Je hebt van die activiteiten die je eens in je leven gedaan moet hebben. Voor mij was dat het beklimmen van een vulkaan. Nu heeft Guatemala maar liefst 36 vulkanen waarvan er 12 actief zijn en er drie regelmatig uitbarsten. Keuze genoeg dus. Ik koos voor een van de zwaarste en hoogste: de Acatenango vulkaan.vulkaan Acatenango

Op pad met Gilmer Soy

Soy Tours werkt met lokale gidsen uit San José de Calderas, een dorp aan de voet van de vulkaan. Een gedeelte van het geld dat jij betaalt voor de tour, wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van het dorp. Mooi toch?

Verblijf je in Antigua, dan vind je tientallen aanbieders van tours naar diverse vulkanen. En het is volstrekt onduidelijk wat je precies krijgt, hoe goed de aanbieder is en welke je dan moet kiezen. Een rondje op het internet maakt meer duidelijk. En uiteindelijk leek Soy Tours, van oprichter Gilmer Soy, een goede keus. Deze aanbieder staat goed bekend en is relatief voordelig: Q 400,- voor een tweedaagse tour met overnachting.

Ik werd opgehaald om 7.30 bij mijn hostel. Zoals vooraf gevraagd, neem ik alleen het strikt noodzakelijke mee. Het voordeel van Soy Tours is dat je niet je eigen slaapzak en tent mee naar boven hoeft te sjouwen, maar natuurlijk wel je eigen kleren, snacks en water. We rijden eerst in een uur naar het huis van Gilmer Soy. Daar betaal je het geld voor de tour en krijgen we een korte instructie. Ook kun je hier handschoenen en een wandelstok huren voor Q 15,- (doe dit!). We krijgen een warme jas en stappen wederom in het busje om naar het beginpunt van de klim.

Beklimming AcatenangoVulkaan Guatemala

Op weg naar het basiskamp

We hebben een lunchpakket meegekregen. Kip met wat groenten en rijst. Weliswaar koud, maar best oké. Tip: bewaar wat voor de volgende ochtend. Dan heb je iets meer te eten.

En dat begin is gelijk flink steil. De eerste 30 minuten zijn behoorlijk afmattend. Zeker ook omdat de gidsen die meegaan een flink tempo hanteren. Maar na het eerste half uur krijg ik het ritme te pakken en gaat het wel lekker. Na ongeveer 2,5 klimmen bereiken we een vlak plateau, waar we gaan lunchen. Terwijl we aan het eten zijn, zie ik dat de gidsen nerveus met elkaar communiceren. Als ik vraag wat er aan de hand is, zeggen ze me dat er flink wat regen wordt verwacht.

Niet veel later kwam die regen inderdaad. Niet een beetje regen, flinke plensbuien die meer dan 4 uur zouden aanhouden. Dat maakte het tweede deel van de klim erg zwaar. Maar na ongeveer zes uur bereikten we het kamp waar we zouden overnachten op de Acatenango. Vanaf hier heb je normaal gesproken prachtig uitzicht op de vulkanen Fuego en Agua. Wij zagen echter niets. Pas veel later zou het een beetje opklaren.

Vulkaan Fuego

Slapen op de vulkaan

Het basiskamp is primitief. Er is wel een toilet van hout, maar er is natuurlijk geen water of licht. Zorg dus voor een zaklamp of neem je telefoon mee in het donker.

Slapen doe je in 2-persoons tenten, waar een matje en een slaapzak in ligt. De tenten hebben een waterdicht zeil en zandzakken aan de vulkaankant zorgen ervoor dat er geen landslides kunnen optreden. ’s Avonds koken de gidsen, eenvoudig maar prima. Het kampvuur wordt door iedereen aangegrepen om kleren te drogen, al zou dat een tevergeefse poging zijn.

De volgende ochtend staan we om 4.30 op, klaar voor de tocht naar de top van de Acatenango (3972m). In het donker klauteren we naar de top door het losse vulkaanzand. Elke stap die je zet, schuif je er weer twee terug. Nu komt de wandelstok pas echt van pas. De tocht naar de top is weliswaar niet zo zwaar als de eerste dag, maar de kou, de wind en het losse zand maken het toch pittig. Uiteindelijk staan we na 1,5 uur op de top en genieten we van een spectaculaire zonsopkomst. Hier geniet ik van een 360 graden panoramaview en zie ik de Fuego vulkaan voortdurend uitbarsten. De zon zorgt voor spectaculaire kleuren en ik zie overal en nergens vulkanen. Indrukwekkend!

Zonsopkomst Acatenango

Glijdend naar beneden

Na ruim een half uur op de top, glijden we terug naar het basiskamp. Daar hebben de twee achtergebleven gidsen die niet meegingen naar de top inmiddels het ontbijt gemaakt. Brood met jam, koffie en warme chocomel. Vervolgens is het nog 2 tot 2,5 uur terug naar het startpunt, waarvandaan busjes ons mee terug nemen naar het huis van Gilmer Soy.

Het beklimmen van de Acatenango vulkaan is indrukwekkend. De tocht is goed te doen als je in goede conditie bent, al zal ik niet ontkennen dat het pittig is. De omstandigheden in het basiskamp zijn primitief, het is koud op de top (vooral door de wind) en als je pech hebt, maakt de regen het extra zwaar. Toch is het absoluut de moeite waard. De zonsopkomst met alle vulkanen is spectaculair. En de uitbarstingen van de Fuego vulkaan maken het helemaal af. Zeker doen!

Acatenango top

Wat moet je meenemen?

  • 2 tot 3 liter water
  • Warme kleren (laagjes)
  • Muts
  • Handschoenen
  • Rugzak
  • Regenkleding
  • Bergschoenen/wandelschoenen
  • Snacks of broodjes

Guatemala

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in