Wanneer je vliegt op Mexico en de bekende vakantieoorden als Cancún en Playa del Carmén overslaat, land je waarschijnlijk op Mexico-Stad. Een stad met bijna 20 miljoen inwoners en waarvan ik altijd dacht dat het een grauwe betonstad is. Maar ik laat me graag verrassen en dus vloog ik naar Mexico-Stad, of DF (Distrito Federal), zoals de locals zeggen.

De drukte van Mexico-stad

Aangekomen in het drukke Mexico-Stad, ga ik direct naar het zuiden van de stad. Over de Avenida Río Churubusco zet ik koers richting Coyoacán. Rij je over deze weg, dan kom je onder andere langs het indrukwekkende Palacio de los Deportes en het Formule 1 circuit van Mexico-Stad. Op elk moment van de dag is de Río Churubusco een drukte van jewelste. Dat is gelijk iets waar je in deze stad rekening mee moet houden: van A naar B duurt vaak lang.Mexico-Stad huizen

Een dorp in de stad: Coyoacán

Ik begin mijn tocht door Coyoacán op het centrale plein Jardín Centenario. Hier vind je onder andere de prachtige Parroquia San Juan Bautista en de Fuente de los Coyotes, waar de naam van de wijk van is afgeleid. Coyoacán voelt heerlijk dorps aan en de straatjes zijn koloniaal. Ga zeker langs bij de Mercado Artesanal en eet lekker Mexicaans, en goedkoop, bij Sanborns.

Het Museo Frida Kahlo trekt de grote hordes toeristen, maar eigenlijk is de Casa Estudio Diego Rivéra en Frida Kahlo veel interessanter.

Het felblauwe Museo Frida Kahlo is het meest indrukwekkende museum van Coyoacán. Hier woonde de bekende Mexicaanse artiest en verbleef ze na haar ernstige ongeluk. Diego Rivéra, haar echtgenoot, verzorgde Frida in dit huis, maar was er niet altijd. Tegenwoordig kun je het hele huis bewonderen en kun je bijvoorbeeld genieten van de schitterende patio. Een bezoek is absoluut een aanrader.

Iets meer naar het westen maak ik mijn Fridarondje compleet door het Casa Estudio Diego Rivéra en Frida Kahlo te bezoeken. Hier zie je in volle glorie het functionalisme van architect Juan O’Gorman en hoe gescheiden Frida en Diego eigenlijk leefden. Je kunt het huis volledig rondgaan en ook al is het Museum Frida Kahlo wellicht mooier, de studio is interessanter.

Museo Frida Kahlo
Casa Estudio Diego Rivera

La UNAM: een stad in de stad

Vanaf hier trek ik verder naar het zuiden. Hier ligt namelijk de Ciudad Universitaria van de UNAM (Universidad Nacional Autonóma de México). Dit enorme complex omvat onder andere een botanische tuin, het Olympische stadion, een schitterende bibliotheek en twee musea. De bibliotheek mag je echt niet missen en ook het Museo Universum is een aanrader, een soort NEMO. Over het terrein van de UNAM rijden bussen, zodat je niet alles hoeft te lopen.

Neem wel de tijd voor het terrein van de UNAM. Het is erg groot en als je ook een museum ingaat, ben je hier gauw al meerdere uren aan het rondlopen. Geen straf overigens er is genoeg moois te zien!

La UNAM

De drijvende tuinen van Xochimilco

Ik sluit mijn eerste dag in Mexico-Stad af op een bijzonder locatie: Xochimilco. Dit oude stadsdeel in het zuiden van de stad, staat bekend om de drijvende tuinen, waar je met Trajineras doorheen vaart. Trajineras zijn prachtig beschilderde boten, waarmee je over het water gaat. Je krijgt iemand mee die roeit en peddelt en het is aan jou om eten en drinken mee te brengen. Langs de kant zijn er voldoende plekken waar je eten en drinken kunt kopen, alsmede om naar de wc te gaan. Zeker in het weekend is Xochimilco erg druk, vooral met feestende jongeren.

Let wel, alleen naar Xochimilco heeft niet zoveel zin. Het is juist leuk om met een groep mensen te gaan. Inkopen doen en lekker een paar uur varen. Kijk er niet van op als je boot regelmatig tegen andere botst. Op sommige stukken is het extreem druk in de wateren van Xochimilco.

Xochimilco

Groot, groter, grootst: Zócalo

Dag twee begin ik op het Zócalo, het grootste plein van Mexico en één van de grootste pleinen ter wereld. Op dit imposante plein staat een enorme Mexicaanse vlag die elke ochtend en middag met een plechtig militair ritueel wordt gehesen en gestreken. Indrukwekkend. Ik ben erbij als de vlag wordt gehesen. Dit is een minutenlange ceremonie, waarbij er niets fout mag gaan. Gelukkig lijkt alles strak geregisseerd.

De kathedraal van Mexico-stad

Aan het Zócalo staat het gigantische Palacio Nacional, waar de president zetetl. Een andere zijde van het centrale plein wordt ingenomen door de kathedraal van Mexico-Stad. Deze kathedraal is één van de grootste van het hele Amerikaanse continent. Ik bekijk niet alleen de kerk van binnen, maar ook van boven. Je kunt namelijk een rondleiding over de daken krijgen. Vraag hiernaar bij het loketje direct rechts als je de kerk binnenkomt. Vanaf het dak heb je een spectaculair uitzicht over het Zócalo.

