Een rondreis door Argentinië is niet compleet zonder een bezoek aan de watervallen van Iguazú. Deze watervallen zijn verkozen tot een van de zeven natuurwereldwonderen en ik moet zeggen, volledig terecht. Je moet Iguazú eigenlijk met je eigen ogen zien, maar ik ga m’n best doen om een zo goed mogelijke indruk te geven.Garganta del Diablo Iguazu

Overnachten in Puerto de Iguazú

Wat is het verschil tussen de Argentijnse en Braziliaanse zijde? Aan de Argentijnse kant heb je verschillende looproutes en loop je veel dichter langs de watervallen. Indrukwekkend, maar je hebt niet direct een overzicht van deze bijzondere plaats. Dat overzicht heb je vanuit de Braziliaanse kant wel. Vanaf deze zijde krijg je een fantastisch panorama te zien.

Ik vlieg op het Argentijnse Puerto de Iguazú en kom ’s middags aan. Dat is prima, want dan heb je de volgende dagen om Iguazú volledig te verkennen. Uiteraard kun je ook prima overnachten in het Paraguayaanse Ciudad del Este of het Braziliaanse Foz do Iguacu, net wat je fijner vindt.

De watervallen zelf liggen op de grens van Argentinië en Brazilië, iets ten oosten van de drie genoemde plaatsen. Vanuit het Argentijnse Puerto de Iguazú ga je eenvoudig met de bus naar de watervallen. Vanzelfsprekend ga je vanuit dit dorp naar de Argentijnse zijde van de watervallen. Dit is ook het gedeelte waar je een hele dag voor nodig hebt. De Braziliaanse zijde heb je in een uur of 4 wel gezien.

Puerto Iguazu vliegen

Op avontuur aan de Argentijnse kant van Las Cataratas de Iguazú

Maar goed, de Argentijnse kant. Vanaf het bezoekerscentrum ga ik eerst met het treintje naar het verst mogelijke station. Vanaf dit station loop je namelijk in een rechte lijn naar de Garganta del Diablo (de duivelskeel). Dit is verreweg de meest indrukwekkende waterval van Iguazú. Miljoenen liters water storten hier per minuut naar beneden met een oorverdovend kabaal. Daartussendoor vliegen honderden vogels en samen is dit een ongekend spektakel. Via houten loopbruggen kom ik bij Garganta del Diablo. Voordat ik hier aankom zie ik het water overal op hoge snelheid onder me doorstromen. Indrukwekkend!

Trein Garganta del DiabloGarganta del Diablowatervallen Iguazu

Neem de tijd voor alle Argentijnse routes

Vanaf het water zie je nog beter hoe immens groot de watervallen van Iguazú zijn. Kies daarom zeker voor Aventura Náutica.

Na een kwartier loop ik terug richting het treinstation en stap vervolgens uit bij het Cataratas Jungle Station. Vanaf hier beginnen de verschillende looproutes langs alle kleinere watervallen. Ik loop eerst de linkerroute, richting de Salto Lanusse en de Salta Alvar Nuñez. Als je deze route volgt, kom je ook langs Aventura Náutica. Dit moet je absoluut doen. Je kunt namelijk met een bootje heel dicht bij de Cataratas van Iguazú komen. En met dichtbij bedoel ik ook echt dichtbij. Je wordt drijf- en drijfnat, maar het is een unieke ervaring.

Weer terug aan land duurt het even voordat mijn kleren opgedroogd zijn, maar ach, het is hier toch onwijs vochtig. Ik loop een kleine omweg om langs Salto Dos Hermanas te komen, voordat ik de rest van de route oppak. Via de Salto Bossetti ga ik richting de Salto San Martin en de Salto Escondido. Wederom moet je hier over houten loopbruggen. Erg leuk!

Argentijns IguazuPanorama Iguazu

Wilde dieren spotten in Iguazú

Het mooie van de Argentijnse kant is dat je een voortdurende afwisseling hebt van regenwoud en schitterende watervallen. Je loopt 50 meter verder en je ziet het volgende natuurspektakel. Onderweg zie ik toekans, coati’s (neusberen) en kleine aapjes. Plus nog ontelbaar veel prachtige vlinders en een enkele papegaai. Ook doe ik nog een langzamere rondvaart over het bovengedeelte van de watervallen gedaan. De tocht gaat door een stukje jungle en ik zie onder andere een krokodil tijdens deze tocht!

Een aanrader is restaurant Bambú. Lekkere gerechten voor goede prijzen en vriendelijke bediening!

Na een dag lang varen en wandelen door het Argentijnse gedeelte van Iguazú, is het tijd om terug te gaan naar het dorpje. Daar kun je ’s avonds prima eten. Het is een toeristische plaats, waardoor er volop restaurants aanwezig zijn. En ondanks het toeristische karakter, valt het wel mee met de prijzen.

Wilde dieren Iguazu

De beste panorama’s aan de Braziliaanse zijde

Aan de Braziliaanse zijde heb je zeker een poncho nodig. Die kun je overal kopen, maar natuurlijk ook zelf meenemen.

Dag twee in Iguazú staat in het teken van de Braziliaanse zijde van de Iguazú-watervallen. Mijn Argentijnse studentenvisum geeft wat problemen bij de grensovergang, maar uiteindelijk werkt de stugge douane-ambtenaar mee. De Braziliaanse kant van de watervallen is een stuk kleiner, waardoor je maximaal een halve dag nodig hebt.

De Braziliaanse zijde kent minder verschillende routes om te lopen, maar je gaat wel dwars tussen de watervallen door. Met als gevolg dat ik al snel drijfnat ben. Gelukkig heb ik een poncho bij me. Het uitzichtpunt op de Salto Santa María is een plek waar je gegarandeerd nat wordt. Maar ik word beloond met een fantastisch uitzicht op de Garganta del Diablo. En het leuke is, onder me zie ik het water in razend tempo naar beneden vallen. Ik hoop maar dat de houten steiger het houdt.

Panorama Braziliaanse zijdeBraziliaans Iguazu

Schitterende watervallen van Iguazú

Het mooie van de Braziliaanse kant van Iguazú is dat je een schitterend panoramisch beeld hebt van de grootsheid van dit natuurwereldwonder. Waar je ook kijkt zie je watervallen. Zoveel zelfs dat je de tel kwijtraakt.

Mocht je met de bus naar de Braziliaanse kant van de Iguazú watervallen gaan, houd er dan rekening mee dat je voor de terugweg lang moet wachten. Ik kies daarom voor de taxi. Iets duurder, maar wel veel sneller. Ga niet te laat terug of regel net als ik ook een taxi. Er is niets zo vervelend om met een nat pak nog een uur te moeten wachten op de bus.


Transfer Iguazú

De makkelijkste manier om Iguazú te bereiken is per vliegtuig, bijvoorbeeld vanuit Buenos Aires. Hoe kom je dan van het vliegveld naar Puerto Iguazú? Lees het artikel Transfer Iguazú.

Cataratas de IguazuIguazu Brazilie

Argentinie landBrazilie land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in