Vraag een willekeurig iemand om wat grote steden in Zuid-Amerika en waarschijnlijk kom je wel tot Buenos Aires, Rio de Janeiro, Bogotá, Santiago en Lima. De kans dat Montevideo in dit rijtje verschijnt is niet zo groot. De hoofdstad van Uruguay is simpelweg niet zo toeristisch als andere steden in Zuid-Amerika. Des te meer reden voor mij om eens te gaan kijken. Op naar Montevideo.

Heerlijk weer in Montevideo

Ik kom vanuit Colonia del Sacramento en vanuit die plaats is het ongeveer drie uur met de bus naar de hoofdstad. De bus brengt me naar de Terminal de Omnibus en vanaf daar is het een kwartier met de taxi naar het oude gedeelte van de stad. Montevideo trakteert mij op heerlijk weer dus na het dumpen van m’n bagage, ga ik meteen de stad verkennen.Montevideo centrumMontevideo Plaza independencia

Plaza de la Independencia

Ik kom als eerst langs het Palacio de Justicia en de Ateneo de Montevideo, twee imposante bouwwerken. Je kunt beide gebouwen niet betreden dus ik neem een foto en ga verder. Richting het Plaza de la Independencia met op de hoek het prachtige Palacio Salvo. Dit bouwwerk heeft een ‘broer’ in Buenos Aires en beide torens lijken verdacht veel op elkaar. Als ik hoor dat dezelfde architect in beide steden actief is geweest, begin ik het te begrijpen.

Het Onafhankelijkheidsplein is verder een bijzondere combinatie van prachtige bouwen en lelijke flats. Maar één monument mag je absoluut niet missen. In het midden van het plein ligt het Mausoleum van Artigas. Artigas is de ‘vader’ van de natie en een grote held in Uruguay. Het mausoleum wordt bewaakt door de ‘Blandigues de Artigas’. Ik daal af naar het graf en verwacht veel, maar niet een complete museumhal. Indrukwekkend en je moet hier zeker even gaan kijken!

Mausoleo de ArtigasUruguay Montevideo

Eten tussen de Uruguayanen: Mercado del Puerto

Lopen maakt hongerig en dus trek ik naar de Mercado del Puerto. Een traditionele markthal, waar ook volop eettentjes gevestigd zijn. Voor weinig geld bestel ik een heerlijke lunch en wat het nog leuker maakt: ik zit tussen de Uruguayanen. De Mercado del Puerto trekt wel toeristen, maar die komen vaak alleen even een kijkje nemen en gaan niet ‘op de markt’ eten.

Maar dat moet je juist wel doen. Hoe geniet je beter van een land dan met authentieke ervaringen? Kies dus niet voor een van de vele luxe restaurants in Montevideo, maar bestel eens wat lekkers op de markt. Vaak nog verser ook!

Mercado del Puerto

Stadsstrand Playa Los Pocitos

Pocitos is ook de wijk waar je ’s avonds volop bars en restaurants vindt. Je doet er verstandig aan om ’s avonds een taxi te nemen. Maar vanuit het historisch centrum kost dit niet meer dan een paar Euro.

Het centrum van Montevideo ligt aan het water, maar het ontbreekt hier aan stranden. Toch heeft de stad wel een prachtig stadsstrand: Los Pocitos. Ik huur een fiets en rij in ongeveer 40 minuten naar het strand. Het kan sneller, maar ik kies voor een route langs de kust. Houd er wel rekening mee dat het flink kan waaien hier en dat de fietstocht zomaar een uur kan duren.

Het strand Los Pocitos is prachtig langgerekt en ziet eruit als een kleine uitvoering van Copacabana. Ik ben wel toe aan wat verkoeling dus ik besluit om de zee in te gaan. Oké, geen tropische temperaturen hier, maar lekker genoeg om even een verfrissende duik te nemen!

Playa los pocitosMontevideo fietsen

Sla Montevideo niet over

Montevideo is voor veel reizigers een verplichte tussenstop tussen bijvoorbeeld Colonia del Sacramento en Punta del Este. Maar als je iets meer tijd hebt, kun je je hier prima een paar dagen vermaken. Ik was er vier dagen en dat is meer dan prima.

De stad is uitstekend verbonden met andere plaatsen in het land. Vanuit zowel het westen als het oosten komen er per dag meerdere bussen naar Montevideo. Ook per vliegtuig is deze stad bereikbaar, al gaat het hierbij wel vaak om dure vluchten.Centrum Montevideo

Uruguay land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in