Cartagena is een prachtige stad, maar na een paar dagen wil je wel eens wat anders. Dan kun je bijvoorbeeld naar Playa Blanca op Isla Barú, maar je kunt ook gaan duiken bij de Islas de Rosario. En dat is wat ik wilde gaan doen. Mijn zoektocht naar een duikschool in Cartagena leidde mij naar Diving Planet en ik kon al voor de volgende dag een duikexcursie boeken. Zo gezegd, zo gedaan.
Cartagena duiken

Op weg naar de Islas de Rosario

De verzameltijd is 8.30 bij het kantoor van Diving Planet in de ommuurde stad. Geen Colombiaanse tijden, iedereen is stipt. Vanaf hier rijden we met een groep van 6 duikers naar de jachthaven van Cartagena. Een grote boot brengt ons naar een prachtig resort op de Islas de Rosario. We worden onderverdeeld in hotelgasten, duikers en snorkelaars. Vervolgens mag ik mijn duikuitrusting ophalen bij de twee duikinstructeurs en ontvangen we een korte uitleg over hoe de dag eruit zou gaan zien.

Na een korte uitleg, stappen we op een andere boot en gaan we richting Cocoliso Resort op Isla Grande. Deel 1 van deze duikexcursie bestaat namelijk uit het uitvoeren van cruciale duikhandelingen in het zwembad. Ik heb weleens gedoken in Argentinië, maar heb geen PADI dus leek het me verstandig om de basis weer eens op te frissen.

Duikresort CartagenaDuiken Cartagena

Oefenen in het zwembad en op naar open zee

Diving Planet heeft ongeveer 50 locaties waar je kunt duiken en de instructeurs bepalen op basis van de stroming en de weersomstandigheden waar ze heen gaan. Het is daarom moeilijk te zeggen waar ik precies heb gedoken, want dat kan overal rond de Islas de Rosario zijn geweest.

Onder professionele begeleiding voeren we in groepjes de handelingen uit in het water. Zowel boven als onder water, zodat je optimaal voorbereid bent op de open zee. De sessie in het zwembad duurt ongeveer drie kwartier, net zo lang totdat iedereen perfect weet wat hij moet doen onder water. Erg professioneel. En vervolgens op naar open water.

De boot gaat voor anker en ik doe mijn duikuitrusting aan. Een laatste test of alles compleet is en werkt en vervolgens sommeren de instructeurs ons om een voor een het water in te gaan. Ik ga samen met een Zwitserse jongen achter de eerste instructeur aan. Toevallig ook de instructeur met de camera, dus dat is mooi voor later.

Islas de Rosario Duiken

Prachtige onderwaterwereld Islas de Rosario

De eerste momenten onder water zijn wat onwennig, maar al vrij snel heb ik het goede ritme te pakken. Het moeilijkste van duiken blijft om met je ademhaling omhoog en omlaag te gaan in het water, maar het gaat dit keer verrassend goed.

De onderwaterwereld rond de Islas de Rosario is fenomenaal. Het koraal is hier nog onaangetast en het zit vol met tropische vissen. Vissen in werkelijk alle kleuren van de regenboog zag ik voorbij zwemmen. De enthousiaste instructeur houdt voortdurend in de gaten of alles goed gaat en wijst ook op bijzondere vissen. Ondertussen maakt hij volop foto’s, zodat je ook na afloop nog kunt genieten van je duikavontuur. Overigens moet je de foto’s wel kopen.

Duiken CartagenaKoraal duiken Rosario

Drie kwartier onder water

De boot brengt ons na het duiken terug naar het resort waar we onze duikuitrusting hadden gekregen en daar krijgen we nog een lunch. Dat smaakt prima en vooral ook het verfrissende drankje erbij is erg welkom.

Het openwatergedeelte bij Diving Planet duurt ongeveer 45 minuten. Dat is voor een beginnersduik erg lang, waardoor je veel kunt zien onder water. Wij zwemmen dan ook naar verschillende stukken koraal, waardoor je de bodem van de zee langzaam van kleur ziet veranderen. Uniek om op zo’n kleine afstand toch hele verschillende werelden te zien. Na ongeveer drie kwartier zit het avontuur erop en zwemmen we weer langzaam terug naar de boot.

Duiken is behoorlijk intensief en al het zoute water op je lippen maakt dorstig. Terug in het resort is drinken dan ook het eerste waar ik zin in heb. Uiteraard is er ook de mogelijkheid om het zoute water van je af te spoelen onder de douche, zodat je weer helemaal fris terug naar Cartagena kunt.

Duiken Rosario

Despacito karaoke met oude Colombianen!

De terugtocht over het water is een stuk ruiger dan de heenweg. ’s Middags wordt de zee namelijk wat wilder in deze regio. En aangezien de kapitein van de boot dit gewend is, houdt hij geen rekening met eventuele andere passagiers die hier meer moeite mee hebben. Sterker nog, de kapitein heeft de volumeknop van de speakers gevonden en laat daar Despacito keihard doorheen schallen. Ach, het is wel zo gezellig op de boot terug, aangezien een groep oude Colombianen vrolijk begint mee te zingen!

Enig minpuntje is dat je de gemaakte foto’s moet kopen (COP 50.000,-), maar verder is alles perfect geregeld bij Diving Planet.

Duiken bij Diving Planet in Cartagena is absoluut aan te raden. Ik vond alles erg professioneel overkomen en ik had voortdurend het idee dat ik in veilige handen was bij de instructeurs. Oké, duiken is niet goedkoop, maar het is ontzettend gaaf om te doen. De vrijheid en de schitterende onderwaterwereld zijn erg bijzonder.

Dive planet Cartagena

Colombia land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in