Vanuit Buenos Aires maak je eenvoudig dagtripjes maken naar omliggende plaatsen. Bijvoorbeeld naar La Plata, Tigre, Chascomús of naar Luján. Luján wordt vooral bezocht vanwege de dierentuin, maar daarover later meer. Je komt in dit plaatsje met de bus vanuit busstation Retiro in Buenos Aires. In ongeveer 2-2,5 uur, afhankelijk van het verkeer, rij je naar Luján. Wil je naar de dierentuin, geef dit dan aan bij de chauffeur. De zoo ligt namelijk voor het plaatsje zelf.Op weg naar Lujan

Twee grote trekpleisters van Luján

De dierentuin ligt ongeveer 12 kilometer voor Luján, gezien vanuit Buenos Aires. Een entreebewijs is niet goedkoop voor Argentijnse begrippen en in weekenden is het er erg druk. Ik raad je aan om doordeweeks te gaan, als dat lukt.

De grote trekpleister van Luján is de Basílica Nacional de Nuestra Señora de Luján. Vrij vertaald: de Onze-Lieve-Vrouwe kerk. Deze kerk is een waar pelgrimsoord en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Dat komt omdat de basiliek is opgedragen aan de Heilige Maagd, de patroonheilige van Argentinië. Het centrum van Luján is verder leuk om even doorheen te lopen, maar niet meer dan dat. De andere grote trekpleister van de stad is de Zoológico. En wel omdat het één van de weinige dierentuinen ter wereld is waar je in de kooien mag met de dieren. Dan heb ik het niet over het voeren van een geit of varken, maar over de kooi in met leeuwen en tijgers.

Tijger in Lujan

Angstzweet en grommende leeuwen

Wat de dierentuin van Luján uniek maakt, is de mogelijkheid om de dieren te aaien, in de kooien! Terwijl ik de poorten van de dierentuin doorga, weet ik niet goed wat ik kan verwachten. Maar daar kom ik al gauw achter. Ik kom als eerst bij het tijgerverblijf, samen met een groep Nederlanders. De rij is kort en voor ik het weet, sta ik oog in oog met een levensgrote tijger. ‘Wil je de tijger voeren,’ vraagt de zookeeper vriendelijk. ‘Na-natuurlijk,’ stamel ik en ik hou met trillende handen een fles melk vast. Een grote tijger komt rustig op me af lopen. ‘Aai maar,’ zegt de begeleider. Als hij het zegt, zal het wel goed zijn. Zo gaat het ook in het leeuwenverblijf, waar een grommende mannetjesleeuw blijkbaar gevoerd wil worden door toeristen …

Is dit allemaal wel veilig dan? Volgens de begeleiders wel, omdat ze de dieren volledig onder controle hebben. Op het eerste gezicht lijkt het ook alsof de dieren gedrogeerd zijn, maar dat spreken de begeleiders tegen. De waarheid ligt vast ergens in het midden.

Lujan zoo

Ga niet in het weekend, maar doordeweeks

Naast leeuwen en tijgers aaien, kun je ook olifanten voeren, waarbij de olifant uit je hand eet met z’n slurf. En ook een ritje op een kameel of een begroeting met een chimpansee behoort tot de mogelijkheden. Zolang je niet in het weekend gaat, valt de wachttijd reuze mee en heb je dus meer tijd om door te brengen met de dieren. Overigens zijn er ook een aantal dieren, waarbij je niet in het verblijf mag. Al met al kun je je zeker een paar uur vermaken in de Zoológico de Luján.

Waarschijnlijk staan bij jou als dierenliefhebber je haren nu recht overeind. Als het aankomt op dierenwelzijn lijkt de dierentuin van Luján geen goed idee. De begeleiders in de dierentuin zien dit anders. Zij stellen dat deze beesten juist gered zijn van verschrikkelijke plaatsen, bijvoorbeeld uit het circus, en nu een beter leven hebben. En zeggen ze, het contact met dieren draagt bij aan educatieve doeleinden en het begrijpen van dierlijk gedrag. Oordeel zelf.

Lujan Zoo Buenos AIres

Houd rekening met de bustijden terug naar Buenos Aires

Overigens, als je de dierentuin van Luján wilt bezoeken, is het verstandig om van tevoren vast de bustijden voor de terugreis op te zoeken. In mijn geval heb ik bijna vijf kwartier staan wachten op de bus. Bussen rijden zonder vaste dienstregeling, maar de laatste bus rijdt wel altijd op een vaste tijd. Zo weet je hoe laat de laatste bus terug gaat naar Buenos Aires. Taxi’s zie je hier namelijk vrijwel nergens.

Hoe kom je in Luján?

Argentinie land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in