Droom je ervan om bij een inheemse familie te overnachten, ver weg van alle luxe, midden in een meer op een hoogte van 3800 meter? En vind je het te gek om je onder te dompelen in de wereld van de Aymara-indianen? Ga dan beslist naar het bijzondere Isla Amantaní!

Hoogste meer ter wereld

Op de grens tussen Bolivia en Peru ligt het Titicacameer, het hoogste commercieel bevaarbare meer ter wereld. En in dat meer liggen verschillende eilanden waar nog inheemse volkeren wonen. Eén van die eilanden is Isla Amantaní. En voor een klein bedrag kun je op dat eiland overnachten bij een Aymará-familie.Hoogste bevaarbare eiland ter wereld

De bijzondere Uros-eilanden

De boot zet vanuit Puno koers richting Las Islas de Uros. Dit zijn unieke drijvende eilanden, die nog steeds bewoond worden. De Uros-eilanden zijn volledig gemaakt van riet. Niet alleen de bodem, maar ook de huizen. Met als gevolg dat de bewoners elke twee weken de bodem moeten versterken met nieuw riet, want het water zorgt ervoor dat de bodem slijt. Bij de Islas de Uros gaan we allemaal de boot af en worden we hartelijk begroet door een lokale familie. Ze voeren dansjes op en zingen wat liederen in allerlei talen. Vervolgens mogen we twee-aan-twee een rieten huisje bekijken. Zeer knap gemaakt!

Het is hier wel wat toeristisch, maar de ervaring is toch mooi. Schrik niet als de lokale bevolking je graag wat handwerk wil verkopen. Hier leven ze uiteindelijk van. Ik zwicht voor de verkoopkunsten van de locals en besluit een mooi geborduurde kussensloop te kopen. Mits ik er ook een foto bij krijg, dat dan weer wel.

Lago TiticacaIsla de Uros
Uros familie

Met de boot naar Isla Amantaní

Vervolgens gaan we weer aan boord en zetten we koers richting Isla Amantaní. In totaal zijn we vanuit Puno zo’n drie uur bezig om bij het eiland te komen. Met mij zaten er wat Peruanen op de boot en een stuk of 10 toeristen. Het grotere Taquille, wat naast Amantaní ligt, trekt veel meer publiek en dus voor mij een reden te meer om naar het minder populaire Isla Amantaní te gaan. In de haven van het eiland staan gastfamilies te wachten op de toeristen. Immers, de boot die me terug zal brengen naar Puno vertrekt pas morgenochtend.

Op de kade beslissen de families onderling welke gasten ze ‘willen hebben’. Samen met twee Amerikaanse meisjes word ik uitgekozen door een klein Peruaans meisje. We mogen bij haar ouders slapen vannacht. Na een minuut of 10 komen we aan bij een redelijk goed uitziend huis. Daar aangekomen worden we heel hartelijk ontvangen met kruidenthee en aardappelkoekjes. Aardappel is overigens het hoofdbestandsdeel van elke maaltijd op Isla Amantaní. Dus ook bij het ontbijt.

Amantani Eiland

Primitief leven bij een inheemse familie

Gelijk merk ik hoe primitief mensen hier leven. Er is wel licht, maar dat werkt lang niet altijd. Warm water is er niet. Om te koken moet er vuur worden gestookt en er is niet veel meer dan aardappels en rijst. Maar goed, ik wilde het zelf. Communiceren is lastig. Alleen de vader spreekt Spaans, de rest van de familie spreekt alleen Aymará, een inheemse taal. Desondanks voel ik me thuis vanwege de hartelijkheid en hartstocht van de gastfamilie. Na de kennismaking verken ik samen met de Amerikanen het eiland en klimmen we naar één van de twee toppen op een hoogte van 4000 meter. Gelukkig zit daar een mevrouw te wachten met een versnapering, want de klim is zwaar. En maakt dorstig!

Cusquena op Isla Amantani

Traditioneel feest op Isla Amantaní

Zingen en dansen op 3800 meter hoogte kost Peruanen schijnbaar geen moeite. Dat is voor Europeanen wel anders. Binnen de kortste keren ben je buiten adem.

’s Avonds steekt onze gastfamilie ons in klederdracht en gaan we naar een lokaal feest, waar alle gastfamilies bij elkaar komen. Wij niet-Peruanen kijken ons ogen uit hoe de lokale bevolking maar blijft dansen en springen. Op deze hoogte kost het nu eenmaal meer moeite als je hier niet vandaan komt. De gastfamilie zorgt voor al het eten en drinken zolang je thuis bent, op het feest halen we drinken op eigen rekening.

Na een extreem koude nacht met weinig slaap en zonder op te frissen krijgen we nog een ontbijtje, wederom rijst en aardappels, om vervolgens naar de haven te trekken. We bedanken de gastfamilie, betalen het verblijf rechtstreeks aan de familie en nemen de boot richting Taquille. Daar moet je min of meer verplicht twee uur doorbrengen, alvorens de boot doorvaart naar Puno.

Feestavond AymaraIsla Amantaní

Isla Amantaní: zeker niet overslaan

Een trip naar Isla Amantaní is absoluut een hoogtepunt als je naar Peru gaat. Het eiland is zeker nog niet te toeristisch en het is een unieke kans om bij een inheemse familie te slapen. Wat ik mooi vind, is dat er 13 gemeenschappen op het eiland wonen die een roulatiesysteem hebben ingesteld voor het toerisme. Elke maand is er een andere gemeenschap aan de buurt, zodat inkomsten gelijk worden verdeeld. En omdat je direct aan het gastgezin betaalt, blijft er niets aan de strijkstok hangen. Absoluut een aanrader!

Ook al is de communicatie met het gastgezin niet altijd even makkelijk, je komt er uiteindelijk wel uit. Zo heb ik zelf een uur lang met een van de kinderen ‘gesproken’. Het kleine ventje wilde dolgraag meer zien van zijn eigen land. Gelukkig kon ik foto’s laten zien op mijn smartphone. De glinstering in de ogen van het mannetje is onvergetelijk!


Hoe kom je op Isla Amantaní?

Ga op eigen gelegenheid naar Isla Amantaní. Daarmee help je de lokale gemeenschap en betaal je direct aan je gastgezin.

Je kunt op twee manieren naar Isla Amantaní vanuit Puno: met een georganiseerde excursie of met de niet-toeristische boot. Het verschil is dat je met een excursie net wat luxer overnacht en dat er nauwelijks geld naar de lokale bevolking gaat. De hoofdreden waarom ik voor de niet-toeristische boot kies. Ik ben ’s ochtend vroeg in de haven en koop bij een klein kantoortje aan het eind van de pier (bij de rotonde) kaartjes voor de overtocht naar Amantaní. De kaartverkoper blijkt later de kapitein te zijn.

Zonsondergang Isla Amantani

Peru land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in