Je hebt gelukkig mooie plekken in de wereld waar het massatoerisme nog niet heeft toegeslagen. Een zo’n plek is Santa Avelina in het noordwesten van Guatemala. Santa Avelina ligt in de Ixil-driehoek en staat bekend om een schitterende waterval. Het kost wat inspanning om hier te komen, maar het is zeker de moeite waard.Santa avelina omgeving

Op weg naar Santa Avelina

Er lijkt geen einde aan de weg te komen, maar uiteindelijk verschijnt het dorp aan de horizon.

Ik pak ’s ochtends vroeg een minibusje voor 6 Quetzales vanuit Nebaj naar San Juan Cotzal. Het is woensdag en dat betekent markt in Cotzal. Schreeuwende verkopers, mensen in traditionele kleding en levende dieren, dat is een beetje de samenvatting van de markt. Na een kort rondje over de markt en een drankje, vraag ik aan een agent waar de bus richting Santa Avelina gaat. De politieman helpt me de juiste minibus in en voor vijf Quetzales rijd het busje in een half uur naar Santa Avelina. De weg begint prima, maar wordt al snel onverhard. De route hier naartoe is overigens prachtig.

Ik stap uit op het dorpsplein en zie niet direct een waterval of waar ik deze zou kunnen vinden. Een bezoek aan een kiosk aan het dorpsplein helpt me verder. De behulpzame verkoper wijst me de weg. De heuvel op en dan het wandelpad volgen totdat je bij de waterval aankomt, dat klinkt eenvoudig. En inderdaad, na een minuut of tien zie ik de eerste glimpen van een schitterende waterval. Het kost me nog vijf minuten om dichterbij te komen, maar al die tijd zie je de waterval schuin voor je. Bij de Catarata de Santa Avelina aangekomen, maak ik foto’s en voel ik hoe het water naar me toe waait. Om echt dichtbij te komen, moet je een hek door, maar dat zit op slot.

Catarata de Santa Avelina

Kletsnat onderaan de waterval

Gelukkig komt er na enige tijd iemand die het hek voor me open wil doen. De entree is Q 10,- en je mag zo lang blijven als je wilt. Er is een klein omkleedhokje, omdat je ook de mogelijkheid hebt om te zwemmen in het water voor de waterval. Dat besluit ik niet te doen, maar ik klauter wel naar beneden. Het water blijkt ijskoud te zien, zwemmen geloof ik wel even. Je kunt behoorlijk dichtbij de waterval komen. Indrukwekkend, maar je wordt er wel kletsnat van. Na goed een half uur klim ik weer naar boven, doe het hek achter me dicht en wandel terug naar Santa Avelina.

Avelina Catarata

Lieve kinderen in Santa Avelina

In het dorp moet je niet gek opkijken als je mensen met machetes voorbij ziet lopen. Dat is in deze streek vrij gebruikelijk. Niemand zal je zomaar aanvallen, de machetes zijn bedoeld om je te verdedigen tegen eventuele wilde dieren of om bomen en struiken opzij te hakken. Ik besluit nog een rondje te maken door het dorp. Een aantal kinderen voegt zich al snel naast me. Ze vragen me waar ik vandaan kom en laten trots horen dat ze een paar woorden Engels kunnen. De onvermijdelijke vraag voor een paar Quetzales komt uiteindelijk toch en ik besluit ze wat te geven. Een rondje door Santa Avelina maakt duidelijk dat dit gebied nog behoorlijk geïsoleerd is en zeker niet profiteert van eventueel opkomend toerisme. Des te mooier is het als je toch wat mensen kunt helpen.

Santa Avelina

Hoe kom je bij de Catarata de Santa Avelina?

Vanuit Nebaj neem je een minibus richting San Juan Cotzal. De minibusjes vertrekken ter hoogte van Hotel Villa Nebaj en voor 6 Quetzales rij je in een klein uur naar San Juan Cotzal. Daar neem je een tweede minibus richting Santa Avelina. De busjes vertrekken naast het Parque Central, ter hoogte van de Banrural bank. Voor vijf Quetzales rij je in ongeveer een half uur naar Santa Avelina. Daar is het verstandig om in een kiosk even te vragen hoe je bij de waterval komt.

San Juan Cotzal

Guatemala

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in