Buenos Aires is natuurlijk de stad van de tango. Tijdens markten wordt er tango gedanst, in San Telmo en La Boca wordt er op straat gedanst en je kunt naar een van de vele tangoshows. Maar het is toch veel leuker om zelf lekker tango te dansen? Tussen de locals? Ik dacht van wel en dus ging ik naar milonga La Catedral.El Catedral Milonga

Tip: noem de ‘milonga’ Catedral

Binnen een half uur kan ik toch al met mijn net zo professionele danspartner wat pasjes zetten. De docenten lopen ondertussen rond om waar nodig even bij te sturen. Ik krijg de nodige ‘grappige’ opmerkingen te verwerken, maar het helpt absoluut om het tangodansen beter onder de knie te krijgen.

Ik stap in een taxi op weg naar La Catedral, een begrip in de stad. Let op: zeg er even bij dat het om de milonga gaat, anders loop je het risico bij de andere Catedral, de kathedraal op het Plaza de Mayo, te worden afgezet. Ook leuk, maar niet de bedoeling.

Dinsdagen en donderdagen zijn de leukste dagen bij La Catedral. Dan kun je namelijk eerst een beginnersles tango doen. En dat is waar ik voor kom. Ik moet toch zelf eens kijken hoe ver ik kom. De twee docenten zijn streng, doch rechtvaardig. De tango ziet er weliswaar uit als een intieme, sensuele dans, de techniek is niet zo eenvoudig. Al heb ik vrij snel de basispasjes onder de knie, vind ik zelf. Nu nog m’n lichaam meebewegen, maar goed, ik blijf wel Nederlander natuurlijk.

Tango dansen buenos airesMilonga Catedral buenos aires

De beginnersles achter de rug, nu begint het pas

Na ongeveer een uur zwoegen, zit de dansles erop, maar dat was zeker nog niet het einde van de dansavond. Het einde van de les is namelijk het moment dat La Catedral zich langzaam begint te vullen met Porteños en toeristen. Een milonga is namelijk niets anders dan een term voor een plek waar mensen samenkomen om lekker tango te dansen. Daarbij maakt het niet uit of je beginner of professional bent.

Of nou ja, misschien een beetje. Het niveau van de gemiddelde Porteño is redelijk intimiderend. En daarbij heb ik als man nog geluk. Immers, als een Argentijnse man je uitnodigt tot dansen, is het vrij ongepast om te weigeren. Wat doe je anders bij een milonga? Ben je een vrouw en word je dus gevraagd te dansen door een Argentijn, doe dan gewoon mee. Het is toch ontzettend gaaf om met een local de tango te dansen?

tango buenos aires

Milonga’s in La Catedral tot diep in de nacht

De dansavonden in La Catedral gaan tot laat door. En als je denkt dat er steeds minder gedanst wordt naarmate de tijd vordert, heb je het mis. Porteños zijn echte nachtvlinders en vinden het heel normaal om pas om 23.00 de deur uit te gaan. Ik deed de beginnersles en was er daarom vroeg, maar je zult zien dat de meeste mensen echt pas een stuk later komen.

La Catedral is niet de enige milonga in de stad. Het beste kun je aan de locals vragen welke milonga’s op dit moment populair zijn. Immers, het aanbod wisselt nog wel eens. Ook krijg je op deze manier een goede indruk van de leukste avonden per milonga.

Hoe kom je bij La Catedral?

  • Adres: Sarmiento 4006, bijna bij de kruising met Avenida Medrano
  • Vanuit het centrum: bus 24 of bus 26
  • Vanuit Palermo: bus 36 (Plaza Italia), bus 128 (Parque las Heras)
  • Metro Medrano (lijn B) ligt op 50 meter
  • Populairste avonden: dinsdag en donderdag

Buenos Aires TangoCarlos Gardel tango

Argentinie land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in