Wil je de drukte van Bogotá ontvluchten en een leuke dagtrip maken? Dan heb je meerdere opties. De meeste toeristen kiezen voor Villa de Lleyva, vanwege het koloniale karakter, of Zipaquirá met de bijzondere zoutkathedraal. Maar je was toch juist op zoek naar een plek om tot rust te komen? Denk eens aan Guatavita, één van de mooiste dorpjes die ik gezien heb ik Colombia en nog lekker authentiek.Guatavita boog

Het ‘oude’ Guatavita

Bij een lage waterstand zijn de restanten van het oude dorp nog te zien in het aangrenzende meer (Embalse de Tominé).

Ik neem de bus vanaf Terminal del Norte. Het is even zoeken hier, maar gelukkig helpt een Colombiaan me in de juiste bus. Ongeveer anderhalf uur later sta ik ik Guatavita, een bijzondere plek die gezien wordt als de religieuze hoofdstad van de Muisca-indianen. Je komt terecht in een prachtige koloniale plek, waar de tijd al honderden jaren stil lijkt te hebben gestaan. Maar niets is minder waar. Het huidige Guatavita bestaat pas 50 jaar. Het oude Guatavita is namelijk ondergelopen in 1967. De Colombiaanse overheid vond de locatie van het oude dorp namelijk de perfecte plek voor een stuwmeer. Met als gevolg dat het nieuwe Guatavita hogerop is gebouwd.

Het huidige dorp Guatavita is een prachtige plaats. De prachtige witte huisjes zijn in dezelfde koloniale stijl gebouwd als vroeger. De mooie bogen, felgekleurde daken en vele traptreden geven het dorp een echt authentiek idee. Niet te missen is het Museo de Guatavita. Je krijgt hier in korte tijd een goede indruk van de Muiscas. Zo begrijp je beter hoe belangrijk deze plek eigenlijk was en is.

Museo GuatavitaGuatavita Colombia

Balsa Muisca en traditionele Colombiaanse lunch

Voor het mooiste overzicht over het dorp Guatavita loop je vanuit het centrum omhoog via Calle 5. Je komt halverwege langs de Puente de los Enamorados, een fraaie houten brug voor op de foto. Neem vanaf daar de Carrera 5 en loop onder de prachtige bogen door. Slenter door dit gedeelte van de stad en je bent echt even weg uit de drukke stad.

Vanaf het centrale plein van Guatavita loop ik een zijstraatje in, waar de Balsa Muisca staat: het belangrijkste goudobject van de Muiscas. Dit kunstwerk representeert een ceremonieel ritueel, dat plaatsgevonden zou hebben in de Laguna Guatavita. Het originele stuk is te zien in het Museo de Oro in Bogotá, maar in Guatavita vind je een uitvergrote replica.

Vervolgens loop ik richting de centrale parkeerplaats van het dorp, waar één van de toegangsbogen van Guatavita is te vinden. Ik ga onder de boog door en kom terecht bij een stenen kiosk, waar meerdere kleine restaurantjes in zijn gevestigd. Voor een paar Euro bestel ik een heerlijke Colombiaanse lunch. Het leuke is dat ik echt tussen de locals zit, geen toerist te horen hier. Veel authentieker ga je het niet krijgen.

Eten in GuatavitaGuatavita dorp

Wandelen langs het Embalse de Tominé

Eén van de hoogtepunten van Guatapé is het aangrenzende meer. Via Calle 8 ga ik Carrera 12 op, richting het Embalse de Tominé. Deze weg loopt helemaal tot aan het water en kun je ook per ezel of paard afleggen. Beneden zie ik families picknicken en zijn mensen per paard de duinen aan het verkennen. In de zomer schijn je hier ook diverse watersporten te kunnen beoefenen.

Let op: de Laguna Guatavita is niet hetzelfde als het meer dat grenst aan het dorp Guatavita. De laatste is de Embalse de Tominé.

Overigens is het een misvatting dat het Embalse de Tominé hetzelfde is als Laguna Guatavita. De Laguna ligt 15 kilometer ten noordoosten van Guatavita zelf. Je kunt hier alleen komen via een modderig pad omhoog of met een tour vanuit Guatavita. Trek hier meerdere uren voor uit en de tours vanuit het dorp zijn niet goedkoop. Ook niet voor Nederlandse begrippen. Ook al ziet de Laguna er mooi uit, ik geef de voorkeur aan het dorp Guatavita zelf.

Guatavita lokaal huisMeer Guatavita

Wees de files voor terug naar Bogotá

Maak je een dagtrip vanuit Bogotá naar Guatavita, zorg dan dat je niet te laat teruggaat naar de stad. Zeker niet in het weekend. Je komt dan namelijk terecht in lange files van Bogotanos die terugkeren naar huis. In mijn geval deed ik over de terugweg bijna 3 uur, terwijl de heenweg in anderhalf uur ging. Met niet te laat terug, moet je denken aan een uur of 15.00. Ga je later, dan loop je het risico op veel file.

De bussen terug naar Bogotá vertrekken vanaf het centrale plein van Guatavitá, waar je ook bent afgezet op de heenweg. Er is niet echt een tijdschema beschikbaar, de bussen vertrekken vooral wanneer er genoeg mensen zijn. Dat kan op sommige momenten wel even duren. Het is verstandig om zo nu en dan te checken of er een bus staat op het centrale plein. Aangezien Guatavitá niet groot is, is dit geen enkel probleem om te doen.

Hoe kom je in Guatavita?

Het is niet nodig om een kaartje te kopen van te voren. Je stapt de bus in en onderweg zal je gevraagd worden te betalen.

Neem de bus vanaf het Portal del Norte in Bogotá. Er zijn twee opties: de bus richting Zipaquirá die op de terugweg naar Bogotá langs Guatavita komt. Deze bus is vaak druk. De tweede optie is de bus richting Sesquilé. Deze bus rijdt om het Embalse de Tominé heen en zet je middenin Guatavita af. In beide gevallen ben je een paar duizend Pesos kwijt en doe je er ongeveer anderhalf uur over.

Guatavita altaarGuatavita collage

Colombia land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in