Interessant is de pendel in de kathedraal. Die pendel geeft de scheefgroei van de kerk aan. Onder de kathedraal ligt namelijk een piramide van de Azteken. Doordat de grond onder Mexico-Stad modderig is, daalt de stad elk jaar een beetje. En omdat de piramide een steviger fundament heeft dan de kathedraal, wordt laatstgenoemde elk jaar een beetje meer gespleten.

Mexico-stad vlagKathedraal Mexico-stad

Templo Mayor & Tenochtitlán

Naast de kathedraal ligt een maquette van het vroegere Tenochtitlán, de basis van Mexico-Stad. Daar weer naast ligt de Templo Mayor, een verplichte stop als je naar de hoofdstad van Mexico komt. Ik ga ook naar het museum, omdat je daar nog veel meer informatie krijgt over de geschiedenis van Mexico-Stad. Ook liggen hier de belangrijkste opgravingen tentoongesteld.

Als je door de Templo Mayor loopt, zie je pas hoe groot deze stad is geworden in de loop der jaren. En ook merk je hoe belangrijk deze plek altijd is geweest voor de Azteken. De Templo Mayor staat dan ook zonder twijfel in mijn top 5 van de mooiste archeologische zones van Mexico.

Templo MayorMayaritueel Mexico-stad

Het mooiste gebouw van de stad: Palacio de Bellas Artes

Het beste uitzicht op het Palacio heb je vanaf het café van Sears, precies tegenover het paleis. Ga aan het begin of het eind van de dag, dan heb je een plaatsje op het balkon.

Ik ga vanaf het Zócalo in westelijke richting naar het Palacio de Bellas Artes. Onderweg kom ik langs het MUNAL en het Palacio de Minería, twee imposante gebouwen. Het MUNAL is absoluut een bezoekje waard en behoort tot mijn top 5 favoriete musea van Mexico-Stad. Ik vervolg mijn weg naar het Palacio de Bellas Artes, met een kleine tussenstop bij het postkantoor. Vergeet niet even naar binnen te stappen. Goed, Palacio de Bellas Artes. Een schitterend bouwwerk dan dienst doet als operazaal. Op de bovenste verdieping is er ook een tentoonstelling met veel werken van Diego Rivera.

Aangrenzend ligt het Alameda Central, een fijn park in de drukke binnenstad. Het mooiste monument van het park vind ik zonder twijfel het Hemiciclo a Benito Juarez, een hommenage aan deze belangrijke historische figuur voor de Mexicanen. Vanaf hier trek ik naar het Plaza de las Tres Culturas, waar je de vindplaats Tlatelolco treft. Minder indrukwekkend dan Templo Mayor, maar toch de moeite waard. En erg rustig. Ga hier overigens wel met de metro heen, anders moet je langs de wijk Tepito, niet erg veilig.

Mexico-StadTlatelolco

Een groene oase: Bosque de Chapultepec

’s Middags loop ik via de Paseo de Reforma naar het Bosque de Chapultepec. Onderweg kom ik langs de Angel de la Independencia, de vredesengel. Een belangrijk herkenningspunt voor de Chilangos, de inwoners van Mexico Stad. Het Bosque de Chapultepec is enorm en er is ook gigantisch veel te doen. Ik besluit eerst naar het Castillo de Chapultepec te gaan. Het kasteel heeft nooit echt een rol gespeeld in het verdedigen van de stad bijvoorbeeld, maar was meer voor de elite. Je hebt vanaf hier een mooi uitzicht over de stad.

Niet veel later sta ik voor de poorten van de Zoológico. Hier leven reuzenpanda’s en de entree is gratis. Dat moet ik zien! Maar het absolute hoogtepunt van het Bosque de Chapultepec is voor mij het Museo de Antropología. Dit museum is wereldwijd bekend en gaat over de vele inheemse volkeren die Mexico heeft gekend en nog steeds rijk is. Het unieke aan dit museum is dat vele tempels en bouwwerken zijn nagebouwd. Hierdoor heb je echt het idee alsof je terug gaat in de tijd. Daarnaast is het binnenplein indrukwekkend met een gigantische luifel die steunt op slechts 1 pilaar. Het Museo de la Antropología hield me meerdere uren bezig, heerlijk!

Castillo de Chapultepec
Zoo Mexico-stad

Mis Mexico-Stad niet

Mexico-Stad is een geweldige stad waar je gemakkelijk 5 dagen kunt vullen. Het is daarnaast ook een prachtige stad, heel anders dan dat ik me had voorgesteld. Natuurlijk denk je bij Mexico vooral aan tropische standen en mooie Maya-bouwwerken, maar dan mis je deze unieke plek. Heb je de kans, ga dan zeker naar Mexico-Stad!


Transfer Mexico-Stad

Vlieg je naar Mexico-Stad, dan kom je aan op Aeropuerto Internacional Benito Juarez. Het vliegveld ligt midden in de stad en is goed verbonden met het OV. Weten hoe? Lees het in het artikel Transfer Mexico-Stad.

Mexico logo

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in