waarop vrienden en familie samenkomen om te zingen, te dansen en drank te nuttigen.

Ga op dag twee naar het zuiden van de stad: Coyoacán. Dit gedeelte van Mexico-Stad voelt aan als een dorp. Hoogtepunten hier zijn het Museo Frida Kahlo en de Jardín Centenario. Vervolg je tocht richting de grootste universiteit van de stad: la UNAM. Deze enorme universiteit beslaat een gigantisch terrein, waarbij het Olympisch stadion en de bibliotheek de hoogtepunten zijn. Universum is een leuk museum, een soort NEMO. Ga in de middag naar de drijvende tuinen van Xochimilco en stap aan boord van een trajinera.

Gebruik de derde dag voor het bezoeken van bijzondere musea in de stad. Het Museo Anahuacalli en Casa Estudio Diego Rivera zijn aanraders. De laatste ligt in de chique buurt San Ángel, leuk om even doorheen te lopen. Voor lekker eten ga je naar de buurten La Condesa of La Roma, dicht bij het centrum. Hier is ’s avonds ook het meest te doen.

XochimilcoCasa Estudio Diego Rivera

Bekijk de bijzondere stad Teotihuacán

Gebruik Mexico-Stad nog één dag als uitvalsbasis om Teotihuacán te bezoeken. Vanaf de Terminal del Norte gaan er dagelijks vele bussen richting deze archeologische zone. Teotihuacán is groot en heeft weinig schaduw. Bescherm je goed tegen de zon en neem voldoende water mee. Omdat het terrein zo groot is, ben je gauw meerdere uren bezig om alles te verkennen. Beklim ook zeker de piramides, beide zijn even indrukwekkend.

Teotihuacan mexico Teotihuacan zone

Puebla, de stad van de tegels

’s Avonds is het leuk om La Estrella de Puebla te bezoeken. Dit is een enorm mobiel reuzenrad, van waaruit je prachtig uitzicht over de stad hebt.

Neem de bus van Terminal TAPO (Terminal de Autobuses de Pasajeros de Oriente) richting Puebla. Puebla ligt op ongeveer twee uur rijden van Mexico-Stad. De stad is een stuk kleiner en voelt daardoor veel gemoedelijker aan. Het centrum van Puebla is koloniaal en je ziet overal en nergens de gevels bekleed met kleine tegeltjes. Puebla staat bekend om de cuisine, waaronder de bekende Mole Poblano. Het Zócalo en de omgeving is erg leuk om te verkennen. Ga ook zeker naar het Parque de los Fuertes, waar je meer kunt leren over de geschiedenis van Mexico.

Maak de volgende dag vanuit Puebla een dagtrip naar Cholula. In Cholula vind je het grootste aantal kerken per inwoner ter wereld. Daarnaast staat hier ook de grootste piramide ter wereld qua oppervlak. Nog groter dan de piramides in Egypte. Bijzonder is dat je door het gangenstelsel onder de piramide kunt lopen, om uiteindelijk de piramide zelf te beklimmen. Vanaf de top heb je mooi uitzicht op de nog actieve vulkaan Popocatéptl.

Toegangspoort PueblaKerken Cholula

De mooiste stad van Mexico: Oaxaca

Neem de bus vanuit Puebla richting het zuiden. De reisroute gaat verder naar Oaxaca, in mijn ogen de mooiste stad van Mexico. De stad is koloniaal, kent vrijwel alleen maar laagbouw en heeft een heerlijk klimaat. Oaxaca is niet zo groot en in één dag heb je de meeste bezienswaardigheden wel gezien. Niet te missen zijn de Santo Domingo kerk en het bijbehorende klooster. Het Zócalo en de Mercado Benito Juárez. Het leukste van Oaxaca is de sfeer. De vriendelijke mensen, de leuke binnenplaatsen, de kleurrijke huizen. En niet te vergeten de keuken. Queso Oaxaqueño komt hiervandaan, evenals tamales oaxaqueños en tlayudas.

Oaxaca Kleurrijk Oaxaca centrum

Doe de volgende dag vanuit Oaxaca een dagtour naar Tule, Mitla en Hierve el Agua. Tule is een plek waar volgens de Mexicaanse de grootste bomen ter wereld staat. De boom is inderdaad gigantisch en herbergt vele figuren. Mitla is een mooie archeologische zone, waar je Griekse patronen terugziet in de bouwwerken. Bijzonder, want volgens historici hebben de Grieken en Mexicanen nooit met elkaar in contact gestaan in het verleden. De mooiste natuurattractie in de buurt van Oaxaca is Hierve el Agua. Een versteende waterval, gecombineerd met natuurlijke bronnen. Het lijkt net of er echt water naar beneden valt. Schitterend!

Hierve el Agua

Bijzondere bouwwerken in Monte Albán

Zorg voor voldoende water en een petje, er is nauwelijks schaduw.

De grootste attractie ligt op minder dan een uur rijden van Oaxaca: Monte Albán. Deze historische stad was het hart van de Zapoteken en is volgens kenners de best bewaarde stad van heel Mexico. De bouwwerken verkeren in uitstekende staat en het ene gebouw is nog mooier dan het andere. Het Juego de Pelota maakt indruk, evenals de binnenplaats omringt door de vele paleizen. En omdat Monte Albán op een heuvel ligt, heb je mooi uitzicht over de regio.

Heb je tijd over, plak dan nog een dagje Oaxaca aan je reis vast en maak een uitstapje naar een mezcal-stoker. Tequila is natuurlijk de nationale drank van Mexico, maar in deze regio is mezcal een stuk populairder. Ook deze drank is vrij sterk. Sommige merken doen zelfs een worm in de fles, om te laten zien dat er genoeg alcohol in zit om het beestje te conserveren.

Monte-Alban Monte Alban tempels

Het hete zuiden

Neem de bus verder naar het zuiden, richting Juchitán de Zaragoza. Maar stap uit in Ixtepec. Dit kleine dorp is op zichzelf niet zo bijzonder. Wel vind je vlakbij El Ojo de Agua. Een natuurlijk bad met kristalhelder water, waar het op een warme dag heerlijk afkoelen is. Dit water doet denken aan de cenotes in het noordoosten van Mexico. Vanuit Ixtepec gaan er dagelijks busjes heen en weer om je hier naartoe te brengen. In het weekend zijn deze busjes vanzelfsprekend het meest frequent.

Rijd langs de kust naar Santa Cruz Huatulco (Crucecita). Puerto Escondido is de bekendste badplaats in de regio Oaxaca, maar automatisch ook erg toeristisch. Huatulco trekt veel Mexicaanse toeristen, maar is iets rustiger. Hier kun je heerlijk genieten van het mooie weer en de prachtige stranden. Aanraders zijn Playa Santa Cruz en Playa la Entrega. De Bahia Chahue is prachtig, maar vanwege de stroming is het niet toegestaan om hier het water in te gaan. Huatulco is een prima plek voor een dag of twee.

Transfer Huatulco Haven Huatulco 2

Mexico logo

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in