Colombia doet de laatste jaren ontzettend zijn best om van het drugsimago af te komen. Maar dat neemt niet weg dat de naam van Pablo Escobar bij veel mensen nog steeds direct naar voren komt als ze denken aan Colombia. En waar woonde deze man? Juist, in Medellín. Tegenwoordig is Medellín allang niet meer de moordhoofdstad van de wereld. Deze stad is het toonbeeld van de verandering die op dit moment gaande is in Colombia. Dat wilde ik graag met mijn eigen ogen zien.

Medellín ligt in de Valle de Aburrá en is de tweede stad van het land. Overal in de stad zie je de omliggende heuvels en zeker wanneer je per vliegtuig aankomt in Medellín zie je hoe de stad is gebouwd in de vallei. Zoals in veel steden in Zuid-Amerika ligt het centrum in het vlakke gedeelte en zijn de bergwoningen voor de Comunas. In Colombia zijn de Comunas de gebieden waar mensen het minder breed hebben.Medellin van boven

Kies voor Laureles, niet El Poblado

De meeste toeristen kiezen voor een verblijf in El Poblado. Ik niet. El poblado is een plek waar je weinig Spaans hoort, de restaurants internationaal zijn en het vooral draait om feesten en veel alcohol. Daarom kies ik voor een plekje in Laureles, vlakbij het stadion. Wandering Paisa it is, mede omdat dit hostel in het verleden verkozen is tot beste hostel van Colombia.

Eenmaal geïnstalleerd in het hostel, ga ik er direct op uit, over Carrera 70 richting het stadion. Hier speelt de nationale trots Atlético Nacionál. Achter het stadion ligt het Unidad Deportiva Atanasio Girardot. Als sportliefhebber wil ik hier graag even kijken, omdat dit de locatie is waar de Zuid-Amerikaanse Spelen van 2010 plaatsvonden. Ik moet bekennen dat niet alle venues even interessant zijn, maar wat wel bijzonder is, is dat Medellín erin is geslaagd om alle sporten op een compact terrein te huisvesten.

Unidad Deportiva Atanasio Girardot

Het centrum in via Parque Berrio

Ik pak de metro (Estadio) en ga op weg naar Parque Berrio, in het centrum van Medellín. Ik verwacht een park in te lopen, maar niets is minder waar. Parque Berrio is een plein met aan de oostkant de prachtige witte kerk ‘Basílica Nuestra Señora de la Candelaria’. Leuk voor een foto. Vanaf hier is het een klein stukje verder naar het bekende Edificio Coltejer. De naam zegt je waarschijnlijk niets, maar als je Narcos hebt gezien, zie je voortdurend een hoge toren met de Colombiaanse vlag: Edificio Coltejer. Ik wil graag naar boven, maar na het zien van de wachtrij ben ik genezen. Laat maar.

Basílica Nuestra Señora de la CandelariaCatedral Metropolitana Medellin

Dompel je onder in de wereld van Botero

Het Plaza de Bolívar is een verplichte tussenstop in Medellín en maar een klein stukje lopen vanaf het Edificio Coltejer. Het belangrijkste gebouw aan dit plein is de kathedraal, met daarvoor een fontein. Tja, niet de allermooiste kerk die ik ooit gezien heb. Dan maar door naar Plaza Botero. De straatjes hier zijn erg druk, waardoor je goed op je spullen moet letten om niet gerold te worden.

Trek een paar uur uit voor het Museo de Antioquia. Je vindt hier veel werk van de wereldberoemde kunstenaar Fernando Botero. Voor de entreeprijs hoef je het niet te laten.

Plaza Botero is natuurlijk vernoemd naar de bekende kunstenaar Fernando Botero, die geboren is in Medellín. Een absolute aanrader is het Museo de Antioquia, waar veel van zijn werk wordt tentoongesteld. Ik bezoek het museum en wat een pracht en praal vind je hier. Spreek ook zeker een van de gastheren of -vrouwen aan, ze vertellen je graag meer over Botero. Plaza Botero zelf is bijzonder vanwege de enorme Botero-kunstwerken die overal staan. Het is altijd levendig op dit plein en voor een paar duizend Pesos koop je volop souvenirs hier.

Plaza BoteroMuseo de Antioquia Medellin

Ook het spectaculair uitziende gebouw Palacio Rafael Uribe Uribe is absoluut de moeite waard. Helaas kun je hier niet naar binnen, maar ook van buiten ziet het paleis er prachtig uit. Het paleis ligt aan de zijkant van Plaza Botero en aan de achterkant rijdt de metro hier vlak langs. Desondanks lukt het me om vanaf de voorzijde een fraaie foto te schieten.

Palacio Rafael Uribe

Plaza de Cisneros en Plaza Mayor

De volgende dag was het tijd voor deel 2 van het centrum. Ik begin op het Plaza de Cisneros. Op internet lees ik dat het hier onveilig kan zijn, maar ik voelde me juist erg veilig. Misschien komt dat ook wel door de grote hoeveelheid politie die hier aanwezig is. Op het Plaza de Cisneros zie je ontelbaar veel lange palen staan, dit is ’s avonds een lichtkunstwerk.

