Het belangrijkste feest in Mexico is zonder twijfel Kerstmis. In de laatste maand van het jaar barst het in Mexico van de tradities. En natuurlijk staat dan de familie op 1. Wat zijn volgens mij de leukste en meest bijzondere tradities en gewoonten rond Kerst in Mexico?

Herberg vragen tijdens Las Posadas

Tijdens het liedje ‘Entren santos peregrinos’ worden de ‘pelgrims’ binnengelaten. Vervolgens wordt er met z’n allen gegeten en zijn er natuurlijk piñatas.

Familie staat absoluut op 1 rond Kerstmis in Mexico. Een goed voorbeeld daarvan zijn Las Posadas. Van 16 tot 24 december worden overal in het land Posadas georganiseerd. Het idee is dat de complete meute wordt opgedeeld in twee groepen. Een groep blijft binnen en de andere groep gaat naar buiten met een kaarsje, al zingend. Na een klein rondje door de buurt, komt de groep aan bij het huis van waar ze zijn vertrokken. Hier gaat de groep al zingend ‘Posada’ aanvragen, oftewel herberg. De groep binnen weigert herberg te verlenen, totdat ze ontdekken dat het gaat om Jozef en Maria. De groep die buiten staat representeert namelijk de pelgrimstocht van Jozef en Maria, op zoek naar een plaats om te slapen in Bethlehem.

Posadas gaan vaak gepaard met veel eten en drinken. De ‘pelgrimstocht’ is maar een klein onderdeel, maar mijns inziens wel het leukste. Doe hier zeker aan mee als je de kans hebt!

Posada Mexico

Las piñatas: op zoek naar het snoep

Piñatas zijn onlosmakelijk met Mexico verbonden. En rond feestdagen zie je deze dingen overal. De traditionele piñata is een ster met zeven uitstulpingen, die staan voor de zeven zonden, maar vaak wordt hier een variatie op gemaakt. De piñata is gemaakt van aardewerk of papier-maché en moet kapot worden geslagen door een geblinddoekt persoon. Deze persoon heeft ongeveer 10 seconden, dan is de volgende aan de beurt. Ondertussen schreeuwt iedereen door elkaar om aanwijzingen te geven of juist verwarring te zaaien. Het is namelijk een eer om de piñata uiteindelijk kapot te slaan. Dan komt er een grote berg snoep vrij. Aan jou de kunst om alleen de stemmen te onderscheiden die je wél helpen. En ik moet zeggen, dat is knap ingewikkeld!

Piñata mexico

Las Pastorelas: het Kerstverhaal nagespeeld

Sommige Pastorelas zijn zo populair dat het noodzakelijk is om van te voren kaarten te kopen. Gelukkig worden de meeste voorstellingen meerdere keren per dag opgevoerd, zodat er altijd wel een gaatje te vinden is waarop jij kunt.

In de weken voor Kerst, worden er overal in Mexico Pastorelas opgevoerd. Een Pastorela is de representatie van het kerstverhaal, van A tot Z, met veel zang en dans. Vaak gaat een Pastorela gepaard met eten en drinken en complete families komen hierop af. Afhankelijk van de locatie, worden de Pastorelas ook vaak aangegrepen voor een stukje cabaret. Bijvoorbeeld door een duivel in het verhaal die met gevatte opmerkingen bijzondere gebeurtenissen van afgelopen jaar belicht. Deze inside jokes zijn lastig te begrijpen als buitenstaander, maar met een beetje meelachen kom je een heel eind.

Kerst PastorelaPastorela Mexico

In zuidelijke gedeelten van Mexico, en heel af en toe in de middelste regionen, wordt er ook traditioneel gedanst tijdens Pastorelas. Een bijzondere traditie is te zien op onderstaande foto. Een man heeft een ijzeren geraamte op zijn schouders, in de vorm van een paard. Terwijl hij een dans opvoert, ontsteekt er telkens een nieuw stuk vuurwerk, waardoor er een dansend vuurwerkpaard ontstaat. Bijzonder om te zien!

Caballo Mexico

Het hoogtepunt van Kerstmis in Mexico: Nochebuena

Bijzonder is dat in de meeste kerststallen in Mexico het kindje Jezus nog niet in de kribbe ligt bij het neerzetten. Dat kan volgens de Mexicanen ook nog niet, want het kindje wordt pas met Kerst geboren. In Mexico-Stad is het de gewoonte dat het jongste familielid precies rond middernacht het kindje in de kerststal legt. Als teken dat het vanaf dat moment echt Kerstmis is. Het feest begint en kan zomaar tot een uur of 3 doorgaan.

De belangrijkste dag in de kerstperiode is 24 december, oftewel kerstavond. Kerstavond is namelijk de avond waarop Mexicanen samenkomen in familie. Er wordt uitgebreid gegeten en natuurlijk worden er ook volop cadeaus uitgewisseld. Maar het belangrijkste moment komt rond middernacht. Dan wordt namelijk gevierd dat het kindje Jezus is geboren.

De 25e is het natuurlijk ook nog Kerstmis. Vaak wordt dan de andere familie bezocht. En dan niet even op de koffie en weer weg, maar wederom een uitgebreid diner. Wel gaat het hierbij vaak om een ‘Recalentado’. Vrij vertaald: dat wat er over is van de avond ervoor wordt opnieuw opgewarmd. Ook op deze dag worden er weer cadeaus uitgewisseld. De 26e is het geen Kerstmis meer in Mexico.

Kerst MexicoKerstmis Mexico

De traditionele drank rond Kerst in Mexico: Ponche

Ponche is de traditionele drank die gedronken wordt in aanloop naar en tijdens de kerstdagen. De drank wordt warm geserveerd en bevat kaneel, tejocotes (een gele vrucht), appel, peer, sinaasappel, guayaba, piloncillo en suikerriet. Alle ingrediënten worden ongeveer 20 tot 30 minuten meegekookt in een grote pan met water. Tijdens het serveren van ponche wordt ook het fruit mee geschonken en krijg je er vaak een stuk suikerriet bij. Ponche kan zowel met als zonder alcohol worden gemaakt, vraag dit altijd even na.

Kerst mexico-stad

Mexico logo

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in