Cartagena is een prachtige stad en in het aangrenzende Bocagrande kun je heerlijk op het strand liggen. Maar de echt mooie stranden vind je iets verder naar het zuiden. Volgens locals is Playa Blanca op het Isla Barú, onderdeel van de Islas de Rosario, het mooiste strand rond Cartagena. Daar moest ik heen!Playa Blanca

Bewolkt of niet, op naar het paradijs

Verwacht geen strandtenten zoals in Nederland, een strandtent in Colombia zijn wat houten palen met een zeil erover heen.

Playa Blanca wordt door locals omschreven als een paradijselijk strand, op slechts een uur van Cartagena. De foto’s laten een strakblauwe lucht zien en prachtig turquoise water. Maar op weg naar de bus richting Playa Blanca ontwaar ik alleen een grijs wolkendek. Hopen op het beste dan maar.

In een klein uur rijdt de shuttlebus vanaf Hostel Mamallena in Cartagena naar Playa Blanca. Het busje zet me af op de parkeerplaats en vanaf hier is het een klein stukje lopen naar het strand. Ik ga op het geluid van de zee en de verkopers af en binnen enkele minuten sta ik met m’n voeten in het witte zand. Ik raak wat geïntimideerd door de drukte. Gelukkig zie ik dat het verder naar links wel meevalt, dus ik besluit de strandtentjes en restaurantjes over te slaan.

Standtenten Playa BlancaIsla Baru Playa Blanca

Weg van de drukte, loop zo ver mogelijk naar links

Een strandbedje voor een dag kost een paar duizend COP. Vervolgens komt een medewerker voortdurend vragen of je wat wilt drinken, maar je bent tot niets verplicht!

Hoe verder je vanaf de parkeerplaats gezien naar links loopt, hoe minder druk het wordt en hoe minder bars en restaurants het strand verkleinen. Dat doe ik dan ook. Aangekomen bij een rustiger gedeelte, huur ik een strandbed voor de hele dag. Met parasol. Belangrijk, want de zon brandt hier flink, zelfs als het niet volledig zonnig is.

Ik lig nog geen twee minuten of de eerste verkoper is daar. Of ik een drankje wil. Nee. Twee minuten later staat de volgende verkoper bij me. Of ik een strandlaken wil. Nee. Strandbal? Ook niet. Een raar dierending? Ga weg! Dat je het weet: Playa Blanca is toeristisch. Voordeel is wel, als je de verkoper eenmaal hebt afgewimpeld, komt hij niet meer terug. Een andere manier om de verkopers te vermijden is gewoon het water in te gaan. Spullen bedekken, zorgen dat je zicht hebt op je stoel en badderen maar.

Strand Cartagena

Heerlijk warm water bij Playa Blanca

Wat een heerlijk water! Allereerst zie ik hier water in alle mogelijke tinten blauw en groen. Playa Blanca op Isla Barú is zoals je een tropisch strand voorstelt. Goudgeel zand, water in alle mogelijke kleuren en een half overhangende palmboom die elk moment naar beneden kan komen. Vanuit het water waan ik me even in het paradijs.

Afkoelen is overigens niet mogelijk hier, het water is ongeveer op lichaamstemperatuur. Lekker natuurlijk, maar verfrissend is anders. Gelukkig heb je daar één van de vele verkopers voor, die je met alle plezier een kokosnoot verkoopt. En dit besluit ik wel te doen, je moet toch drinken.

Playa Blanca Cartagena

Vergeet niet te eten bij de heerlijke restaurantjes

Een trip vanuit Cartagena naar Playa Blanca op Isla Barú raad ik je zeker aan. Al moet ik er wel bij zeggen dat een doordeweekse dag een betere keus is dan een weekenddag. Neem de bus om 8.30 heen en ga om 15.00 terug, tenzij je natuurlijk wilt overnachten op Barú. De bussen rijden vrij goed op tijd, dus kom niet te laat. Vergeet niet om genoeg drinken en eten mee te nemen. Natuurlijk kun je van alles kopen op Playa Blanca, maar waarom niet zelf meenemen?

De rest van de dag wissel ik het lezen van een boek op mijn strandbedje af met een duik in het water. Heerlijk als je even een dagje nergens zin in hebt en op een prachtige plek wilt zijn. Ik haal halverwege de dag ook nog wat te eten bij een van de vele restaurantjes. Voor weinig geld heb je een prima bord vol. Het is dan wel toeristisch hier, de prijzen zijn dat nog zeker niet.

Uiteindelijk loop ik om kwart voor drie weer terug naar de parkeerplaats om de bus terug naar Cartagena te zoeken. Dat is nog best een opgave, want rond dit tijdstip staat de parkeerplaats vol met busjes die er allemaal hetzelfde uitzien. Gelukkig herken ik een paar passagiers van de heenweg en vinden we gezamenlijk de juiste bus. Prima dagje!

Hoe kom je bij Playa Blanca vanuit Cartagena?

Je hebt verschillende opties om naar Playa Blanca te komen, maar verreweg de makkelijkste optie is de shuttle van Hostel Mamallena in Getsemaní. Deze shuttle vertrekt dagelijks om 8.30 en 13.00 richting Playa Blanca op Isla Barú. Het busje rijdt ook twee keer per dag terug naar Cartagena: om 11.00 en om 15.00. Kies je voor de heenreis om 13.00, dan zul je dus moeten overnachten in Barú, wat absoluut geen straf is. De shuttle van Hostel Mamallena kost COP 50.000 voor heen en terug.

  • Wat: shuttle Hostel Mamallena
  • Wanneer: dagelijks om 8.30 en 13.00 heen, 11.00 en 15.00 terug
  • Kosten: COP 50000,-
  • Duur: 1 uur

Playa Blanca Isla Baru CartagenaBlauw water Cartagena

Colombia land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in