Van alle landen in Zuid-Amerika, wordt Chili vaak gezien als het meest ontwikkeld en het land met de sterkste economie. Dat wilde ik wil eens met eigen ogen bekijken. En dus zette ik koers richting de hoofdstad van Chili: Santiago de Chili, onder de rook van de Andes.

Spectaculaire duikvlucht naar Santiago

Vliegen op Santiago is een belevenis. Ik vlieg van Buenos Aires naar Chili en dan moet je het Andesgebergte over. Santiago zelf ligt maar op 500 meter boven zeeniveau, maar het vliegtuig moet een duikvlucht maken om het vliegveld te bereiken. In een woord spectaculair.

Helaas heb ik niet zoveel tijd om de hoofdstad van Chili te verkennen, maar om toch zoveel mogelijk te zien, ga ik direct naar het centrum. Het Palacio de la Moneda en het Plaza de la Constitución is immers verplichte kost. Beide gebouwen zijn prachtig, maar je kunt er helaas niet in. Dan maar verder richting de Iglesia San Agustín en het aangrenzende Teatro Municipal de Santiago. Het fijne van het centrum van Santiago de Chili is dat alles dicht bij elkaar licht. In relatief weinig tijd kun je veel moois zien. Ideaal voor mij, aangezien ik ’s avonds door vlieg naar Calama.Santiago de Chili Palacio de la Moneda

Een vleugje Europa in Chili

Ik steek in zuidelijke richting de Avenida Libertador Bernardo O’Higgins over. Deze centrale ader loopt horizontaal door het centrum. Ik ga op weg naar een interessant straatje: Calle Londres, op de kruising met Calle Paris. In deze straat is nadrukkelijk gekeken naar de bouwstijl in Europa en die is gekopieerd. En het is uitstekend gelukt. Overigens is dit de enige plek in de stad die écht Europees aandoet. Verder is het toch echt Zuid-Amerika, en veel minder Europees dan bijvoorbeeld Buenos Aires.

Calle Paris

Spectaculair uitzicht op de Andes

Vanuit Calle Londres loop ik langs de Iglesia San Francisco, richting de Cerro Santa Lucia. Een heuvel midden in de stad, met daar bovenop het Castillo Hidalgo. Het is warm wanneer ik in Santiago ben, met als gevolg dat de beklimming best een beproeving is. Ik klauter naar boven en vanaf de top geniet ik van het uitzicht. Direct valt me op hoe dik de smoglaag boven Santiago is. Maar aan de andere kant word ik getrakteerd op een prachtige blik op de besneeuwde bergtoppen van de Andes.

Vanaf Cerro Santa Lucia is het ongeveer 25 minuten lopen naar het volgende hoogtepunt: de Cerro San Cristóbal. Je kunt er voor kiezen om deze heuvel te voet te beklimmen, maar ik geef de voorkeur aan het kabeltreintje. Deze heuvel is een stuk hoger dan Santa Lucia en biedt dan ook een nog beter uitzicht over Santiago de Chili. Maar ik moet eerlijk zeggen, het is niet heel veel spectaculairder dan de Cerro Santa Lucia. Doe de San Cristóbalheuvel dus alleen als je tijd over hebt.

Cerro Santa LuciaUitzicht Cerro Santa Lucia

Eten tussen de Chilenen in La Vega Central

Al dat wandelen door de stad maakt hongerig en wat is nou een betere plek dan eten op de markt? Daarvoor kun je natuurlijk naar de Mercado Central de Santiago, maar ik kies voor een andere plek: La Vega Central de Santiago. Hemelsbreed liggen deze twee markthallen maar 150 meter uit elkaar, maar de sfeer is compleet anders. De Mercado Central is redelijk goed verzorgd, La Vega Central is een stuk chaotischer, maar dat vind ik een stuk leuker. Het is hier echt eten tussen de locals, en dat voor weinig geld!

