Cholula is een voorstad van Puebla en ligt op ongeveer 2 uur van Mexico-Stad. Deze stad wordt door veel toeristen overgeslagen, maar dat is eigenlijk zonde. Cholula herbergt namelijk het grootste door de mens gemaakte bouwwerk qua volume ter wereld: de Piramide van Cholula. Daarnaast heeft het kleine stadje maar liefst 280 kerken. Een ongekend aantal gezien de omvang van de stad. Twee uitstekende redenen om een bezoek te brengen.Cholula dorp

De Piramide van Cholula

Verreweg de grootste attractie in Cholula is de Piramide van Cholula. Dit enorme complex meet 450 bij 450 meter en is 66 meter hoog. Al in de 2e eeuw voor Christus werd er begonnen aan de bouw van de Piramide. Tot vroeg in de 16e eeuw werd er doorgebouwd. De Piramide van Cholula is gewijd aan de god Quetzalcoatl en de Azteken geloofden dat Xelhua, één van de zeven giganten uit de Azteekse mythologie zijn zegen gaf aan de bouw van het tempelcomplex.

Let op: ben je claustrofobisch of hou je niet van smalle tunnels, dan raad ik het bezoeken van de piramide af.

Tot op de dag van vandaag hebben archeologen ongeveer 8km aan tunnels kunnen vrij leggen. Echter,  de verwachting is dat er in de komende jaren nog veel meer tunnels en verborgen schatten worden gevonden. Voor 70 Pesos mag je zelf de tunnels in. Het is namelijk alleen mogelijk om aan de achterkant van de piramide te komen door deze tunnels.

De piramide van CholulaCholula mexico

La Iglesia de Nuestra Señora de los Remedios

Na een aantal benauwde meters in het tunnelstelsel van de Piramide van Cholula zie ik licht. Ik sta aan de andere kant van de piramide en vanaf hier kun je omhoog naar de Iglesia de Nuestra Señora de los Remedios. Deze katholieke kerk werd door de Spanjaarden op de top van de piramide gebouwd. Het is niet bekend of de Spanjaarden wisten van de piramide. Immers, verwacht geen piramide zoals je die kent uit Egypte. Het grootste gedeelte van de Piramide van Cholula is niet uitgegraven en ziet eruit als een met gras begroeide heuvel. Alleen aan de zuidkant is een stuk van de oorspronkelijke trappen blootgelegd. Wil je de oude Mexicaanse piramides in volle glorie zien, dan kun je beter naar Teotihuacán.

Iglesia de la Señora de los RemediosCholula puebla

Verbluffend uitzicht op de Popocatépetl en Iztaccihuatl

Ik klim naar boven via de lange trappen en kom boven bij de kerk aan. Vanaf hier is het uitzicht op de nog actieve vulkaan Popocatéptl indrukwekkend. Langzaam komt er stoom en rook uit de krater. Wauw! Daarnaast ligt de vulkaan Iztaccihuatl die nog hoger is, maar niet meer actief. Uiteraard neem ik een kijkje in de Spaanse katholieke kerk. Mooi van buiten en net zo mooi van binnen. Het voelt misschien gek om een kerk te bouwen op een heilige Azteekse plaats, maar dat is op veel plekken in Mexico het geval.

Popocateptl

Het centrum van Cholula

Weer terug beneden, loop ik richting het centrale plein van Cholula: Zócalo. De tocht op en af de piramide maakt me hongerig, dus ga ik lunchen bij één van de vele restaurants. Heerlijk Mexicaans eten! Daarna ga ik verder naar het Convento San Gabriel, achter het Zócalo. Dit enorme complex, geheel geel geschilderd, is te bezoeken en geeft een goede indruk van het religieuze karakter van Cholula. Trek wel wat tijd uit voor het klooster, want het is groot!

Vervolgens maak ik nog een korte wandeling door het centrum, stap hier en daar wat kerken binnen en geniet van de pracht en praal.

Daarna is het tijd om terug te keren naar Puebla. Ik raad je aan om een paar dagen te verblijven in Puebla, in plaats van Cholula te bezoeken als dagtrip vanuit Mexico-stad. Puebla zelf is ook ontzettend mooi en biedt voldoende om een paar dagen te vertoeven. Plus dat het een compleet andere stad is dan de hoofdstad. Absoluut een aanrader dus, evenals Cholula!


Hoe kom je in Cholula?

Rechtstreeks vanuit Mexico-Stad naar Cholula is niet eenvoudig. Een betere optie is het nemen van de bus vanaf busstation TAPO naar het busstation van Puebla, bijvoorbeeld met de busmaatschappij ADO. Vanaf de terminal in Puebla zijn er meerdere aanbieders die richting Cholula gaan. Dit zijn voornamelijk minibusjes, die je direct bij de ‘Zona Arqueológica’ afzetten. Hiermee wordt de enorme Piramide van Cholula bedoeld. De busjes naar Cholula vanaf het busstation van Puebla doen er ongeveer 30 minuten over, vooral dankzij het verkeer.

Kerken Cholula

Mexico logo

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in