Lima, Cuzco, Machu Picchu, Nasca, Arequipa, logische plaatsen om te bezoeken wanneer je op reis gaat naar Peru. Maar wat als je eens iets anders wilt dan de gebaande paden? Dan ga je, net als ik, naar Puno, aan de rand van het Lago Titicaca.

Puno Lago Titicaca

Prachtige ligging aan het Lago Titicaca

Wil jij overnachten bij een inheemse familie op Isla Amantaní, midden in het Lago Titicaca? Lees mijn ervaringen en hoe je hier komt!

Puno is de ideale uitvalsbasis voor een trip naar één van de eilanden in het Lago Titicaca, bijvoorbeeld Isla Amantaní. Maar ook in de stad zelf is voldoende te doen. Ik ga als eerst naar het Plaza de Armas, erg indrukwekkend. De grote kathedraal staat natuurlijk centraal, maar de omliggende gebouwen zijn gebouwd in koloniale stijl. Prachtig. Wat me opvalt in Puno, is de hoeveelheid kleuren. Elk huis is op mooie wijze in een andere kleur geschilderd. Dit maakt de stad tot een vrolijk geheel.

Vanaf het Plaza de Armas lopen verschillende winkelstraten, waarvan de Calle Lima een voetgangersstraat is. Ik loop deze straat uit richting het Parque Pino. Hier staat wederom een schitterende kathedraal. Daartegenover staat het blauw geschilderde Colegio Nacional San Carlos. Wil je een goed uitzicht op de stad en over het meer Lago Titicaca? Klim dan naar de Mirador El Condor. Qua afstand zou het een minuut of 10 lopen moeten zijn vanaf Plaza de Armas. In de praktijk kost het meer tijd, omdat je flink wat traptreden op moet. En je zit hier al op 3800 meter boven zeeniveau.

Puno koloniale gebouwen
Puno Kathedraal

De kleuren van Puno

Belangrijk om te weten is dat Puno nog niet zo ontwikkeld is als andere gebieden in Peru. De stroom wil nog weleens uitvallen en ook warm water is geen vanzelfsprekendheid. Hotels en hostels die wel warm water hebben, promoten dit dan ook omdat het hier nog bijzonder is. Houd hier rekening mee wanneer je een trip naar Puno wilt maken. Een opgeladen powerbank is geen overbodige luxe.

Ik kies ervoor om in plaats van de Mirador el Condor de haven te verkennen. De lange weg naar de haven staat vol met goedkope eetkraampjes, waar de inwoners van Puno graag lunchen. Ik schuif aan bij een van de vele tentjes en wordt volledig in het Spaans geholpen. Voor een paar Euro krijg ik een complete lunch, waarmee ik voor de rest van de dag vol zit. Lekker!

Vanuit de haven loop ik terug naar het centrum en beland ik midden in een verjaardagsfeest van een middelbare school. Alle scholieren hadden zich in prachtige kostuums gestoken en in een vrolijke optocht gaan ze door de stad. Wederom valt de grote hoeveelheid kleuren op en in combinatie met Peruaanse muziek geniet ik van een prachtig schouwspel.

Vuurtoren Puno
Puno centrum

Hoe kom je in Puno?

Als je in Puno aankomt, zullen taxichauffeurs en fietstaxi’s je een rit proberen aan te smeren. Dit is niet nodig. Het centrum is niet ver. Check wel even of je ho(s)tel niet toevallig op een steile helling ligt, dan kan een taxi wenselijk zijn.

Puno is vanuit meerdere plaatsen te bereiken. Je komt of met de bus of met het vliegtuig (via Juliaca). Ik kwam met de bus vanuit La Paz in Bolivia (welke grensovergang is het best?), maar je kunt ook met de bus vanuit Arequipa (via Juliaca) of direct vanuit Juliaca komen. Het busstation van Puno, Terminal Terrestre, ligt aan het meer, redelijk dicht bij het centrum. De meeste hotels en hostels liggen op loopafstand (maximaal 15 minuten).


Transfer Puno

Kom je met het vliegtuig richting Puno, dan land je op de luchthaven van Juliaca. Juliaca is geen stad om langer dan noodzakelijk te verblijven, dus het best pak je gelijk een transfer richting Puno. De mogelijkheden hiervoor lees je in het artikel Transfer Puno.

Kerk Puno

Peru land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in