De hoofdingang van La Vega Central ligt aan de Calle Antonia López de Bello, tegenover La Vega Chica.

Dit gedeelte van de stad is wat rommelig en er ligt overal vuil op straat. Het kan wat intimiderend of onveilig overkomen, maar gedraag je als altijd en er overkomt je niets. La Vega Central de Santiago is vervolgens een belevenis. Overal geschreeuw en verkopers die je iets aan willen smeren. Helemaal in het midden vind je diverse restaurants, waar je spotgoedkoop kunt lunchen. Ik spreek uitstekend Spaans, maar heb toch geen idee wat er allemaal op de kaart stond en laat me gewoon verrassen. De gastvrouw mompelt iets onverstaanbaars en komt een paar minuten terug met een bord vol eten. Heerlijk. De Chilenen om me heen kijken me wat gek aan, maar glimlachen vriendelijk. En ik maar smullen.

Mercado Central Santiago

Gezellige chaos op het Plaza de Armas

Na de lunch, had ik nog één belangrijke bezienswaardigheid op het programma staan: de Catedral Metropolitana de Santiago. Deze kathedraal ligt aan het centrale plein van de stad, het Plaza de Armas. Op dit plein is altijd wat te doen. Mensen kletsen hier, gaan zitten op de bankjes, er zijn straatartiesten, kortom, het is een gezellige chaos. De kerk zelf daarentegen is een baken van rust. En ziet er ook geweldig uit. Ik loop naar binnen om de pracht en praal te bewonderen.

Tot zover het goede nieuws. Ik zit nog geen twee minuten op een bankje om te kijken hoe ik het snelst weer bij het vliegveld kom, als een oude man me benadert. Hij vraagt of ik weet waar een bepaalde kapel in de kathedraal te vinden is. In een moment van onoplettendheid help ik de beste man en de volgende seconde is mijn rugzak gestolen. Mijn eerste reactie is onder de bankjes kijken en de kerk rondlopen of ik niet ergens m’n rugzak zie staan, maar al gauw weet ik dat dit niet het geval zal zijn.

Als ik één ding geleerd heb in Zuid-Amerika is het wel om je portemonnee, paspoort, telefoon etc. dicht op je lichaam te dragen.

Eenmaal buiten meld ik het voorval direct bij een agent, die me graag wil helpen. Hij verspreidt een bericht over zijn porto voor het zoeken van een blauwe rugzak. Immers, de agent vertelt me dat ze waarschijnlijk alleen de waardevolle spullen uit de tas zullen halen en dan de tas ergens dumpen. En dat was mijn voordeel, er zaten nauwelijks waardevolle spullen in m’n rugzak.

Helaas wordt mijn tas niet gevonden en adviseert de agent me om aangifte te doen. Aangekomen bij het politiebureau is de wachttijd ongeveer een uur. Tijd die ik niet heb, omdat ik naar het vliegveld moet. En dus ga ik maar zonder aangifte richting het vliegveld van Santiago. Daar kan ik gelukkig de noodzakelijke spullen kopen. Gelukkig had ik m’n trolley op het vliegveld in een bewaarkluis gedaan. Dus ik kon gewoon verder reizen.

Kathedraal Santiago de Chili

Leuk voor een korte citytrip

Al met al is Santiago de Chili een leuke stad om gezien te hebben. Wellicht niet de meest spectaculaire plaats waar je ooit terecht zult komen, maar goed genoeg voor één of twee dagen. Ik had maar één dag en heb aardig wat gezien. Een tussenstop op weg naar Calama, met helaas een vervelend einde, maar ach, had ik zelf maar wat scherper moeten zijn!


Transfer Santiago de Chili

Vlieg je op Santiago, dan kom je aan op het vliegveld Comodoro Arturo Merino Benítez. Vanaf hier heb je verschillende opties om naar het centrum van de stad te komen. Welke? Lees het in het artikel Transfer Santiago de Chili.

Centrum Santiago de ChileSantiago Chili

Chili land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in