Op ongeveer een uur van Mexico-Stad ligt de unieke archeologische zone Teotihuacán. Teotihuacán staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en werd bewoond tussen 500 voor Christus en 750 na Christus. Uniek aan deze plaats is dat de belangrijkste piramides zeer goed bewaard zijn gebleven. Ga je naar Mexico-Stad, dan is Teotihuacán min of meer verplicht om te bezoeken.Teotihuacan Piramide del Sol

Teotihuacán: Plaats waar men god wordt

Teotihuacán is niet de oorspronkelijke naam van deze stad, die is namelijk onbekend. Het waren de Azteken die de naam Teotihuacán meegaven aan deze plek. In het Nahuatl betekent dit ‘Plaats waar men god wordt’. Op het hoogtepunt had deze stad ongeveer 125.000 inwoners en besloeg Teotihuacán 25km2. Daarmee was het verreweg de belangrijkste plek van heel Meso-Amerika.

Als ik de toegangspoort van Teotihuacan passeer en de archeologische zone voor het eerst zie, valt mijn mond open van verbazing. Wat is het hier enorm! En dan te bedenken dat ruim 80% van Teotihuacán nog niet blootgelegd is. Sterker nog, dag in dag uit zijn archeologen bezig om meer over deze stad te ontdekken. Zo werd in 2013 ontdekt dat er een compleet gangenstelsel in de tempel van Quetzalcoatl is aangelegd.

Tempel van Quetzalcoatl

Ik kom binnen aan de zuidkant van het complex en loop direct naar de tempel van Quetzalcoatl. De rijke versiering van slangen, jaguars en natuurlijk de god Quetzalcoatl zelf valt direct op. En bij het beklimmen van de tempel voel je toch dat je op bijzondere grond staat. Het is moeilijk voor te stellen dat hier eens complete volkeren woonden, maar het is toch echt zo. Vanaf de tempel van Quetzalcoatl kun je het terrein goed overzien en zie je ook gelijk hoe lang de centrale boulevard is. Quetzalcoatl is overigens de god van de zon (links op de foto), vaak samen afgebeeld met Tlaloc (rechts op de foto). Tlaloc is de god van het water en zijn naam noemen gaat vaak gepaard met het afroepen van regenbuien.

Tempel Quetzalcoatl

Calle de los Muertos

Overal waar geen hekje voor staat is toegankelijk. Ga net als ik ook eens links en rechts op de Calle de los Muertos. Voor je het weet ontdek je weer wat nieuws!

Vanaf de Templo de Quetzalcoatl, ga ik linksaf de Laan van de Doden op (Calle de los Muertos). Deze straat is vijf kilometer lang, waarvan 2 kilometer toegankelijk is voor het publiek. Aan weerszijden van deze brede straat vind je allerlei restanten van huizen, werkplaatsen en kleine paleizen. In Teotihuacán staat bij elke opgraving een bordje, zodat je weet wat hier ooit gestaan heeft.

Calle de los Muertos

Het majestueuze hoogtepunt: La Piramide de Sol

Het absolute hoogtepunt van Teotihuacán vind je ongeveer halverwege de Calle de los Muertos: La Piramide de Sol. Deze enorme piramide heeft een grondoppervlak van 225 bij 225 meter en is 72 meter hoog. Daarmee is de Piramide de Sol het op één na grootste bouwwerk van Meso-Amerika. Het grootste bouwwerk vind je in Cholula, ook vlakbij Mexico-Stad.

Ik start de klim naar de top van deze piramide. Het is een hele opgave om boven te komen, want de treden zijn een stuk hoger dan de traptreden die je gewend bent. Onderweg zie ik regelmatig mensen uithijgen en bijkomen. Maar ik ga verder. Vergeet niet dat Teotihuacán op een hoogte van ongeveer 2200 meter ligt, waardoor het ademen net iets minder soepel gaat. Eenmaal boven op de Piramide del Sol zie ik pas hoe immens groot dit bouwwerk is. Aan mijn rechterhand zie ik de andere grote piramide liggen en links natuurlijk de tempel van Quetzalcoatl. Vroeger stond er ook nog een tempel bovenop de Piramide del Sol, maar die is niet bewaard gebleven.

Piramide del SolTeotihuacan zone

La Piramide de la Luna

Eenmaal beneden, loop ik in een rechte lijn naar de Piramide de la Luna. Deze piramide is weliswaar een stukje kleiner dan zijn grote broer, maar wat mij betreft wel indrukwekkender. Immers, het bouwwerk ligt precies in het verlengde van de Calle de los Muertos en geeft dus een fantastisch zicht op Teotihuacán. Direct voor de piramide ligt het centrale plein, waar de bewoners van deze stad offers brachten aan hun goden. Het beklimmen van de Piramide de la Luna is verplichte kost!

Teotihuacan piramides

El Palacio de los Jaguares

Aan de rechterkant van de Piramide de la Luna, ligt het jaguarcomplex. Sla dit stuk van Teotihuacán zeker niet over. Het verbaast me hoe goed sommige muurschilderingen bewaard zijn gebleven. Zeker het gedeelte aan de binnenzijde van dit complex is prachtig. Aan de achterkant vind je ook nog wat ruïnes waar je tussendoor kunt lopen, maar dat vind ik zelf minder interessant.

Het jaguarcomplex is groot en in elke ruimte ontdek je weer nieuwe details. Het is uniek hoe de bewoners van deze stad zulke bouwwerken hebben kunnen maken zonder modern gereedschap. En ook de vele versieringen, zowel schilderingen als beelden, doen je afvragen hoe ze dat in hemelsnaam voor elkaar hebben gekregen.

Palacio del JaguarSchilderingen Palacio del Jaguar

Elke keer iets nieuws ontdekken in Teothihuacán

Vergeet overigens niet om je petje en water mee te nemen. Zoals bij de meeste archeologische zones in Mexico, bijvoorbeeld Tula of Monte Albán, is er hier nauwelijks schaduw en loop je dus in de volle zon. Waarbij de temperatuur flink kan oplopen.

Ik ben nu drie keer in Teotihuacán geweest en het verveelt geen moment. Dat komt mede doordat het terrein zo groot is en je dus elke keer iets nieuws ziet, maar ook omdat er elke keer weer nieuwe dingen ontdekt zijn. Zoals gezegd is nog lang niet alles hier blootgelegd. Ga je een jaar later weer terug naar deze bijzondere plek, dan zie je ongetwijfeld wat nieuws. En dat maakt Teotihuacán ook direct zo interessant. Natuurlijk zie je de piramides en de tempels, maar er is nog zoveel meer te ontdekken.


Hoe kom je in Teotihuacán?

De bussen vanuit Mexico-Stad naar Teotihuacán vertrekken vanaf Terminal del Norte. Koop je kaartje bij het loket ‘Pyramides / Zona Arqueológico’ bij Puerta 8. De bussen vertrekken vanaf 6.00 elke 20 minuten en doen er ongeveer een uurtje over. Een retourtje kost iets meer dan 100 Pesos. Let op: als je een retourtje koopt, heb je wel een vaste tijd om terug te keren naar Mexico-Stad.

Tempels Teotihuacan

Mexico logo

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in