Op een uur of 2 rijden van Mexico-stad ligt Puebla. Een verschil van dag en nacht met de hoofdstad. Mexico-Stad is druk en overweldigend, Puebla is rustig en heerlijk aangenaam. Daarbij staat deze stad bekend om de vele tegeltjes, azulejos en vind je hier veel typische gerechten. Op naar een stedentrip in Puebla.

Zoals in vrijwel elke Mexicaanse stad, is het centrum gebouwd rond het centrale Zócaloplein. En zoals in vrijwel elke Mexicaanse stad, vind je hier de kathedraal. Puebla is in dat opzicht niet anders. Een mooie plek om mijn trip door de stad te beginnen. De kathedraal is indrukwekkend van buiten en is dat zeker ook van binnen. Aan het Zócalo staat ook het gemeentehuis, een gebouw dat de koloniale bouwstijl van de Spanjaarden goed representeert. De karakteristieke bogen, rode zonneschermen en grandioos gedecoreerde gevels, maken dit gebouw zeer fotogeniek.Kathedraal Puebla

Azulejos en kerken in Puebla

Vanaf het Zócalo loop ik twee blokken naar het zuiden, richting de Universidad de Puebla. Het universiteitsgebouw is immens en onder andere de universiteitsbibliotheek is een bezoek waard. Ik neem binnen een kijkje, dit kan gewoon gratis. Behalve de grote hoeveelheid boeken, is ook het gebouw van binnen indrukwekkend.

Dat geldt eigenlijk voor het complete centrum van Puebla. Overal waar ik kijk, zie ik prachtige kerken. Ik besluit geen route te volgen, maar gewoon kriskras door het centrum te gaan. Een leuke manier om Puebla te verkennen. Het verschil met Mexico-stad is enorm. Beide steden zijn groot, maar hier in Puebla voelt het alsof je in een dorp rondloopt. Ik zie kinderen op straat spelen of in de weer zijn met grote ballonnen. De ouders kijken vanaf een bankje rustig toe en straatverkopers proberen hun handelswaar te slijten. Wat een verademing!

Centrum PueblaToegangspoort Puebla

Het strijdtoneel van Puebla

Ik laat het centrum voor wat het is en ga richting de Zona Histórica de los Fuertes, een minuut of 20 lopen vanuit het centrum. Puebla was een belangrijke strategische plaats ten tijde van de strijd met de Fransen. De Fransen probeerden namelijk Mexico te veroveren, maar in Puebla lukte het niet om het verzet te breken. Dat kwam mede door de twee forten die je hier vindt. Ik bezoek eerst Fuerte de Loreto en daarna Fuerte de Guadalupe. Vooral de indrukwekkende geschiedenis van deze plek is de moeite waard. In het Fuerte de Loreto kun je daar veel meer over lezen.

In de Zona Hístorica de los Fuertes wordt ook de Mexicaanse vlag geëerd met een bijzonder kunstwerk. Een rechtop staande golvende Mexicaanse vlag is de plek in Puebla waar iedereen op de foto wil. Ook vind je hier natuurlijk het bekende ‘Escudo’ van Mexico, oftewel, het nationale symbool.

Park PueblaZona Historica los fuertes

Geweldig uitzicht vanuit La Estrella de Puebla

Volgens Mexicanen is La Estralla de Puebla het grootste mobiele reuzenrad ter wereld. In ongeveer een kwartier draai je meerdere keren rond en heb je een schitterend uitzicht over de stad.

Puebla is overdag al prachtig, maar ’s avonds wordt het nog mooier. En vooral als je dan het uitzicht vanuit La Estrella de Puebla meepakt. La Estrella staat op een groot evenemententerrein in het westen van de stad en is wat lastig te bereiken. Het snelst is een taxi, maar je kunt er ook met de bus komen. Vraag in je hotel of hostel naar La Estrella de Puebla en je krijgt ongetwijfeld de beste opties te horen.

Ik koop een kaartje en een paar minuten later draai ik langzaam rond in een grote cabine. Het uitzicht over de stad is fenomenaal. Overal zie ik lichtjes en de stad verandert in een soort Madurodam. Een geweldige ervaring. Naast La Estrella, vind je hier ook een klein pretpark waar je per attractie betaalt. Verder kun je door het achterliggende park wandelen en staan er een aantal lichtsculpturen en fonteinen. ’s Avonds is het hier levendig, overdag is vooral het aangrenzende winkelcentrum een publiekstrekker.

La Estrella Puebla

Probeer zeker de Mole Poblano!

Kleine tip: vraag altijd of de chili apart geserveerd mag worden. Zoals bekend eten Mexicanen maar wat graag pittig. En de restaurants in Puebla vormen daarop geen uitzondering. Voor je het weet zit je met het zweet op je voorhoofd jouw gerecht weg te werken. En dan geniet je er toch een stuk minder van.

Puebla staat bekend om de uitgebreide keuken. Het nationale gerecht van Mexico, Mole, smaakt hier het allerbest. Sterker nog, ze hebben hier de meest bekende variant: Mole Poblano. Dit gerecht is een interessante combinatie van vele kruiden, pepers en cacao, waardoor er een heerlijke bruine saus ontstaat. Doe daar sesamzaad doorheen en voeg kip toe en je hebt Mole Poblano. In het begin wat raar, maar zeer lekker.

Daarnaast mag je de Rajas Poblanas niet missen, al is het meer een bijgerecht. Je krijgt chiles poblanos (pepers), gegrild tot in perfectie met maïs en crema. Om je vingers bij af te likken. Twee andere geweldige voorbeelden uit de Poblaanse keuken zijn Chiles en nogada en Chulapas. Bij veel gerechten of lekkernijen uit Puebla moet je gewoon eerst proeven en je daarna pas afvragen wat je eigenlijk gegeten hebt. Eet smakelijk!

Hoe kom je in Puebla?

Vanaf het busstation TAPO in Mexico-stad neem je de bus van ADO of Estrella Roja. Deze luxe bussen brengen je in een kleine 2 uur naar de busterminal van Puebla. Vanaf hier is het maar 5 tot 10 minuten lopen naar het centrum van de stad. Erg eenvoudig dus!

Markt Puebla

Mexico logo

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in