De veelzijdigheid van Zuid-Amerika maakt het soms lastig om bestemmingen te kiezen. Waar ga je wel heen en wat sla je over? Zeker als je niet de mogelijkheid hebt om maandenlang weg te gaan, moet je keuzes maken. het is dan verleidelijk om alleen de absolute hoogtepunten af te gaan. Maar ik hou meer van de onbekendere plekken. Daarom deel ik graag mijn top vijf favoriete plekken in Zuid-Amerika die nog niet overspoeld zijn door massatoerisme.

Zeehonden Peninsula Valdes

Península Valdes (Argentinië)

Oké, Patagonië in Argentinië is toeristisch, maar Península Valdes is niet per se het meest bezochte gebied. Onterecht, want ik heb het hier over de Galapagos eilanden van Argentinië. Península Valdes kent een uniek ecosysteem, waardoor het schiereiland veel bezocht wordt door allerlei zeedieren. Orka’s, bultrugwalvissen, zeeleeuwen, zeekoeien, pinguïns, je kunt ze hier allemaal bewonderen. Orka’s bevinden zich doorgaans aan de noordkant van het eiland, de walvissen zwemmen meer ten zuiden van Península Valdes. Voor het spotten van de bultruggen kun je het best een tour boeken, de rest van de dieren kun je gewoon op het schiereiland vinden. Zelfs de orka’s, die aan de noordkant zich op het strand werpen om zeehonden te jagen.

Walvissen-Peninsula-Valdes

Angra dos Reis (Brazilië)

Noem je Brazilië, dan komt waarschijnlijk Rio de Janeiro meteen naar boven om te bezoeken. Maar wist je dat vlakbij Rio er een plaats is die nog veel mooier is? Angra dos Reis is een archipel die bestaat uit tientallen eilanden. Je vindt hier een schitterend paradijs van kleine onbewoonde eilandjes en stranden met goudgeel zand en weelderige palmbomen. Het beroemde Ilha Grande met het Lopes Mendesstrand behoort bijvoorbeeld tot Angra. Je verkent deze plek het best per boot. Zeker als je met meer personen bent, is het aan te raden om een boot te huren voor één of twee dagen. Geniet van het paradijs, neem je snorkel mee en begeef je tussen de tropische vissen.

Archipel Angra dos Reis

Nuquí (Colombia)

Vergeet Cartagena, vergeet Medellín, proef het echte Colombia in Nuquí in de regio Chocó. Oké, het is wat lastig te bereiken, maar het is zeker de moeite waard. Vlieg hier naartoe vanuit Medellín of pak de boot in Bahía Solano, andere opties zijn er niet. Nuquí is een plek waar afro-Amerikaanse Colombianen een geheel eigen cultuur hebben ontwikkeld. De mensen zijn hier vrolijk, maken veel muziek en zijn ontzettend gastvrij. Je bent hier ver weg van luxe, maar proeft wel het authentieke Colombia. Daarnaast kun je tijdens het seizoen vanaf het strand in Nuquí walvissen spotten en het nationale park Utria ligt vlakbij. Houd er rekening mee dat het in dit gebied veel regent, dus neem zeker ook regenkleding mee.

Transfer Nuqui

Nebaj (Guatemala)

In het westen van Guatemala is de Mayacultuur nog sterk aanwezig. Na een verschrikkelijke burgeroorlog in het tweede deel van de vorige eeuw, pakken de Maya’s het leven weer op. In Nebaj zijn de tradities en cultuur nog sterk aanwezig. De mensen zijn hier kleurrijk en traditioneel gekleed, spreken onderling nog in Mayataal en serveren voornamelijk eten met Maya-invloeden. Nebaj ligt in de Ixil-driehoek, die uitstekend te verkennen is te voet. Ik sliep hier in een gastgezin om de cultuur en tradities optimaal mee te krijgen en ik raad dat iedereen aan. Een bijzondere ervaring in Guatemala, ver weg van het toerisme.

Nebaj

Teotihuacán (Mexico)

Denk je aan Mexico en archeologische zones, dan denk je waarschijnlijk aan Yucatán. Deze regio in het oosten van Mexico herbergt onder andere Chitzén Itza. Maar in het binnenland van Mexico liggen ook schitterende vindplaatsen. De grootste daarvan ligt ten noorden van Mexico-Stad en heet Teotihuacán. De Piramide del Sol en de Piramide de la Luna stelen hier de show. Teotihuacán is een enorme archeologische zone en wordt vooral bezocht door Mexicaanse toeristen. Ook al is het gebied nu al groot, archeologen zeggen dat pas 20% van de stad is blootgelegd. Dag in dag uit werken archeologen aan het verder ontrafelen van de geheimen van deze belangrijke stad uit het verleden.

Teotihuacan mexico

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in