In het oosten van Guatemala ligt een bijzondere plaats waar vrijwel elke toerist komt, ook al is er bijna niets te zien. Maar het ligt nu eenmaal op een strategische locatie. Ik heb het over Rio Dulce, de toegangspoort naar het Lago Izabal en Livingston. Ik kwam hier ’s middags aan om de volgende dag weer te vertrekken, richting Livingston.Rio Dulce brug

De vrolijke chaos van Rio Dulce

Ik kom met de bus aan in Rio Dulce en beland in een vrolijke chaos van drukke winkeltjes, straatverkopers en verkeer. Heel veel verkeer. Rio Dulce bestaat aan de westkant van de brug uit één grote hoofdstraat waar bijna elke winkel zich heeft gevestigd. Er zijn wel een paar zijstraatjes, maar daar is voor toeristen niets te doen. De hoofdstraat gaat in oostelijke richting over in de Puente Rio Dulce, de brug over de Rio Dulce. Net voordat je de brug overgaat, kun je rechts naar beneden richting de Muelle Principal. Vanaf hier gaan de boten naar Livingston. Twee keer per dag, om 9.30 en 14.00 voor Q 125,- enkele reis. Een retour is ook mogelijk voor Q 200,-, maar het retourticket is alleen geldig op dezelfde dag.

Tortugal is geen goedkoop verblijf, voor een nacht betaal je tussen de 50 en € 100,-.

Vanaf de steiger bel ik naar mijn verblijf, Tortugal. Tortugal is een ecolodge, volledig gemaakt van hout. Zij bieden een gratis ophaalservice vanaf de Muelle Principal in Rio Dulce. Na mijn telefoontje staat er binnen vijf minuten een bootje om me naar m’n hotel te brengen. De rivier is nu gelukkig rustig, in de middag trekt hier vaak de wind aan. Vanaf het water ziet Tortugal er geweldig uit. Vlakbij de drukte van Rio Dulce, maar ver genoeg om er geen last van te hebben. Aan de steiger van het hotel liggen allerlei jachten, met vlaggen uit Amerika, Latijns-Amerikaanse landen en ook wat Europese landen.

Tortugal Rio Dulce Tortugal

Centerparcs, maar dan in het echt

Tortugal is een soort bungalowpark. De verschillende accommodaties liggen niet allemaal bij elkaar, maar zijn met looppaden en loopbruggen met elkaar verbonden. Van de ene naar de andere bungalow voelt het net alsof je door het regenwoud loopt. En voor je het weet stap je de volgende steiger op waar de jachten meedeinen op de golven.

Ik check in en een hotelmedewerker begeleid me naar mijn bungalow. Een prachtige, ruime accommodatie die van alle gemakken is voorzien. Eigenlijk zijn het vier bungalows aan elkaar, waarvan er twee op de eerste verdieping liggen. De twee ‘bovenbungalows’ delen het toilet, maar de bungalow naast mij is leeg. Dus eigenlijk gewoon een privébadkamer. Ik drop m’n spullen en besluit het hotel verder te verkennen.

Het loopt tegen het einde van de middag als het ineens intens begint te regenen. De bungalows van Tortugal zijn van hout. Ze hebben weliswaar een extra plaat op het dak, maar toch vrees ik dat het water naar binnen zal komen. En met de aanhoudende regen gebeurt dat uiteindelijk ook. Eerst een paar druppels die zich een weg banen door het rieten en houten plafond. Maar al snel heb ik mijn eigen waterval op de kamer. Ik vind een emmer die ik eronder zet, alle spullen op mijn bed en hopen op het beste. Naar de receptie lopen om het te melden is met dit weer niet echt een optie. Gelukkig blijft het bij een deels natte vloer, wat vrij snel weer wegtrekt dankzij de hoge temperaturen in Rio Dulce.

rio dulce tortugal

Hoe verder reizen vanaf Rio Dulce?

Het is mogelijk om bij Tortugal kano’s te huren. Ook kun je eenvoudig aan de achterzijde van het hotel een pad volgen dat je naar een grotere weg brengt. Vanaf hier kun je het achterland verkennen. Bijvoorbeeld Castillo San Felipe, op ongeveer tien minuten van Tortugal. Ik besluit geen kano te huren, omdat ik de volgende dag de lancha richting Livingston neem. De bootjes naar Livingston vertrekken normaal gesproken vanaf de Muelle Principal in Rio Dulce, maar maken een tussenstop bij Tortugal. Je wordt opgehaald, maakt nog een rondje langs het Castillo San Felipe, om vervolgens vol gas onder de brug door te gaan. Op weg naar Livingston.

Wil je met de bus verder vanaf Rio Dulce, kies dan voor een van de hotels in het plaatsje zelf. Ook al zijn de accommodaties iets verder van Rio Dulce af veel mooier, ze zijn vrijwel allemaal alleen per boot te bereiken. Met als gevolg dat het meer moeite kost om je bus te halen. Zeker in de middag is het water ruiger en varen veel boten niet uit.

Rio dulce

Guatemala

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in