In de grotere Colombiaanse steden heb je de keuze uit vele verschillende bussen. In steden als Bogotá, Cali en Medellín hebben ze naast een hele wirwar van lokale bussen ook een snelbussysteem. TransMilenio in Bogotá, in Calí is Mio de naam en in Medellín heet het Metroplús. Welke bus kun je het beste nemen?

Stadsbus Colombia

Aparte rijstroken snelbussysteem

Een groot voordeel van de snelbussystemen, is dat ze aparte rijstroken hebben. In steden als Bogotá, Calí en Medellín kan het verkeer behoorlijk vastlopen en hoe fijn is het dan als je met de bus er gewoon langs kan? De aparte rijstroken zorgen ervoor dat je redelijkerwijs binnen afzienbare tijd van A naar B kunt reizen.

Bussysteem dat werkt als een metro

De snelbussystemen in Colombia werken eigenlijk als een soort metro. Ze hebben vaste lijnen met vaste stops, die overzichtelijk te bekijken zijn op een overzichtskaart. Daarmee is het altijd duidelijk welke lijn je moet hebben, welke halte je eruit moet en hoeveel stops er tussen jouw locatie en je bestemming zitten.

Colombia bussen

Verschil in prijs

Lokale bussen zijn in de regel iets goedkoper dan de snelbussystemen. Dat komt vaak neer op een verwaarloosbaar verschil van een tiental Eurocent, maar als je vaak de bus gebruikt, kan het natuurlijk aardig optellen. Daarnaast moet je voor de snelbussysstemen een kaart kopen die je telkens dient op te laden. In lokale bussen kun je doorgaans ook bij chauffeur een ticket kopen.

Verschil in veiligheid

De snelbussystemen zijn in zowel Bogotá, Calí als Medellín een stuk veiliger dan lokale bussen. Dat komt vooral door de controlepoortjes die er zijn bij de haltes van de snelbussystemen. Daarnaast is er vaak op elk station ook politie aanwezig. Bij de lokale bussen is dit niet zo en moet je nog beter op je spullen letten.

Colombia bussen stad

Flexibiliteit met lokale bussen

Een voordeel van lokale bussen ten opzichte van snelbussen is dat je in Colombia praktisch overal uit kunt stappen. Je hoeft maar ‘Bajo’ te roepen naar de chauffeur en de bus komt tot stilstand. Een ander voordeel van lokale bussen is dat je werkelijk naar elke uithoek van de stad kunt reizen. Dit is anders bij de snelbussystemen, die vaste routes volgen. Overigens vergt het wel meer uitzoekwerk om te reizen met de lokale bussen, aangezien niet altijd de eindhaltes staan genoemd voorop de bus.

Wat is de beste keus in Colombiaanse steden?

Ik zou altijd kiezen voor de snelbussen ten opzichte van de lokale bussen. Ten eerste vanwege de overzichtelijkheid, ten tweede vanwege de veiligheid en ten derde vanwege de snelheid. Zeker in de spits is het tijdsvoordeel van de snelbussen aanzienlijk. Daarnaast moet je met de lokale bussen erg goed de weg kennen, om niet voortdurend op je telefoon te hoeven kijken of je er al bent. Dat komt de veiligheid niet ten goede. En voor het verschil in prijs hoef je het niet te laten. Lekker met de snelbus dus!

Vervoer Colombia

Colombia land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in