Argentinië is een prachtig land, waarin ontzettend veel te zien is. Vliegen is behoorlijk duur, maar bussen zijn dat gelukkig niet. En de binnenlandse busmaatschappijen zijn over het algemeen ook erg comfortabel. En dus dacht ik, waarom niet eens een dagtrip maken van Buenos Aires naar Rosario? In 4 uur brengt de bus je van de hoofdstad naar Rosario, dus prima te doen op 1 dag.

Aangekomen bij de busterminal Mariano Moreno in Rosario, twijfel ik of ik ga lopen naar het centrum (circa 30 minuten) of dat ik een taxi neem. Toch maar lopen, dan kan ik meteen wat zien van de stad. Ik zal eerlijk zijn, vanaf het busstation liep ik over de Avenida Santa Fé tot aan het Plaza San Martin en daar zie je werkelijk helemaal niets. Taxi of bus is dus wel een tip.Rosario

De geboortestad van Ché Guevara

Rosario is een beetje een gekke stad. Het is niet erg toeristisch en er zijn weinig hoogtepunten. Je zult dus echt op zoek moeten naar de bezienswaardigheden. Gelukkig had ik aan wat contacten in Buenos Aires al gevraagd waar ik heen moest.

Rosario is een stad waar je zelf op zoek moet naar de bezienswaardigheden, maar als je goed zoekt, vind je genoeg. Ik ga als eerste naar de Mural Los Emigrantes, een grote muurschildering van Antonio Berni, daterend uit 1956. Het verbeeldt de tocht van mensen op zoek naar een beter bestaan, iets wat kenmerkend is voor mensen die naar Argentinië komen.

Aan dezelfde straat, maar een aantal blokken naar het noorden staat het Casa Natal Che Guevara, oftewel, het geboortehuis van de revolutiestrijder Che Guevara. Helaas kan ik het huis niet te bezoeken, maar het is toch leuk om er even langs te lopen. Niets, maar dan ook niets doet denken aan de beelden die we kennen van Che Guevara, dus je moet maar geloven dat hij ooit hier heeft rondgelopen.

Rosario Che Guevara

Het monument van de vlag

Vanaf hier loop ik via de Fuente de las Utopías naar het Parque Nacinoal a la Bandera. Dit park herbergt het bijzondere Monumento Histórico a la Bandera. Argentinië is een ontzettend trots land en dat komt hier volledig tot uiting. Hoe dichter ik bij het monument kom, hoe indrukwekkender het wordt. Een combinatie van een grote poort met een enorme toren staat voor me. Voor mij is het moeilijk voor te stellen dat je een monument maakt ter ere van je nationale vlag, maar in Argentinië is zoiets niet gek.

Het enorme monument is niet alleen gemaakt om de Argentijnse vlag te eren, ook het graf van de onbekende soldaat heeft hier een plek gekregen. Indrukwekkend. Tegenover het Monumento Histórico a la Bandera staat de Kathedraal van Rosario, met het aangrenzende park 25 de Mayo. Een mooi stukje in het centrum.

Monument voor de vlagMonument Las Malvinas

Bijkomen in het Parque de la Independencia en Messi’s voetbalgeboortegrond

Ik begin een stevige wandeling richting het Parque de la Independencia, het mooiste park van Rosario. Deze oase van rust is een welkome verademing in de drukte van de stad. Dit mooi aangelegde stuk groen herbergt onder andere een paardenrenbaan, een rozentuin, een Franse tuin, drie musea en het stadion van Newell’s Old Boys, de lokale trots. Van 1995 tot 2000 speelde Lionel Messi hier zijn wedstrijden. Ik loop rond de accommodatie van Newell’s en het is moeilijk voor te stellen dat hier de beste voetballer ter wereld over het veld rende. Wat een armoe. Het stadion was helaas gesloten, maar het schijnt hier tijdens thuiswedstrijden flink tekeer te gaan.

Vrienden uit Buenos Aires hadden me verteld dat ik absoluut naar ‘de brug’ moest gaan. Hiermee bedoelden ze Puente Nuestra Señora del Rosario, die over de rivier Paraná ligt. In het bijzonder hadden ze mij de plek Balneario La Florida aangeraden. Vanaf het Parque de la Independencia neem ik de bus en een minuut of 30 later stap ik uit. Een klein stukje lopen en dan zie ik de brug verschijnen. Een mooi stuk strand grenst hier aan het bruine water van de rivier Paraná. In de zomer moet het hier heerlijk vertoeven zijn, maar helaas was het op mijn dag in Rosario minder lekker weer. Wel heb je vanaf hier mooi zicht op ‘de brug’, in ieder geval een foto waard.

Rosario Stad

Ga op tijd terug naar het busstation

Na een kort bezoek aan Balneario La Florida, was het tijd om weer richting het busstation te gaan. Zeker in de avonduren loopt Rosario aardig vast qua verkeer, dus je kunt maar beter de tijd nemen om de bus terug te halen. Gelukkig blijkt dat geen probleem en ben ik ruim op tijd.

Rosario is leuk om eens gezien te hebben, maar geen absolute must tijdens je reis door Argentinië. Het voordeel wil dat deze stad op de route Buenos Aires – Córdoba ligt en daarmee de ideale tussenstop is. Een verblijf van 1 of 2 dagen is prima, om vervolgens je route door het Argentijnse land te vervolgen.


Hoe kom je in Rosario?

Vanaf het busstation Retiro in Buenos Aires gaan er de hele dag door bussen richting Rosario. El Pulqui, El Rosarino en Tigre Iguazu hebben de meeste vertrektijden. De bus tussen Buenos Aires en Rosario doet er ongeveer 4 tot 4,5 uur over, enkele reis.

Rosario argentinie

Argentinie land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in