Wat hebben Almere, Lelystad en La Plata gemeen? Ze komen allemaal van de tekentafel. Aan het eind van de 19e eeuw werd er nagedacht over een nieuwe provinciehoofdstad voor de provincie Buenos Aires. Gouverneur Dardo Rocha gaf uiteindelijk de architect Pedro Benoit de opdracht om aan de slag te gaan. Het resultaat was La Plata. Op slechts een uur rijden van Buenos Aires, dus nam ik de bus vanaf busstation Retiro.

Plaza Moreno, het centrale plein

Iedereen die naar La Plata gaat, werpt eerst een blik op de kaart. Immers, het stratenpatroon van deze stad is zo van de tekentafel gekomen en dat is goed terug te zien. De stad is in een vierkant gebouwd met een centraal plein. Van daaruit vertrekken er twee diagonalen en alles is symmetrisch. Dit merk je veel minder als je zelf door de stad loopt, maar het is wel bijzonder.

Ik begin mijn dag in La Plata op het centrale plein van de stad, Plaza Moreno. Dit plein was lange tijd het absolute middelpunt van de stad. Inmiddels niet meer, omdat er ook buiten de ring is gebouwd. Desondanks is Plaza Moreno een goede plek om een tocht door de stad te beginnen. Overigens is de Catedral de la Plata onmisbaar aan dit plein. Deze kathedraal is de grootste van Argentinië en is opgetrokken in een neogotische stijl. De kerk is geïnspireerd op de Notre-Dame van Amiens en de Dom van Keulen. Dat is terug te zien in de bouwstijl, die je verder in Argentinië nauwelijks tegenkomt. Bijzonder is de relatief smalle voorkant en de diepte van de kerk. Binnen valt me vooral de hoogte van deze kerk op. Ik ben verbaasd om een dergelijk bouwwerk aan te treffen in Argentinië, maar des te meer geniet ik.

Aan het Plaza Moreno vind je ook het Museo Archivo Dardo Rocha. In dit museum leer je hoe de plannen ontstonden van La Plata en wat het idee was achter deze stad. Het moest een plek worden waar de rijkeren uit Buenos Aires konden verblijven, zonder armoede en ellende. Vandaag de dag zie je dat goed terug in het straatbeeld. La Plata kent weinig armoede, het is een schone en opgeruimde stad en het ziet er vrij westers uit. Nog meer dan Buenos Aires zelf. Onmisbaar is ook het Palacio Municipal aan het Plaza Moreno. Een prachtig gebouw, al kun je het paleis niet bezoeken.

Kathedraal de La PlataPalacio Municipal La Plata

La Casa Curutchet

Ik ga vervolgens op weg naar een van de meest bijzondere gebouwen van de stad: Casa Curutchet. Dit huis staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is ontworpen door de bekende Frans-Zwitserse architect Le Corbusier. Het is een perfect voorbeeld van de vijf principes van architectuur die Le Corbusier hanteerde. Daarnaast is dit een prachtig bewijs van moderne architectuur die opgaat in de huidige architectuur. La Casa Curutchet is elke dag van de week te bezoeken en is erg interessant, ook als je niet van architectuur houdt. Het doet me denken aan het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht als het aankomt op functionaliteit. Ik was ongeveer een uurtje binnen en had toen alles wel gezien. Minstens net zo mooi is het Ministerie van Veiligheid en Justitie aan de overkant.

Helemaal aan de andere kant van de stad vind je het moderne Estadio Ciudad de la Plata, lokaal bekend als Estadio Único. Dit stadion werd in 2003 opgeleverd en biedt plaats aan 53.000 plaatsen. De club Estudiantes is de vaste bespeler van het stadion en een voetbalwedstrijd meemaken in Argentinië is een spektakel op zich.

La Plata

Hoe kom je in La Plata vanuit Buenos Aires?

La Plata is geen stad die gebouwd is met als doel een toeristische trekpleister te worden. Je bent dus vrij snel door de bezienswaardigheden heen. Desondanks is het een leuke dagbestemming als je even de drukte van Buenos Aires wilt ontvluchten. En zeker wanneer je interesse hebt in architectuur, kom je aan je trekken in La Plata. La Plata ligt op slechts 30 kilometer van Buenos Aires en is het makkelijkst te bereiken met de bus. Je hebt twee opties.

  • Optie 1: neem bus 129 vanaf de Avenida Eduardo Madero in Buenos Aires. Stap uit bij Plaza Paso of Plaza Italia in La Plata. De rit duurt ongeveer een uur en kost maar een paar Pesos.
  • Optie 2: Neem bus 195 vanaf de Avenida Leandro N. Alem in Buenos Aires. Stap uit bij Plaza Paso of Plaza Italia in La Plata. De rit duurt ongeveer een uur en kost maar een paar Pesos.

Argentinie land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in