Op ongeveer een uur van Buenos Aires ligt Tigre, aan de monding van de Rio de la Plata en de achterliggende delta. Tigre wordt door de Argentijnen liefkozend het ‘Venetië van Zuid-Amerika’ genoemd. Dit is wel te begrijpen als je alle riviertjes, slootjes en bruggetjes ziet in deze bijzondere plaats.

Ik vertrek met de trein vanaf station Retiro in Buenos Aires richting Tigre. Een uur later sta ik in het dorp, dat het begin vormt van een enorme delta. Het dorp zelf is niet zo bijzonder. Natuurlijk kun je even een kijkje nemen in de haven, een wandeling maken door het centrum en op zaterdag de belangrijke markt bezoeken. En met kleine kinderen is het Parque de la Costa wellicht interessant, een leuk themapark aan het water. Maar ik ga eigenlijk direct naar de waterbus om de delta te verkennen.Tigredelta

Kaartjes voor de waterbus

Veel mensen, net als ik, kiezen voor een boottocht over het bruine water van de delta. Daarvoor heb je verschillende opties, waaronder een dagtocht of de waterbus. In het eerste geval maak je een vaste route, in het tweede geval kies je zelf waar je uitstapt. Echter, je moet dan wel goed weten waar je heen gaat. Het is niet moeilijk, het vereist wel wat aandacht.

Ik koop kaartjes voor de waterbus in het haventje van Tigre. Er staan volop borden, dus dat kan niet missen. Ik kies voor de tocht richting Tres Bocas, op aanraden van een Porteño, een local uit Buenos Aires. De waterbus is geen toeristische boot, je gaat op volle snelheid richting jouw bestemming. En dat heb ik geweten. Ik word niet snel zeeziek gelukkig, maar als je dat wel hebt, ga dan in ieder geval in het midden van de boot zitten.

Onderweg stopt de boot een aantal keer, bijvoorbeeld om inwoners thuis af te zetten. Er is hier namelijk verder geen verkeer mogelijk. Na een minuut of 40 varen kom ik aan in Tres Bocas. Dat had ik zelf overigens nooit gevonden, gelukkig roept de kapitein de bestemming om. Het is wel verstandig om bij het instappen even aan te geven waar je heen wilt. Gewoon voor de zekerheid.

Las tres bocas tigre

Las Tres Bocas in Tigre

Tres Bocas is één van de mooiste plekken van de Tigredelta en dat is te zien aan de hoeveelheid vakantiehuisjes die hier staan. Ik waan me in een soort Giethoorn met mooie kanaaltjes, fraaie huizen en lieflijke bruggetjes. Ik slenter wat langs het water, neem af en toe plaats op één van de vele vlonders en eet onderweg wat bij een restaurantje. Tres Bocas is een bekende plek voor veel Porteños om in het weekend bij te komen van de hectiek van Buenos Aires, maar toch is het er vaak helemaal niet druk.

Het is goed mogelijk om in Tres Bocas te overnachten. Bijvoorbeeld door je eigen tentje mee te nemen. Er zijn genoeg plekken waar dit geen enkel probleem is. Houd er wel rekening mee dat het ’s nachts flink kan afkoelen. ’s Zomers heb je hier geen last van, maar heb je wel weer een grote hoeveelheid muggen.

Tigre

Terug naar Tigre & Puerto de Frutos

Wil je niet overnachten in Tres Bocas, zorg dan dat je op tijd weer op de steiger bent om terug te keren naar Tigre. De waterbus heeft geen vast tijdsschema, dus is het wachten op de eerstvolgende boot.

Ga ervan uit dat je tot ongeveer 17.00 nog zonder problemen terugkomt na Tigre, daarna wordt het onzekerder. Mocht je toch de boot gemist hebben, probeer dan een boot te wenken met een zwaaigebaar en de kans is groot dat je alsnog mee mag.

Vanuit Tigre kun je tot ongeveer 20.00 met de trein terug naar Retiro. Veel later zou ik je ook niet aanraden, want de omgeving van Retiro is in het donker niet de fijnste plaats van Buenos Aires. Overigens moet je niet vergeten om in het dorp Tigre nog even een dierenwinkel te bezoeken. Het is daar helemaal niet gek om bijvoorbeeld vogelspinnen of slangen te kopen. En heb je tijd over, dan is de Puerto de Frutos nog leuk om even overheen te lopen.


Hoe kom je in Tigre?

Vanuit station Retiro in Buenos Aires gaan er twee treinen naar Tigre, de gewone trein (Línea Mitre) en de Tren de la Costa. Eerstgenoemde rijdt rechtstreeks naar Tigre, de Tren de la Costa heeft een overstap op Estación Mitre. Ik raad je de Línea Mitre aan, de kusttrein is namelijk niet meer zo spectaculair als vroeger. Door begroeiing zie je op het grootste deel van het traject de zee niet meer en je moet dus overstappen. Je komt wel iets dichter bij het centrum van Tigre, maar het scheelt slechts een paar minuten lopen. In beide gevallen zit je ongeveer drie kwartier in de trein.

Tigre dorp

Argentinie land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in