Eén van de mooiste dorpjes van Colombia is zonder twijfel Guatapé. Dit dorpje, op 2 uur rijden met de bus vanaf Medellín, staat vooral bekend om El Peñón: een gigantische monoliet. Veel toeristen kijken niet verder dan La Piedra del Peñol, de andere benaming voor deze enorme rots, maar dat is zonde. Guatapé is namelijk prachtig.Kleurrijk Guatape

De Zócalos van Guatapé

Guatapé is een klein schilderachtig dorpje, een soort openluchtmuseum. Alle huizen zijn in vrolijke kleuren geschilderd, maar wat het dorp echt uniek maakt zijn de Zócalos. Jaren geleden heeft de burgemeester alle inwoners materialen gegeven om hun huizen te versieren. Dat moest in de vorm van beschilderd houtwerk, waarbij de bewoners vrij waren om zelf het ontwerp te bedenken. Dat heeft geresulteerd in een prachtig kleurenpalet. Het hele dorp is een vrolijke aaneenschakeling van prachtige schilderingen. Traditioneel zijn de basisvormen, vierkanten, cirkels, driehoeken, maar veel mensen hebben ook dieren geschilderd of huisjes.

Zocalos GuatapeGuatape dorp

Het meer van Guatapé

Guatapé ligt aan een groot meer. Ik loop langs de steigers en zie dat je overal een boottocht kunt maken. Veel verkopers spreken me ook aan en bieden spontaan een kortingsprijs als ik een afkeurende blik laat zien. Ik doe zelf geen tocht over het water, maar dat kan dus wel, en voordeliger dan je ziet staan.

Wat ik je zou afraden is de zipline. Je betaalt hier omgerekend € 15,- voor en het uitzicht is verre van spectaculair. Geen mooi berglandschap, geen zicht op het prachtige achterland, geen lange kabel. Natuurlijk is het gaaf om op hoge snelheid over het water te suizen, maar er zijn betere plekken in Colombia om dit te doen.

Kathedraal Guatape

Hoe kom je in Guatapé?

Vanuit Medellín neem je de bus richting Guatapé vanaf Terminal del Norte (bij metrostation Caribe). Je betaalt maximaal COP 15000,-. De bus komt langs de Peñol, dus aan jou de keus wat je eerst wilt doen. Ook vanaf de monoliet gaan er motortaxi’s naar het dorp zelf. Ook hiervoor zul je moeten afdingen om niet de hoofdprijs te betalen. Maximaal COP 4000,- is een goede prijs per persoon. Je kunt ook wachten op de bus vanuit Medellín, dan kost het je COP 2000,-.

Hoe kom je in Medellín of El Peñón?

Wil je terug naar Medellín vanuit Guatapé, dan heb je maar één optie: de bus van maatschappij Sotrasanvicente. Deze bus vertrekt vanaf de kruising Calle 32 # Carrera 30. Elk uur vertrekt er normaal gesproken een bus, maar als er veel mensen staan te wachten wil de bus nog weleens eerder vertrekken. Een goed alternatief is een taxi. De kosten per persoon zijn niet heel veel hoger dan de bus als je de taxi deelt met vier personen.

Ga je vanuit Guatapé naar El Peñón, ook bekend als La Piedra del Peñol, neem dan een motortaxi. Deze staan rond het centrale plein van Guatapé. Als je ‘La Piedra’ noemt, weet de chauffeur direct wat je bedoelt. Let op, een ritje zou niet meer dan COP 3000,- moeten zijn, maar je zal eerst te horen krijgen dat het ongeveer COP 12000,- kost. Ter vergelijking, de bus die naar Medellín gaat kan je voor COP 2000,- afzetten bij El Peñón. Onderhandelen dus!

Motortaxi guatapeguatape colombia

Colombia land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in