Vanaf het Plaza de Cisneros wandel ik verder naar het oude treinstation van Antioquia. Het gebouw staat er wat verloren bij, maar toch mooi om te zien. Slechts een klein stukje verder vind ik het Plaza Mayor. In veel Zuid-Amerikaanse steden het centrum van de stad, maar hier vooral een beursgebouw. Interessanter vind ik het aangrenzende Parque de los Pies Descalzos. Hier loopt iedereen op z’n blote voeten door het zand en vind je een oase van rust in de drukke stad. Ik vervolg mijn weg over de Avenida San Juan terug naar Laureles, maar dit raad ik je af. Het is de enige keer dat ik me niet helemaal op m’n gemak voelde. Ik word voortdurend aangesproken of nageschreeuwd. Pak dus lekker de metro.

Plaza Cisneros MedellinEstacion antigua Medellin

De sporen van Pablo Escobar

In Medellín kun je overal Escobartours doen. Veel toeristen kiezen hiervoor, maar dat is wat de locals liever niet willen. Ze doen hard hun best om het imago van de stad te verbeteren. Sla deze tours dus over!

’s Middags pak ik opnieuw de metro richting San Antonio en ga ik naar het Plaza de San Antonio. Een bijzondere plek want hier staat de ‘Vogel’ van Botero die werd opgeblazen door Pablo Escobar. Ze hebben de restanten laten staan en het voelt toch gek om op deze plek te staan, waar dus explosies hebben plaatsgevonden. Niet dat ik naar Medellín ben gekomen om de sporen van Pablo Escobar te volgen, maar je ontkomt er simpelweg niet aan in deze stad.

Wil je overigens ergens lunchen in het centrum? Geen probleem, overal heb je dagmenu’s waar je voor COP 15000,- een zeer uitgebreide maaltijd krijgt aangeboden. Gegarandeerd dat je vol zit na afloop.

Sporen Pablo EscobarPlazuela San Ignacio

Genoeg te zien buiten het centrum van Medellin

Ga naar metrostation Acevedo en pak de kabelbaan omhoog. Bij Santo Domingo Savio moet je overstappen. Je kunt natuurlijk ook even hier rondkijken, maar dan heb je wel weer een nieuw kaartje nodig voor de kabelbaan.

Mijn overige twee dagen in Medellín vul ik met uitstapjes verder uit het centrum, waarvoor ik meer tijd nodig heb. De eerste dag ga ik naar het Parque Arví, waar je met de kabelbaan kunt komen. Ik stap eerst nog even uit bij Santo Domingo Savio, waar kleine jongetjes me direct een rondleiding door de wijk aanbieden. Dat lijkt me geen verstandig idee, maar ik geef ze wel een muntje en geniet van het uitzicht over Medellín. Daarna door naar Parque Arví. Het is een aardig stuk met de kabelbaan, maar vervolgens ben je echt even helemaal weg uit de stad. Ik geniet hier van de rust en vermaak me een paar uur al wandelend door de natuur.

De laatste dag in Medellín loop ik vanaf mijn hostel in ongeveer een half uur naar de Cerro Nutibara. Deze heuvel ligt midden in de stad en geeft een mooi uitzicht over Medellín. Leuk is het Pueblito Paisa op de top. Een klein nagebouwd dorpje uit Antioquia. Erg kleurrijk en gratis te bezoeken. Wel erg toeristisch. Op de top van de Cerro Nutibara bezoek ik ook het Museo de la Ciudad. Een klein museum, waar je meer kunt leren over de transitie van Medellín, erg interessant. Vooral ook de maquette van de stad maakt indruk. Eigenlijk is dit museum nog leuker dan Pueblito Paisa.

Parque Arvi MedellinPueblito Paisa

Het nachtleven van Medellin

’s Avonds is er van alles te doen in Medellín. Langs Carrera 70 zitten ontelbaar veel restaurants, bars en clubs. Ook in El Prado kun je tot diep in de nacht feesten als je dat wilt. Taxi’s zijn relatief veilig in deze stad, al nam ik voor de zekerheid toch gewoon Uber. Daarnaast kun je in het donker ook in een groot deel van de stad prima de straat op, zonder dat je in gevaarlijke situaties terechtkomt. Zoals in elke andere stad: houd je ogen open, gedraag je als de locals en je hebt een toptijd in Medellín. Voor mij was dit zeker de modernste stad van Colombia, maar op Cartagena na ook de meest toeristische. Maar als je je daar overheen zet, heb je het hier fantastisch.


Transfer Medellín

Medellín beschikt over twee vliegvelden. Eén voor binnenlandse vluchten en één voor internationale vluchten of vluchten met grotere maatschappijen. Hoe kom je vanaf deze twee vliegvelden naar Medellín? Lees verder: Transfer vanaf Aeropuerto Olaya Herrera en Transfer Medellín Aeropuerto Internacional José María Córdova (Rionegro).

Medellin ColombiaMedellin centrum

Colombia land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in