Guatemala is een prachtig land in Midden-Amerika. Niet zo goed ontwikkeld als Mexico, maar wel minstens net zo mooi. Voor het vervoer in het land heb je meerdere opties. Er rijden luxe touringcars tussen de grote steden, chickenbussen tussen vrijwel alle bestemmingen en shuttles tussen de toeristische plaatsen. Welke vervoersoptie kies je en wat zijn de verschillen?Guatemala chickenbus

Shuttles in Guatemala

De duurste en meest comfortabele optie om te reizen in Guatemala is een shuttlebus. Deze busjes rijden van deur tot deur en herbergen maximaal 20 personen. De busjes zijn gericht op toeristen en zijn dan ook vele malen duurder dan een chickenbus. Voor een gemiddelde shuttle betaal je tussen de Q 100,- en Q 150,-. Het voordeel van de shuttles is dat je voor je deur wordt afgezet en dat ze normaal gesproken sneller zijn dan chickenbussen. Het nadeel is dat iedereen voor de deur wordt afgezet en het dus even kan duren voordat jouw hotel aan de beurt is. Betrouwbare maatschappijen waar je shuttles kunt boeken zijn:

Shuttle guatemala

Chickenbussen in Guatemala

De meest bekende vorm van vervoer in Guatemala zijn zonder twijfel de chickenbussen. Deze oude Amerikaanse schoolbussen zijn prachtig beschilderd en worden veel gebruikt door de locals. De bussen tuffen zich een weg over de vaak slechte wegen in het land en bedienen vaak ook afgelegen dorpen en steden. De naam chickenbussen komt van het feit dat sommige Guatemalteken hun hele hebben en houden meenemen in deze bussen. Het voordeel van een chickenbus is het tarief. Voor ongeveer 2 uur in de bus betaal je slechts Q 20,-. Het nadeel is het geringe comfort en de trage snelheid van de bussen. Houd er rekening mee dat je bagage vaak bovenop de bus wordt gebonden.

Chickenbus guatemala bepakt

Minibussen in Guatemala

In de wat meer afgelegen plaatsen vind je veel minibusjes. Chickenbussen zijn hier niet rendabel. Ze zijn te groot voor sommige wegen of er is niet genoeg klandizie. De minibusjes rekenen doorgaans niet meer dan Q 5,- of Q 10,-  voor een ritje, maar worden wel compleet volgepropt met passagiers. Als jij denkt dat een busje vol is, ken je Guatemala nog niet. De assistent van de chauffeur heeft als taak om zoveel mogelijk mensen mee te krijgen, en zal dat dus ook niet nalaten.

Touringcars in Guatemala

Een comfortabele, maar duurdere optie om te reizen in Guatemala is een touringcar. Tussen de grote steden rijden deze bussen, die vaak voorzien zijn van airconditioning, luxe stoelen en in enkele gevallen ook een schermpje voor films. Voor een rit in een touringcar betaal je al gauw Q 50,- voor een relatief korte rit van 2-3 uur. Voor langere ritten is een tarief van Q 100,- vrij normaal. Guatemala-Stad, Antigua, Puerto Barrios, Flores en Santa Cruz Quiché zijn bekende touringcarhaltes. Gerenommeerde touringcarmaatschappijen zijn:

Vervoer in de plaatsen zelf

In de steden en dorpen zelf vind je voornamelijk tuctucs en minibusjes om je mee te verplaatsen. Een ritje kost vaak niet meer dan Q 5,-. Bij minibusjes staat het tarief vast, bij tuctucs kan het geen kwaad om van te voren een prijs af te spreken. Dat voorkomt verrassingen achteraf.

tuctuc guatemala

De bus aanhouden

In Guatemala is het gebruikelijk bij chickenbussen en minibusjes om de bus aan te houden. Zie jij een bus aankomen die de goede kant opgaat, dan steek je je hand op naar de chauffeur of assistent. Je zult merken dat de busjes te pas en te onpas stoppen omdat er iemand langs de weg staat die mee wil. De bus verlaten gaat op dezelfde manier. Je schreeuwt ‘Bajo’ naar de chauffeur of assistent en kan eruit waar je wilt. Voor shuttles en touringcars geldt dit niet.

Guatemala

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in