Waar je bij de Maya’s al snel aan Mexico denkt met zijn indrukwekkende piramides, lag de hoofdstad van het rijk in Guatemala. En wel in de noordelijke provincie Petén. Midden in het tropisch regenwoud ligt Tikal, één van de grootste steden die ontdekt is. Slechts 20% is tot nu toe blootgelegd, maar dat gedeelte is al enorm indrukwekkend. Tijd voor een kennismaking met Tikal.

Tikal nationaal park

Naar Tikal vanuit Flores

Voor de zonsopkomsttours kun je geen tickets kopen bij de ingang van het nationale park.. De bank is nog niet open op het tijdstip dat deze tours aankomen bij de entree.

Tikal bereik je het best vanuit Flores. Vanuit deze plaats aan het Lago Petén gaan er veel tours. Het is mogelijk om zonder tour naar Tikal te gaan, maar je bent dan afhankelijk van onregelmatige bussen. Ik kies voor een tour vanuit Hostal Los Amigos. Voor Q 100,- krijg ik vervoer heen en weer en een gids. Het ticket voor Tikal moet je nog wel zelf kopen en kost Q 150,-. Dit ticket schaf je voorafgaand aan de tour aan bij een willekeurige Banrural vestiging in Flores. Ook kun je bij de entree van het nationale park nog een ticket kopen (bij de gele poort).

Ik kies voor de ochtendtour die om 4.30 vertrekt. Vanaf Flores is het ongeveer 2 uur rijden naar Tikal. In een volgepakt minibusje rijden we naar de ingang, waar de groep wordt opgedeeld in Engels en Spaans. Ik kies voor de Spaanse groep, omdat je dan een stuk meer uitleg krijgt. We lopen eerst naar het centrale plein waar twee imposante tempels tegenover elkaar staan. De Piramide van de Grote Jaguar en Templo II (Templo de las Mascaras). De Maya’s bouwden de belangrijkste gebouwen altijd in tweetallen. Beide piramides mogen niet beklommen worden, om de bouwwerken te beschermen en te behouden voor de toekomst.

Tikal plein Tikal centraal plein

Op naar El Mundo Perdido

We lopen verder het oerwoud in en komen bij Mundo Perdido. Deze piramide mogen we wel beklimmen en dat doen we dan ook. In de tropische warmte is het een behoorlijke beproeving, maar het uitzicht is vervolgens fenomenaal. Flink bezweet kom ik boven, maar ik had dit niet willen missen. Naar beneden is overigens niet heel veel makkelijker, de treden zijn aardig steil en het heeft geregend. Dus de trappen zijn ook nog glad. Vlak naast Mundo Perdido liggen de Siete Templos, een complex van een aantal kleinere bouwwerken.

De gids neemt ons mee verder de jungle in. Onderweg stopt hij ineens bij een aantal gaten langs het pad. Hij vertelt trots dat dit de plekken zijn waar tarantula’s zich schuilhouden. De groep reageert niet direct enthousiast als de gids voorstelt om wat spinnen naar boven te halen, maar hij gaat het toch doen. Met een dun stokje port hij wat in de gaten in de grond en al snel verschijnt er een reusachtige spin. Een vrouwtje, volgens de gids. Hij vertelt dat de beestjes ongevaarlijk zijn en dat je ze prima over je hand kunt laten lopen. ik pas even, maar een aantal groepsgenoten laten het best wel over hun hand lopen.

Tikal mundo perdido Mundo Perdido Tikal

Templo IV: het hoogtepunt van Tikal

Het is even flink klimmen, maar wederom maakt het uitzicht alles goed.

Dan vervolgen we onze tocht door Tikal richting het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt: Templo IV. Templo IV in Tikal is de hoogste piramide en geeft je een waanzinnig uitzicht over de regio. Je ziet hoe de verschillende tempels van Tikal boven de boomtoppen van het regenwoud uitkomen. Je hoort de brulapen luid schreeuwen naar elkaar en het voelt als een magisch moment. Wat is dit mooi!

Na Templo IV brengt de gids ons terug naar het centrale plein, waar je de mogelijkheid hebt om nog wat te drinken. Als je de ochtendtour vanuit Tikal neemt, gaat de bus om 11.00 weer terug naar Flores. Je bent dan ongeveer vier uur in Tikal. Een latere bus gaat nog om 12.30 (vraag dit even na voor de zekerheid) en om 14.30. Als je wilt, kun je dus nog een hele tijd langer in Tikal blijven. Wij komen om ongeveer 10.00 aan op het centrale plein, waarna ik zelf nog even een klein rondje loop. Ik kom uit bij het Palacio de las Acanaladuras, een mooi complex wat goed geconserveerd is gebleven.

Uitzicht Tikal Piramides TIkal

Apen, neusberen, vogelspinnen

Als ik terugloop richting de ingang van Tikal om naar de bus te gaan, hoor ik ineens geritsel boven me. Het is even zoeken, maar dan zie ik plots een groep brulapen boven m’n hoofd slingeren. Een stuk of vijf apen gaat in hoog tempo van boom naar boom. Na het zien van neusberen (coati’s), grote padden en vogelspinnen, kan ik deze ook afstrepen van het lijstje. Ik maak wat foto’s en video’s en loop dan verder terug naar de ingang.

Tikal PalacioDieren in Tikal

Maquette van Tikal

Bij de plek waar de bus vertrekt, is ook nog een grote maquette van Tikal te zien. Niet ontzettend spectaculair, maar je krijgt wel een goed overzicht van de grootte van deze magische stad. Ook kun je hier nog wat souvenirs kopen, al zijn die ik Flores een stuk goedkoper.

Tikal Maquette

Wat moet je niet vergeten als je naar Tikal gaat?

Tikal ligt midden in het tropisch regenwoud van Petén. Wees daarom goed voorbereid. In het park zelf is slechts op een paar plekken wat te krijgen, dus neem voldoende mee. ik zet op een rijtje wat je zeker niet moet vergeten:

  • Voldoende water (2 liter)
  • Snacks
  • Zonnebrand
  • Deet of ander muggenspul
  • Dichte schoenen
  • Een petje tegen de zon
  • Contant geld

Heb je tijd over, ga dan ook zeker naar Yaxhá, het onontdekte broertje van Tikal.

Tikal Petén Tikal Piramide Jaguares

Guatemala

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in