Op 150 kilometer van Rio de Janeiro ligt een prachtige archipel van 365 eilanden: Angra dos Reis. Deze plek is spectaculair vanwege het azuurblauwe water, honderden (onbewoonde) eilandjes en tropische vissen. De hoogste tijd om deze plek eens te verkennen.

Heerlijk genieten direct aan zee

Ik verblijf in Pousada e Mergulho Jamanta, net even buiten Angra dos Reis, uitkijkend op het strand van Bonfim. Deze posada heeft een prachtig zwembad, van waaruit je schitterend over de zee uitkijkt. De kamers zijn uitstekend in orde, er is een sauna, je kunt wat eten of drinken in de bar, kortom, een heerlijke plek. Maar als je toch in Angra dos Reis bent, wil je de archipel verkennen ook.Angra dos Reis Posada

Varen door de archipel

Samen met een groep studenten regelen we een boot, waarmee we uiteindelijk twee dagen door de archipel zouden varen. Lekker op ons eigen tempo, eten en drinken mee en genieten maar. Zodra we van Angra dos Reis wegvaren, krijg ik meteen het ultieme vakantiegevoel. Overal palmbomen, witte stranden, kleine pirateneilandjes en onder water schitterende vissen. Vissen in alle kleuren van de regenboog die we van dichterbij bekijken met snorkels.

Vervolgens zet de kapitein koers naar het hoogtepunt van Angra dos Reis: Ilha Grande. Ilha Grande was vroeger het territorium van piraten, om vervolgens dienst de doen als gevangeniseiland. Immers, zonder boot kom je er niet en dat is iets wat de gevangenen niet hadden. Zie het als een soort Robbeneiland, maar dan tropisch. Tegenwoordig is Ilha Grande erg populair. Zeker in het hoogseizoen komen hier volop toeristen. Ik ben er in het laagseizoen, een stuk aangenamer dus.

Varen door Angra dos ReisAngra dos Reis archipel

Een van de mooiste stranden ter wereld: Praia Lopes Mendes (Ilha Grande)

Ilha Grande herbergt één van de mooiste stranden ter wereld: Praia Lopes Mendes. Vanaf de steiger waar de boot aanlegt, is het ongeveer drie kwartier lopen naar dit strand. Maar vanaf het eerste moment dat ik het strand zie, ben ik direct verliefd op deze plek. Schitterend! Zand zo wit als marmer, apen die vrolijk tussen de bomen doorslingeren en schitterend helder water. Omdat dit strand in een baai ligt, is het water er kalm en kun je hier heerlijk zwemmen. Praia Lopes Mendes is tijdens mijn bezoek erg rustig, maar zodra het toeristenseizoen begint, wordt het hier flink druk.

Aan de andere kant van Ilha Grande vind je, net even van het eiland af, Lagoa Azul. Oftewel: Blue Lagoon. Dit is een klein eilandje, net voor Ilha Grande, waar je de meest tropische vissen gemakkelijk kunt bewonderen met een snorkel. Clownsvissen, geel-zwarte vissen, paarse vissen, je ziet ze er allemaal. Deze tropische vissen komen graag naar Lagoa Azul vanwege de praktische ligging. Het eilandje ligt namelijk ingeklemd tussen Ilha Grande en Ilha dos Macacos (Monkey Island).

Lopes Mendes Ilha GrandeLopes Mendes

De archipel Angra dos Reis verder verkennen

Op de tweede dag in Angra kiezen we voor minder toeristische plekken van de archipel. We varen op de bonnefooi langs piepkleine eilandjes waar we zo nu en dan van boord gaan. Mini-eilandjes met twee palmbomen en verder alleen maar rotsen bijvoorbeeld. Het is heerlijk om een dag lang door deze tropische omgeving te varen. De ervaring is indrukwekkend, zeker wanneer je aan het eind van de dag langzaam de zon in de zee ziet zakken. Het moment dat je echt beseft dat je er helemaal tussenuit bent.

Angra dos Reis is een prachtige bestemming, die je zeker niet mag missen tijdens je reis door Brazilië. Twee tot drie dagen is voldoende voor deze archipel en een boot is een absolute must. Huur samen met anderen een boot met schipper of kijk rond voor een leuke excursie. Zorg er wel voor dat je voldoende eten en drinken krijgt of meeneemt, want de temperaturen rond Angra dos Reis kunnen flink oplopen.

Archipel Angra dos ReisAngra-dos-Reis-brazilie

Brazilie land

Gerelateerd

Galerij

3 Reacties

 1. Hoi Jorgen,

  Leuk dat je naar deze hoek van Brazilië gaat. Wij hebben destijds met een grote groep een boot gehuurd voor twee dagen. Gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden om met de boot van Angra naar Ilha Grande te gaan. Op deze site vind je alle info: https://www.ilhagrande.com.br/como-chegar/horarios-para-abraao/.
  De boot van CCR Barcas vertrekt om 15.30 vanuit Angra (ma-vrij) en om 13.30 op zaterdag en zondag. Vanuit Ilha Grande naar Angra kun je om 10.00 in de ochtend. Enkele reis kost R17,-. In dat geval moet je overnachten op Ilha Grande. Liever een dagtrip, vertrek dan vanuit Mangaratiba om 8.00 ’s ochtends met de terugvaart om 17.30. Dit kost ook R17,-. Vanuit Conceição de Jacareí vaart er elk half uur een boot heen en weer, alleen betaal je hier veel meer voor: R35,-.

 2. Hallo,
  Ik vertrek binnen 2 weken naar Brazilië. Angra Dos Reis, Ilha Grande en Paraty staan op het lijstje. Ik lees je artikel hierover en heb zin om die boottocht te doen. Dat hotelletje lijkt me ook super. Kan je me info geven hoe die boottocht(en) te boeken of tips wat hiervoor te doen?

  Vriendelijk bedankt!
  Jorgen

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in