Een van de meest afgelegen plaatsen in Guatemala is Livingston. Een tropisch paradijs aan de Caribische kust. Je kunt hier alleen per boot komen vanuit Puerto Barrios of Rio Dulce. Bijzonder is dat hier de Garifuna bevolking woont, deze mensen vind je nergens anders in Guatemala.Livingston rio dulce

De lancha vanuit Rio Dulce

Tip: zorg ervoor dat je deze trip niet op een lege maag doet. De boot maakt nogal wat klappen op het water.

Ik neem de boot vanuit Rio Dulce om 9.30u. Er gaat ook een boot om 13.30, in beide gevallen betaal je Q 125,- enkele reis. De boottocht duurt anderhalf uur. Het kan een stuk sneller, maar de kapitein vaart eerst langs wat bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld het Castillo San Felipe, lelievelden, het vogeleiland en een warmwaterbron. Maargoed, tussen de bezienswaardigheden door, scheuren we over het water.

Castillo San Felipe

Op de kade in Livingston staan verschillende mensen die je een rit in een tuc tuc willen aanbieden of je naar je hotel willen begeleiden. Ga hier niet op in, het dorp is niet groot en alles is goed te lopen. Ik wandel de haven uit en ga naar links, op zoek naar mijn verblijf Casa Nostra. Casa Nostra wordt gerund door een Amerikaan, die hier een prachtige accommodatie heeft neergezet. Ruime privékamers, airconditioning, een heerlijke tuin en een mooie steiger met hangmatten en uitzichttoren. De airco heb je overigens wel nodig in Livingston, want de temperatuur ligt standaard boven de 30 graden.

Livingston entree

Siete Altares, bij Livingston

De mooiste bezienswaardigheid in de omgeving van Livingston is Siete Altares. Vanuit Livingston loop je hier in iets meer dan een uur naartoe. De weg is eenvoudig: gewoon de kustlijn omhoog volgen. Toch kies ik ervoor om het eerste deel met een tuc tuc te doen voor vijf Quetzales. De chauffeur zet me af bij de brug. Ik steek de brug over en kom direct terecht op een prachtig strand met schitterende palmbomen. Hier langs de kust lopen is geen straf. Neem slippers mee om lekker door het warme water te lopen. Sowieso kom je op de route plekken tegen waar je tot aan je knieën in het water staat, doe dus een korte broek aan. Na ongeveer een half uur lopen in de zon, kom ik bij een bordje met Siete Altares.

Het is mogelijk om een trail te doen aan de linkerzijde van de baden, maar die sla ik over.

Siete Altares ligt op privéterrein en de entree kost daarom 20 Quetzales. Vervolgens mag  je zo lang blijven als je wilt. Het wandelpad is goed onderhouden, al moet je al vrij snel een langzaam stromende waterval oversteken met een touw. Gelukkig is het niet glad, maar houd hier rekening mee met je kledingkeuze. Het pad leidt eerst naar een uitzichtpunt, waar je een mooi overzicht hebt op de zeven baden (Siete Altares). Vervolgens daal ik af naar het water zelf en klauter ik nog wat door de verschillende baden. Ze zijn niet diep genoeg om lekker te zwemmen, maar met m’n voeten in het water voel ik toch de heerlijke verfrissing. Na een half uurtje houd ik voor gezien en zet ik de terugtocht in richting Livingston.

Seite AltaresLivingston beach

Prachtige muurschilderingen in Livingston

Ik kies vanaf de brug opnieuw voor een tuc tuc, die al staat te wachten en me voor 5 Quetzales afzet bij restaurant Margoth, een begrip hier. Ik geniet van een heerlijke lunch en loop nog wat rond in het dorpje. Vooral de prachtige muurschilderingen trekken de aandacht. Ook komt achter elke deur luide muziek vandaan. De mensen zijn vrolijk in Livingston en dat merk je aan alles.

’s Avonds eet ik een pizza bij Casa Nostra, op aanraden van de locals. De pizza is enorm en na vier stukken (van de acht) moet ik helaas capituleren. Hoe vriendelijk het personeel ook is, het is me veel te veel. Maar het mag gezegd worden: zo lekker heb ik nergens anders pizza gegeten in Guatemala. Daarna besluit ik nog even het lokale uitgaansleven in Livingston te verkennen. Midden in het centrum hoor ik opeens luide muziek, waar ik op af besluit te gaan. Ik kom terecht in een lokale bar, met keiharde Garifuna muziek en dansende locals. Hier moet ik zijn! De barvrouw komt gelijk aan met een biertje en het geschreeuw en gezang van de locals wordt steeds luider. Verschillende mensen komen vragen wie ik ben en waar ik vandaan kom, een heerlijke avond. Livingston is absoluut een aanrader voor wie even iets anders wil zien in Guatemala. De volgende dag vertrek ik vanuit de haven naar Puerto Barrios, een aanzienlijke goedkopere trip dan van Rio Dulce naar Livingston.

Livingston muurschildering

Hoe kom je in Livingston?

Je hebt twee mogelijkheden om in Livingston te komen, beide per boot. Vanuit Rio Dulce gaat er tweemaal per dag een collectieve lancha (boot), om 9.30 en 13.30. Deze boot brengt je voor Q 125,- naar Livingston. Ga je vanuit Puerto Barrios richting Livingston, dan betaal je Q 35,- en heb je meerder mogelijkheden per dag. Check bij aankomst in Livingston altijd even hoe laat de boot richting je volgende bestemming vertrekt.

Guatemala

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in